Guvernul a dat primarilor 1,4 miliarde de lei, deși aceștia au cerut mult mai mult
Executivul a aprobat în şedinţa de luni un proiect de Hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ teritoriale a sumelor defalcate din TVA.
Astfel, a fost distribuită suma de 1,4 miliarde lei pentru diferite capitole de cheltuieli, a anunţat ministrul demis a Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Este vorba despre bani care sunt necesari funcţionării comunităţilor local: salarii, cheltuieli de personal, inclusiv drepturile asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav, indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap și întreținerea unităților de învățământ.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului de hotărâre a Guvernului, datele transmise de unitățile administrativ-teritoriale au arătat că suma de care aveau nevoie primarii era de 8,5 miliarde lei.
Din această sumă, 4,7 miliarde de lei erau pentru ”secțiunea de funcționare”, iar 3,8 miliarde de lei pentru secțiunea de dezvoltare.
”Rezultă că suma totală solicitată de unităţile administrativ-teritoriale este mai mare cu cca. 7 miliarde lei decât suma de 1.469.563 mii lei aprobată conform Ordonanța Guvernului nr.12/2019 şi care este posibil de repartizat.
Din aceste considerente a fost necesară ajustarea sumelor solicitate astfel încât alocarea să se facă cu încadrare în suma aprobată, respectiv 1.469.563 mii lei.” - se mai arată în document.
Ministrul demis al Finanţelor a mai afirmat că în cadrul şedinţei de Guvern s-a propus şi o redistribuire a unei sume de aproximativ 23 de milioane de lei astfel încât nicio comunitate locală cu rang de comună "să nu aibă sub trei luni de funcţionare, chiar dacă acestea nu au solicitat, către Ministerul de Finanţe, aceste sume".
"Practic este o măsură de echilibrare pentru comune, fără a se lua în calcul, aşa cum se vorbeşte în spaţiul public, de culoarea politică a unor primari", a precizat Eugen Teodorovici, potrivit Agerpres.
În ceea ce priveşte Programul Naţional de Dezvoltare Locală, oficialul MFP a subliniat că urmează să fie definitivată situaţia la Ministerul de Finanţe şi cu Ministerul Dezvoltării, la următoarea şedinţă de Guvern, "când toate facturile depuse la Ministerul Dezvoltării de către comunităţile locale să fie achitate aşa cum am promis".
Întrebat de ce s-au dat doar 1,4 miliarde, în contextul în care comunităţile locale cereau 8,5 miliarde de lei, Teodorovici a răspuns că suma de aproximativ 1,4 miliarde este cea care se putea distribui.
"Ce solicită comunităţile locale, adică suma pe care aţi menţionat-o, este o sumă care, în mare parte, dacă nu în întregime, ar fi fost asigurată de noi, Guvernul actual, până la finalul acestui an. Mai departe, nu pot să vă spun sau nu pot să garantez celor care ne urmăresc că acest lucru se va întâmpla. Probabil sau sigur noul Guvern va prezenta o situaţie şi, dacă daţi probabil criticile la o parte, o să vină cu o foaie goală, fără argumente în acest sens", a afirmat Eugen Teodorovici.
Potrivit acestuia, pentru Primăria Generală a Capitalei a fost alocată suma de 100 milioane de lei pentru asigurarea agentului pentru perioada de iarnă, din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului.
Totodată, întrebat dacă sunt bani pentru funcţionarea comunităţilor locale până la finele anului, acesta a răspuns că întrebarea este pusă "între două momente importante: plecarea unui ministru de Finanţe şi venirea unei persoane la Ministerul de Finanţe" şi s-a declarat convins că vor avea loc avea discuţii foarte interesante în următoarele luni.
"Pe de-o parte ceilalţi încercând să demonstreze incompetenţa cu care vin în Guvern şi pe de altă parte pe mine, cu o singură replică: de trei ani am făcut ce legea şi promisiunile noastre au stabilit, adică am închis fără probleme bugetul. Am fi închis şi acest an pe ceea ce ne-am asumat ca deficit", a spus Teodorovici.
Sursa: Pro TV
Etichete: bani, guvern, PSD, PNL, rectificare bugetara, motiune, primari, eugen teodorovici,
Dată publicare:
14-10-2019 12:36