Negocieri dificile pentru noul premier. UDMR "nu dă cec în alb", iar USR nu vrea "guvern slab"

Klaus Iohannis, Dan Barna, Ludovic Orban, Eugen Tomac si Victor Ponta
Inquam Photos / Octav Ganea

Negocierile pentru formarea Guvernului ai continuat marți la Palatul Cotroceni cu liderii PNL, USR și UDMR, urmând ca preşedintele Klaus Iohannis să anunţe în cursul zilei numele premierului desemnat.

Cronologia evenimentelor, marți, 15 octombrie

15-10-2019 16:29

Ponta: Liberalii vor să facă ei Guvernul, le urăm succes, dar nu cred că pe noi se bazează

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat marţi că nu crede că liberalii se bazează pe voturile parlamentarilor formaţiunii sale pentru formarea guvernului.

15-10-2019 16:28

LIVE, ora 17.00. Klaus Iohannis anunță ce decizie a luat în privința desemnării premierului

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat marţi pe liderul PNL, Ludovic Orban, în funcţia de prim-ministru.

15-10-2019 12:56

Hunor: Nu promitem că susţinem viitorul Guvern

Hunor: Nu promitem că susţinem viitorul Guvern
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că formaţiunea pe care o conduce nu acordă nimănui un cec în alb, şi va putea preciza dacă va susţine sau nu viitorul guvern după anunţarea numelui premierului desemnat.

"Probabil că astăzi domnul Iohannis va anunţa viitorul prim-ministru. Eu am spus că nu dăm un cec în alb nimănui. Nu respingem, dar nici nu promitem susţinere înainte să vedem programul de guvernare şi care sunt măsurile pe care le va lua guvernul, să vedem lista de miniştri. După ce vom şti aceste lucruri, putem spune dacă susţinem sau nu susţinem viitorul guvern", a precizat pentru AGERPRES Kelemen Hunor, după consultările avute marţi cu preşedintele Klaus Iohannis.

În opinia sa "este greu de spus dacă guvernul va trece din prima încercare sau la a doua".

El a adăugat că dorinţa UDMR este de a nu schimba legislaţia electorală privind alegerea primarilor cu un an înainte de alegerile locale, amintind că Uniunea susţine alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.

15-10-2019 11:50

Dan Barna, după discuţia cu Iohannis:

Dan Barna, după discuţia cu Iohannis: "Anticipate, nu guvern slab"

Dan Barna a postat marţi, după a doua rundă de consultări cu preşedintele, un mesaj privind concluziile trase în discuţiile de la Cotroceni:

"Am ieșit de la consultări unde președintele Iohannis mi-a reconfirmat că își dorește alegeri anticipate. Chestiunea calendarului pentru anticipate consideră însă ca trebuie abordată abia după alegerile prezidențiale. Argumentul pe care l-a invocat a fost nevoia de a o înlocui urgent pe Dăncilă.

Domnule Iohannis, haideți să nu mai gândim pe azi pe mâine.

Care e alternativa la anticipate? Să puneți acum un guvern slab, fără susținere parlamentară, aflat în permanență la mâna PSD și a celorlalte partide pesediste din Parlament, conduse de Ponta și Tăriceanu, partide care împreună au majoritatea în Legislativ. Un astfel de guvern nu va putea să facă reformele de care România are nevoie și ne trezim, la fel ca în 2016, că după un an de zile se întoarce PSD pe cai mari la guvernare. Ați uitat anul 2016? Știu foarte bine despre ce vorbesc, am fost în guvernul Cioloș, știu cât de mult ne-a afectat lipsa de susținere.

Haideți mai bine să facem anticipate acum, cât PSD este slab. Să mergem acum în fața oamenilor și să câștigăm o majoritate solidă în Parlament. Vă garantez că dacă facem alegeri acum, PSD nu va mai reveni la guvernare pentru 10 ani de-acum înainte. Dacă vreți cu adevărat să scăpăm țara de PSD; aveți curajul să facem acum anticipate.

Și dacă vi se pare că actuala Constituție nu facilitează anticipatele, haideți să ne luăm un angajament, că oricare dintre noi va câștiga alegerile prezidențiale va iniția un proces de modificare a Constituției care va cuprinde printre altele și posibilitatea ca Președintele să inițieze un referendum de dizolvare a Parlamentului atunci când acesta nu mai reflectă voința cetățenilor. Cum se întâmplă acum, când configurația actuală a Parlamentului, bazată pe votul din 2016, nu mai are nicio legătură cu votul dat de oameni pe 26 mai.

Avem în Parlament un partid nou, care nu a fost pe liste la alegerile din 2016 și 54 de deputați și senatori au trecut la un alt partid față de cel pe listele căruia au intrat în Parlament.

Vă chem să ne asumăm împreună acest obiectiv care va permite rezolvarea mult mai facilă a crizelor de tipul celor pe care le traversăm astăzi."

15-10-2019 11:40

PSD: Iohannis şi-a dat singur mat

PSD: Iohannis şi-a dat singur mat

Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a afirmat marţi că preşedintele Klaus Iohannis este un "foarte prost jucător de şah" şi a spus că "a mutat şi a dat jos Guvernul, dar nu ştie ce să facă mai departe şi aproape că şi-a singur mat".

"Iohannis este un foarte prost jucător de şah. Nu e capabil să vadă dincolo de prima mutare, care îi pare câştigătoare. A mutat şi a dat jos guvernul. Dar nu ştie ce să facă mai departe. E într-o situaţie în care aproape că şi-a dat singur mat. Au dispărut de pe tablă toţi cei care l-au ajutat să treacă moţiunea. Va trebui să îşi sacrifice mai multe piese! Printre ele "nebunul" de Orban şi încă vreo 15-16 pioni care să intre într-un guvern de sacrificiu", a susţinut Fifor pe Facebook.

Potrivit acestuia, "singura problemă e că tabla de şah pe care Iohannis joacă atât de prost se numeşte România!"

"El poate pierde partida. Dar românii vor pierde lucruri mult mai concrete: tăieri de salarii şi pensii, taxe mai mari, disponibilizări! Mutarea care îi poate da şah mat lui Iohannis este votul vostru din noiembrie! Acum, voi sunteţi la rând să faceţi mutarea decisivă!", a adăugat Mihai Fifor.

15-10-2019 10:16

Cu ce mandat merge USR la Cotroceni

Cu ce mandat merge USR la Cotroceni

USR merge, astăzi, la o noua rundă de consultări la Palatul Cotroceni cu un mandat "clar" pentru stabilirea unui calendar pentru alegeri anticipate, se arată într-un comunicat de presă al formaţiunii conduse de Dan Barna.

"Liderii USR au avut luni seară o discuţie pentru a stabili acţiunile partidului în perioada următoare, după trecerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Dancilă, şi au decis să susţină în continuare organizarea alegerilor anticipate în cel mai scurt timp posibil. Liderii partidului au susţinut ca USR să nu intre la guvernare fără alegeri anticipate care să dea o nouă majoritate în Parlament şi un mandat clar forţelor reformiste", informează comunicatul.

Potrivit lui Dan Barna, poziţia USR de a intra la guvernare după alegerile parlamentare anticipate sau la termen rămâne una "fermă".

"USR şi Alianţa USR PLUS au spus constant că vom intra la guvernare doar după alegerile parlamentare anticipate sau la termen şi poziţia rămâne fermă: în actualul context politic orice formulă guvernamentală ar fi instabilă, incapabilă să facă reformele necesare şi ar depinde de PSD - în oricare dintre formele sale parlamentare - care va deveni arbitrul oricărei strategii", a explicat Barna, citat în comunicat.

Parlamentarii USR "ar putea analiza acordarea votului de învestitură unui cabinet de tranziţie care îşi asumă o durată de viaţă limitată pentru pregătirea alegerilor, cu anumite condiţii care să demonstreze voinţa unei majorităţi parlamentare pentru reforme", respectiv adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi - "esenţială pentru legitimitatea aleşilor locali şi recuperarea democraţiei la nivel local"; adoptarea iniţiativei 'Fără Penali în Funcţii Publice'; desfiinţarea prin lege a recursului compensatoriu care a eliberat din închisori peste 20.000 de infractori, dintre care mulţi au comis noi fapte de violenţă; consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziţia de comisar european ce revine României, indică sursa citată.

"Toate condiţiile de mai sus trebuie îndeplinite înainte de votul de învestitură - de altfel, ele pot fi îndeplinite într-o singură zi de muncă la Parlament, pentru că toate aceste proiecte sunt blocate acum în Legislativ. La cele patru condiţii se adaugă faptul că orice membru al Guvernului trebuie să respecte criteriile de integritate USR", se mai spune în comunicat. 

Tomac: Discuţiile privitoare la viitorul cabinet de miniştri se vor purta împreună cu premierul desemnat

Tomac: Discuţiile privitoare la viitorul cabinet de miniştri se vor purta împreună cu premierul desemnat

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, i-a prezentat luni, la Palatul Cotroceni, preşedintelui Klaus Iohannis priorităţile partidului în perspectiva susţinerii noului guvern, respectiv revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, reducerea numărului de parlamentari la 300 sau înfiinţarea unui minister pentru relaţia cu Republica Moldova.

"Am reiterat, cu această ocazie, priorităţile PMP în perspectiva susţinerii noului guvern: revenirea la alegerea primarilor în două tururi, necesitatea de a reduce numărul de parlamentari la 300 sau înfiinţarea unui Minister pentru Relaţia cu R. Moldova. Discuţiile privitoare la viitorul cabinet de miniştri se vor purta împreună cu premierul desemnat", a scris Eugen Tomac, luni seara, pe Facebook.

El a precizat că preşedintele Iohannis a informat că marţi va face desemnarea premierului.

"România are nevoie de un guvern în funcţie cât mai curând! Altfel, criza politică va continua să afecteze instituţiile statului până după alegerile prezidenţiale", a mai scris Tomac. 

Delegația PMP la consultările de la Cotroceni

Delegația PMP la consultările de la Cotroceni
SURSA: Agerpres
15-10-2019 08:54

Ce trebuie să facă premierul desemnat în următoarele zile

Ce trebuie să facă premierul desemnat în următoarele zile

După desemnarea de către preşedinte, noul premier are termen 10 zile pentru a merge cu lista Guvernului în Parlament. Ca urmare, noul premier are nevoie de majoritate parlamentară - şi cum PNL, chiar şi împreună cu PMP,  nu au suficienţi senatori şi deputaţi iar PSD a anunţat că va fi în Opoziţie, viitorul prim-ministru va trebui să obţină susţineera tuturor actorilor politici care au votat moţiunea de cenzură.

Dacă Parlamentul nu acordă votul de încredere noului Guvern în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură, teoretic Parlamentul poate fi dizolvat, dar nu şi în momentul de faţă, deoarece ne aflăm în ultimele 6 luni ale mandatului preşedintelui. Preşedintele poate însă dizolva Parlamentul după alegerile prezidenţiale, care vor avea loc înaintea termenului de 60 de zile.

Totuşi, până la formarea noului Guvern, executivul condus de Viorica Dăncilă, rămâne în funcţie, dar, conform Constituţiei, ”îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”.

Negocierile pentru formarea Guvernului continuă la Palatul Cotroceni.

15-10-2019 08:42

Doar PNL şi PMP sunt dispuse să intre la guvernare

Doar PNL şi PMP sunt dispuse să intre la guvernare

În condiţiile în care doar PNL şi PMP şi-au anunţat intenţia de a intra la guvernare, vom avea, cel mai probabil, un guvern liberal condus de Ludovic Orban, în care PMP ar putea primi 1-2 portofolii. Preşedintele Iohannis declara vineri că este nevoie de un guvern de tranziţie, adăugând că preferă unul politic, context în care, adăuga el, se conturează posibilitatea constituirii unui cabinet în jurul PNL.

Ludovic Orban a declarat luni că prezentarea Guvernului liberal va fi făcută după parcurgerea paşilor constituţionali şi că aşteaptă decizia lui Klaus Iohannis pentru desemnarea candidatului la funcţia de premier. El a precizat că a vorbit cu liderii celorlalte partide pentru a obţine susţinerea acestora.

Conducerea PNL a stabilit luni echipa de negociere, atât echipa de negociere la nivel instituţional, cât şi echipa de negociere la nivelul fiecărei Camere a Parlamentului.

Orban a mai spus că se află departe de încheierea negocierilor şi, la finalul discuţiilor cu toate formaţiunile, va prezenta soluţia la care s-a ajuns, dacă va fi vorba de un guvern minoritar sau unul monocolor. El a precizat că există disponibilitatea unei formule de guvern fie PNL, fie în jurul PNL. 

Surse politice au declarat pentru Știrile Pro TV că liberalii au conturat deja o listă cu posibilele nume care vor alcătui noul Guvern, dacă vor reuși să treacă de votul de învestitură din Parlament.

"Vreau să ştie toată lumea că intenţionez să fac repede o desemnare. Cel târziu marţi, voi desemna un prim-ministru care va veni în Parlament cu o propunere de guvern. Contextul desemnării să fie foarte clar: nu voi desemna un personaj din PSD, nu voi desemna pesedişti pentru guvernare", a spus Klaus Iohannis vineri, după prima rundă de consultări.

15-10-2019 07:37

A doua rundă de consultări cu partidele, la Cotroceni

Consultări cu partidele parlamentare la Palatul Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a reluat luni consultările pentru formarea guvernului după moţiunea de cenzură. În spatele uşilor închise, preşedintele i-a chemat pe rând la discuţii pe preşedintele PRO România, Victor Ponta, pe şeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, şi pe liderul PMP, Eugen Tomac.

Fără să-şi asume portofolii, aceştia au spus că vor vota noul Executiv. Ultimul care a intrat la discuţii a fost Ludovic Orban.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Marcel Ciolacu a publicat pe TikTok facturile pentru zborurile la Nisa. „Toate cheltuielile le-am făcut din banii mei”. VIDEO
Marcel Ciolacu a publicat pe TikTok facturile pentru zborurile la Nisa. „Toate cheltuielile le-am făcut din banii mei”. VIDEO

Premierul Marcel Ciolacu a publicat miercuri seară, într-un videoclip postat pe TikTok, trei facturi pe care le-a plătit în nume propriu pentru zboruri efectuate spre Nisa, cu un avion privat, închiriat de o firmă din grupul Nordis.  

Nicuşor Dan, mesaj de Crăciun: ”Sper că forţele politice au înţeles acest lucru”
Nicuşor Dan, mesaj de Crăciun: ”Sper că forţele politice au înţeles acest lucru”

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a transmis un mesaj de Crăciun în care a spus că îşi va petrece sărbătorile alături de familie şi avertizează că ne aşteaptă un an complicat şi o perioadă dificilă.

Când ar putea avea loc noile alegerile prezidențiale, în 2025. Am putea merge la vot înainte de Paște
Când ar putea avea loc noile alegerile prezidențiale, în 2025. Am putea merge la vot înainte de Paște

Stabilirea calendarului pentru noi alegeri prezidențiale este una dintre urgențele guvernului proaspăt instalat.

Marcel Ciolacu a publicat pe TikTok facturile pentru zborurile la Nisa. „Toate cheltuielile le-am făcut din banii mei”. VIDEO
Marcel Ciolacu a publicat pe TikTok facturile pentru zborurile la Nisa. „Toate cheltuielile le-am făcut din banii mei”. VIDEO

Premierul Marcel Ciolacu a publicat miercuri seară, într-un videoclip postat pe TikTok, trei facturi pe care le-a plătit în nume propriu pentru zboruri efectuate spre Nisa, cu un avion privat, închiriat de o firmă din grupul Nordis.  

Nicuşor Dan, mesaj de Crăciun: ”Sper că forţele politice au înţeles acest lucru”
Nicuşor Dan, mesaj de Crăciun: ”Sper că forţele politice au înţeles acest lucru”

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a transmis un mesaj de Crăciun în care a spus că îşi va petrece sărbătorile alături de familie şi avertizează că ne aşteaptă un an complicat şi o perioadă dificilă.

Când ar putea avea loc noile alegerile prezidențiale, în 2025. Am putea merge la vot înainte de Paște
Când ar putea avea loc noile alegerile prezidențiale, în 2025. Am putea merge la vot înainte de Paște

Stabilirea calendarului pentru noi alegeri prezidențiale este una dintre urgențele guvernului proaspăt instalat.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

România la finalul lui 2024: Perspectivă negativă și riscul de a deveni nerecomandată pentru investiții
România la finalul lui 2024: Perspectivă negativă și riscul de a deveni nerecomandată pentru investiții

România încheie anul 2024 cu perspectivă negativă şi riscă să alunece înspre statutul de ţară nerecomandată pentru investiţii.