Filmul negocierilor pentru formarea Guvernului. Iohannis nominalizează marți premierul
Negocierile pentru formarea Guvernului continuă la Palatul Cotroceni.
După ce liberalii au spus că sunt gata să se instaleze la Palatul Victoria, șeful statului a avut întâlniri cu câțiva lideri pentru a testa încrederea de care s-ar bucura un Executiv monocolor cu miniștri PNL și Ludovic Orban premier. În același timp, șeful liberalilor a purtat discuții cu parlamentarii și susține că la votul de încredere ar avea și sprijinul unor social-democrați.
Preşedintele Klaus Iohannis a reluat consultările pentru formarea guvernului. În spatele uşilor închise, preşedintele i-a chemat pe rând la discuţii pe preşedintele PRO România, Victor Ponta, şi pe şeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Fără să-şi asume portofolii, aceştia spun că vor vota noul executiv.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Victor Ponta, preşedinte PRO România: ”Noi ce de la PRO România avem nişte proiecte ale noastre, dacă reuşim să le impunem e foarte bine".
Ultimul care a intrat la discuţii a fost Ludovic Orban. Înainte să meargă la Cotroceni, Orban s-a întâlnit cu Guvernatorul BNR Mugur Isărescu pentru a afla date despre economia ţării.
Klaus Iohannis îşi doreşte un executiv coagulat în jurul PNL, iar Ludovic Orban este vehiculat pentru postul de premier. De altfel, acesta caută susţinerea în Parlament.
Ludovic Orban, preşedinte PNL: "Negocierile cu celelalte partide vor fi instituționale, dar vor fi și negocieri individuale, inclusiv cu parlamentari din PSD sau care sunt cu un picior în afara PSD".
Ludovic Orban are promisiunea celor 17 aleşi ai minorităţilor naţionale.
Varujan Pambuccian, liderul grupului Minorităţilor Naţionale: "O să susţinem un Guvern PNL şi nu am pus condiţii pentru susţinerea aceasta."
Liderii USR susţin un cabinet liberal cu anumite condiţii: ei îşi doresc alegeri pentru primari în două tururi, votarea intiativei fără penali în funcţii publice şi desfiinţarea recursului compensatoriu.
De cealaltă parte, strategia PSD la votul de investire al guverului este să nu intre în sala de plen.
Şeful statului are programate marți întâlniri cu liderul USR, Dan Barna, şi cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, iar după prânz este aşteptat să nominalizeze premierul. Acesta are 10 zile să îşi formeze echipa şi să obţină votul de încredere al Parlamentului, adică a cel puţin 233 de senatori şi deputaţi. Conform declaraţiilor de până acum, viitorul executiv va avea doar 15 sau 16 ministere.
Au apărut şi câteva nume ale celor care ar putea să se aşeze la masa Guvernului. De exemplu, educaţia ar putea fi preluată de deputatul Marilen Pârtea, la apărare s-a vehiculat şeful statului major Nicolae Ciuca sau deputatul Ovidiu Raețchi, la dezvoltare ar putea veni deputatul Robert Sighartău, iar la interne deputatul Ion Ştefan. Iar deputata Raluca Turcan ar putea fi vicepremier.