Ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009. Sefa Autoritatii Electorale nu s-a prezentat fiindca ii plangea copilul

×
Codul embed a fost copiat

Fostul prezidentiabil Mircea Geoana a dat luni dimineata declaratii in fata Comisiei parlamentare de ancheta privind scrutinul din 2009. In schimb, Ana-Maria Patru nu a venit

Comisia de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 a continuat luni, de la ora 9.00, audierile, primul fiind invitat Mircea Geoana. El trebuia sa  fie urmat de fosta sefa a Autoritatii Electorale Permanente (AEP) Ana Maria Patru si de secretari de stat din MAI de la vremea respectiva.

Fost secretar de stat in MAI: Nu a fost frauda
Mihai Capra, fost secretar de stat in MAI, a declarat luni, in cadrul audierii din comisia de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, ca isi dorea ca Traian Basescu sa castige scrutinul, dar nu atat de mult incat sa se creada „inamovibil” pe functie si sa-si joace la ruleta libertatea. El a tinut sa precizeze ca, in opinia sa, alegerile din 2009 nu au fost fraudate.

Intrebat daca exista posiblitatea sa fie mecanisme prin care sa se poata frauda alegerile la momentul la care era formulata legislatia atunci, Mihai Capra a spus ca „nicio legislatie nu poate sa dea o siguranta de suta la suta”, dar el nu crede ca s-au fraudat alegerile.

”Este o parere pur personala. Pleaca de la o idee - nu va ascund acum ca la momentul respectiv eu imi doream ca Traian Basescu sa castige prezidentiale, dar nu-mi doream atat de mult incat sa ma cred inamovibil pe functie sau sa-mi joc la ruleta libertatea”, a raspuns fostul secretar de stat.

Citește și
mircea geoana
Mircea Geoana, despre pierderea alegerilor prezidentiale in 2009. "Indicii de frauda masiva au fost in sectiile speciale"
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

El a sustinut ca principala vulnerabilitate a alegerilor prezidentiale din 2009 a fost posibilitatea votului multiplu, avand in vedere ca au existat sectii speciale de vot. ”Am identificat ca principala vulnerabilitate a alegerilor posiblitatea votului multiplu, avand in vedere existenta sectiilor speciale in care se putea vota, in care puteau vota cetatenii care nu erau in localitatea de domiciliu in ziua respectiva. In acest sens s-au luat cateva masuri - una, folosirea de timbre autocolante pentru aplicarea pe documentul cu care cetatenii se prezentau in sectiile de votare.(...) S-a luat decizia ca in aceste sectii speciale sa fie montate camere de luat vederi pentru a inregistra timp de 14 ore procesul electoral, fara a altera secretul votului. La final ele erau trecute pe suport magnetic, DVD-uri sau carduri, se sigilau si ajungeau la AEP pentru a construi probe in cazul in care s-ar fi constatat ca cineva ar fi votat multiplu”, a explicat Mihai Capra.

Ana Maria Patru nu a venit ca sa nu-i planga copilul
Fosta sefa AEP Ana Maria Patru, chemata la audieri la Comisia de ancheta privind alegerile din 2009, a explicat, intr-o scrisoare, ca nu a dat curs invitatiei pentru ca fiul ei este "deprimat" de pe vremea cand DNA a retinut-o pentru fapte de coruptie si a "implorat-o" plangand sa nu mearga la Parlament, pentru a nu fi iar "luata".

"Vreau sa va asigur de tot respectul pentru demersul dumneavoastra si autoritatea Parlamentului, institutie fundamentala a oricarei democratii si a oricarui stat de drept. Aprecierea mea este dublu motivata si de faptul ca plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor m-a votat in functia de presedinte al Autoritatii Electorale Permanente in 2012 si, din aceasta postura, am colaborat foarte bine. Decizia mea este una indelung cantarita si are la baza exclusiv ratiuni de ordin personal. Din respect pentru dumneavoastra si pentru institutia Parlamentului as vrea sa vi le impartasesc", scrie Ana Maria Patru in scrisoarea adresata comisiei.

Ea aminteste retinerea ei de catre DNA din decembrie 2016.

"In fatidica zi a retinerii, copilul meu m-a implorat cu lacrimi in ochi sa vin seara acasa la el. Stiind ca nu am comis niciodata vreo ilegalitate cat timp m-am aflat in fruntea AEP, l-am asigurat ca ma voi intoarce repede. Numai ca Purgatoriul reprezentat de drumul spre libertate (...) a durat extrem de mult: mai bine de trei luni, fara respectarea drepturilor fundamentale", spune fosta sefa AEP.

Patru sustine ca familia ei a suferit, iar baiatul ei a intrat "intr-o stare de depresie extrem de accentuata" din care inca nu si-a revenit pe deplin, iar decizia de a nu veni la Parlament a fost luata ca urmare a rugamintii fiului ei.

"Atunci cand a auzit ca sunt chemata la comisia pe care o reprezentanti, din nou cu lacrimi in ochi, copilul mi-a cerut sa nu merg, pentru ca «nu vreau sa fiu luata din nou» si ca, fara mine, nu poate trai. (...) Inainte de toate, sunt mama si imi iubesc baiatul mai mult decat orice altceva pe Pamant", a explicat ea.

Fostul sefa a AEP mai scrie ca a primit un telefon de la Traian Basescu, pe vremea cand era presedintele tarii, in care i-a spus ca ar putea fi arestata pe subiectul dosarului referendumului din 2012. Ea a apreciat ca retinerea sa nu a fost pe motiv ca este „basista”, ci ca este implicata in actiunile intreprinse de PSD.

„Eu cred ca retinerea si arestarea mea in plina campanie pentru alegerile parlamentare din 2016 nu a avut nimic de-a face cu presupusa apropiere de fostul presedinte Traian Basescu. Din contra, credinta mea intima este ca retinerea si arestarea mea s-au dorit a fi lovituri aplicate PSD si presedintelui sau, Liviu Dragnea. Practic, ceea ce mi s-a intamplat la sfarsitul lui 2016 nu a fost pe motiv ca sunt «basista», ci ca sunt mai degraba implicata in actiunile intreprinse de PSD, desi nu s-a intamplat asta niciodata. In realitate, nu am fost mai apropiata de un partid sau de celalalt, iar aceasta neutralitate a fost interpretata de catre cei care m-au arestat ca lipsa de fidelitate fata de «cauza»”, a afirmat Ana Maria Patru.

Ea a explicat ca, de-a lungul timpului, a povestit in anumite cercuri ca o eventuala condamnare a lui Liviu Dragnea in dosarul ”Referendumul” ar fi anormala si nelegala, avand in vedere dispozitiile legislatiei electorale.

„In sprijinul acestei supozitii, vreau sa aduc mai multe argumente: in anumite cercuri, am povestit de-a lungul timpului ca ancheta in dosarul referendumului in ceea ce-l priveste pe presedintele PSD, domnul Liviu Dragnea, ar fi anormala si ca o eventuala condamnare ar fi nelegala, date fiind dispozitiile legislatiei electorale. Niste «oameni de bine» mi-au spus ca fac o greseala si ca ar trebui sa tin aceste opinii pentru mine”, a precizat fostul vicepresedinte al AEP.

Patru a sustinut ca Traian Basescu, pe vremea cand era presedintele tarii, a sunat-o si i-a spus ca ar putea fi arestata pe subiectul dosarului referendumului din 2012. „La un moment dat, am primit un telefon de la Traian Basescu, presedinte in functie la acel moment, domnul Traian Basescu, in care mi-a spus ca as putea fi arestata fix pe subiectul dosarului referendumului din 2012. O alta greseala care mi s-a reprosat a fost nemultumirea mea ca, in 2012, procurorii au ridicat listele electorale permanente de la acel moment”, a completat Ana Maria Patru.
 

"O lovitura aplicata PSD si lui Liviu Dragnea"
Fostul sefa AEP mai arata, in scrisoarea membrilor comisiei de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, ca este „evident” ca Autoritatea Electorala Permanenta nu a jucat un rol in determinarea castigatorului scrutinului. Ea a tinut sa precizeze ca nu s-a intalnit niciodata intr-un cadru "altfel decat institutional" cu persoanele nominalizate de Dan Andronic ca fiind prezente acasa la Gabriel Oprea in seara turului II al prezidentialelor.

„La acel moment, eu ocupam doar un post de vicepresedinte AEP. Seful institutiei era domnul Octavian Opris, propus si sustinut de PSD si care, conform informatiilor din presa vremii, era un apropiat al liderului PSD Viorel Hrebenciuc, sef de campanie al candidatului Mircea Geoana. Opris nu a semnalat nici atunci, nici mai tarziu nereguli in indeplinirea atributiilor AEP legat de alegerile din 2009. Este evident ca AEP nu a jucat un rol in determinarea castigatorului”, a afirmat Ana Maria Patru.

Ea a sustinut ca „nu a comunicat telefonic sau in alt mod cu altcineva din acel grup in seara turului II”. „Nu m-am intalnit niciodata intr-un cadru altfel decat institutional, formal, cu cei nominalizati de Dan Andronic”, a completat fostul vicepresedinte al AEP.

Ana Maria Patru a mai spus ca este „suspect” faptul ca SIVECO, firma controlata de Irina Socol, a castigat aproape toate licitatiile privind softurile de numarare si trasmitere a datelor catre AEP. „Nu exista motive temeinice de indoiala privind rezultatul alegerilor, consider insa ca e suspect faptul ca SIVECO, firma controlata de Irina Socol, a castigat aproape toate licitatiile privind softurile de numarare si trasmitere a datelor catre AEP. Cred ca ar fi utila lamurirea modului in care firma SIVECO castiga aceste licitatii pentru softuri de numarare a votului si transmitere a datelor, chiar daca ele sunt deschise prin sistem SEAP”, a completat Patru.

Fostul vicepresedinte al AEP a precizat ca exista „suspiciunea rezonabila” ca Irina Socol ar fi fost apropiata de fosta conducere a SRI. „Instuitia si relatia de prietenie care m-a legat de Irina Socol incepand cu 2009 imi spun ca lucrurile aflate ar putea face obiectul comisiei SRI, pentru ca exista suspiciunea rezonabila ca aceasta ar fi facut parte sau ar fi fost apropiata de fosta conducere a SRI. In contextul actual, consider ca nici prietenia mea, pornita la initiativa Irinel Socol in 2009, nu a fost deloc intamplatoare, putand fi rodul unei actiuni operative”, a subliniat ea. Potrivit fostului vicepresedinte al AEP, „credinta sa intima este ca retinerea si arestare ei s-au dorit a fi lovituri aplicate PSD si presedintelui sau, Liviu Dragnea”.

Ana Maria Patru refuza sa vina la comisia de ancheta
Fosta presedinta a AEP Ana Maria Patru a trimis o scrisoare comisiei de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, in care i-a informat pe membrii acesteia ca declina invitatiala audieri. Ea era asteptata luni la comisia de ancheta. „V-am distribuit scrisoarea doamnei Ana Maria Patru. Declina prezenta la lucrarile comisiei si ne trimite un document pe care va rog sa il analizati si o sa discutam ulterior”, i-a informat Mihai Fifor pe membrii comisiei.

Senatorul USR Mihai Gotiu a intrebat ce se poate face in cazul in care Ana Maria Patru refuza sa vina la audieri, Fifor spunand ca la finalul sedintei se va lua o decizie in acest sens. „Hotararea spune foarte clar ce putem face, rugamintea mea este sa ne uitam peste materialul trimis si la finele sedintei de azi discutam si luam o decizie”, a precizat presedintele Comisiei de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009.

Ana Maria Patru este prima persoana invitata la audieri care nu se prezinta.
 

Geoana vs. Turcescu: "E inacceptabil ca un acoperit sa modereze dezbaterea prezidentiala"

Geoana a declarat luni ca este un lucru inedit, de Cartea Recordurilor, ca un ofiter acoperit, cum a fost Robert Turcescu, sa modereze o dezbatere prezidentiala. "Privind acum in retrospectiva (...) lumina pe care o revarsa abundenta de dezvaluiri asupra acelui moment ne face sa ne uitam cu ochi proaspeti la acel moment. Cred ca suntem in Cartea Recordurilor, in care un ofiter acoperit modereaza o dezbatere prezidentiala. In sine, este o operatiune exceptionala. Nu stiu daca exista undeva in lumea democratica cat de cat autentica o situatie in care un ofiter acoperit sa modereze. Cum un ofiter acoperit a ajuns in situatia respectiva, asta este iarasi o intrebare interesanta", a spus Geoana. El a afirmat ca, daca ar fi stiut ca Turcescu este ofiter acoperit, nu ar fi acceptat invitatia de dezbatere.

Geoana a mai spus ca a existat un "mod de operare" in 2009, intuind catre influentarea alegerilor. "Situatia este absolut inedita si intr-un fel de arata inca o data un mod de operare si acesta este de fapt ce deranjeaza mai mult decat elementul personal, cu ce metode castiga cineva alegeri. (...) Este un lucru care, privind acum in retrospectiva, este absolut inacceptabil si cred ca este o operatiune pe care cei care eventual, repet, conditionez si contextualizez declaratiile mele, daca au avut cumva in vedere sa puna un acoperit sa modereze o dezbatere prezidentiala este extrem, extrem de grav", a spus Geoana.

Fostul social-democrat a fost intrebat de catre deputatul ALDE Steluta Cataniciu despre acest "mod de operare" despre care a tot vorbit, Geoana explicand ca au fost depasite limitele democratiei prin multe incidente. "Sunt piese disparate dintr-un puzzle, dintr-un tablou. (...) Este evident, este o operatiune deliberata, determinata, de folosire a unor instrumente, care din punctul meu de vedere depasesc limita democratiei", a spus el.

Geoana a subliniat insa ca nu poate afirma daca cineva, "dintr-o structura", a determinat aceste actiuni, fiind "o speculatie". "Semne de intrebare in mod clar exista", a adaugat el.

Deputatul Robert Turcescu a raspuns ca el a devenit ofiter acoperit dupa dezbaterea din 2009. "Pentru linistea doamnei Cataniciu. Celebra lista cu avansarile facute la secret de domnul Gabriel Oprea si raspunsul MApN arata ca avansarea mea in grad, sub acoperirea domnului Oprea, s-a intamplat la mult timp dupa dezbaterea prezidentiala din 2009", a spus fostul moderator al dezbaterii. 

Vizita lui Geoana la Vantu „a contat putin”
Fostul candidat PSD la alegerile prezidentiale din 2009 a declarat, luni, in fata Comisiei de ancheta ca vizita la Sorin Ovidiu Vintu de dinainte de alegeri a avut un impact "modest" asupra rezultatului, care putea fi acoperita de diferenta mare intre el si Traian Basescu, mult mai important fiind cine si cum l-a "filat" inainte de scrutin.

Geoana a fost intrebat cat a contat in rezultatul alegerilor vizita la Sorin Ovidiu Vintu de catre deputatul PMP Robert Turcescu - cel care, ca moderator al ultimei dezbateri televizate, i-a adresat aceasta intrebare fostului lider PSD in 2009. "Cat de mult sau cat de putin a contat vizita mea in seara de dinainte este o chestiune, inca o data, subiectiva. Eu cred ca a contat putin, ca a fost un pretext. Cred ca este mai interesant de vazut cine statea pe urmele unui candidat prezidential, cu o noapte inainte, facand astfel de poze. Asta cred ca e mai interesant din punctul meu de vedere pentru o eventuala investigatie. Erau niste jurnalisti bine intentionati. Erau altii. Filierea in care a ajuns aceasta chestiune mi se pare mai relevanta pentru discutia de astazi decat optiunea mea, inspirata sau mai putin inspirata, de a face aceasta vizita", a raspuns Mircea Geoana.

Filaj in campania electorala
El a afirmat ca este "ciudat" faptul ca a fost "filat" inainte de alegeri, fara sa stie cine a comandat urmarirea sa, insa a repetat ca impactul vizitei in alegeri a fost redus. "In opinia mea, si va spun asta la distanta si cu calmul, si fara nicio intentie de revenire in politica romaneasca, ca a fost un pretext, a fost folosit, si care a avut un impact, din punctul meu de vedere, modest. (...) Diferenta de voturi era mai mult decat acoperitoare pentru orice eventual impact negativ al vizitei mele in acea seara", a spus el.

Fostul candidat PSD a afirmat ca nu a primit in acea perioada informatii din partea staff-ului sau de campanie ca ar fi filat, si nici din partea SPP. "In perioada campaniei am si renuntat la protectia SPP. (...) Eu am anuntat SPP cu privire la faptul ca in campanie (nu vreau protectie - n.r.). De ce am facut-o, e un lucru pe care putem sa il comentam", a precizat fostul social-democrat.

Basescu nu l-a vrut pe Catalin Voicu la Interne
Geoana a mai declarat ca Traian Basescu, seful statului la acel moment, l-a sunat pentru a-i spune ca PSD sa nu-l propuna pe Catalin Voicu pentru conducerea Ministerului de Interne, avertizandu-l ca el va refuza numirea acestuia in functie.

”Am primit un telefon din partea presedintelui Basescu pentru a nu-l pune pe domnul Voicu ministru de Interne. Asta pot sa va spun. Au fost doi candidati, presedintele momentului spunand ca nu-l va numi pe celalalt candidat al nostru. A existat o conversatie telefonica pe care presedintele Basescu a avut-o cu mine ca presedinte de partid si cred ca eram deja in zona de presedintie a Senatului. A spus ca are o dificultate cu unul dintre cei doi candidati. Votul colegilor nostri (Comitetul Executiv al PSD – n. re.) s-a facut fara interferenta mea”, a declarat Mircea Geoana in fata parlamentarilor din comisia de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009.

Declaratia a fost facuta de fostul lider PSD in contextul unei serii de intrebari din partea senatorului USR Mihai Gotiu care l-a chestionat asupra modului in care Mircea Geoana l-a cunoscut pe Gabriel Oprea si cum a ajuns sa-l propuna ministru de Interne in 2008 in Guvernul PDL - PSD.

Misterele sondajului comandat de PSD
Geoana a fost intrebat si despre sondajul despre care a vorbit si fostul sef al campaniei PSD, Viorel Hrebenciuc, realizat inainte de alegeri, pe un esantion de 12.000 de persoane, contestat de unii membri ai Comisiei de ancheta, avand in vedere dimensiunea esantionului. Geoana a spus ca acel sondaj a fost realizat de CURS. "A existat un sondaj, nu stiu cat de masiv a fost, nu mai tin minte pe ce numar de subiecti. A fost facut cu o companie locala, cu CURS, daca nu ma insel. Am avut si o echipa de consultanti din SUA care a lucrat cu noi si cu care am facut, cum se face in orice campanie, cercetare sociologica si de unde, intr-un fel, si increderea noastra si poate si modul meu efuziv de a ma exprima dupa anuntul exit-poll-urilor", a explicat Geoana.

Fostul sef de campanie al PSD, Viorel Hrebenciuc, a afirmat insa, in cadrul audierilor, ca au aparut schimbari in sondaje in urma vizitei lui Geoana. El a spus ca in ultima saptamana de dinaintea alegerilor prezidentiale Mircea Geoana avea in sondaje 54%, in timp ce Traian Basescu avea 46%, insemnand un plus de 600.000 de voturi pentru PSD. El a indicat, indirect, ca lucrurile s-au schimbat dupa ultima dezbatere televizata, in cadrul careia Geoana a fost pus in fata informatiilor privind vizita sa la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu.

"A urmat episodul cunoscut din ziua de joi - nu intru in amanunte - fapt care a dus ca in turul doi sa vina la vot cu circa 800.000 de alegatori mai mult decat in turul I, lucru care nu este prea uzual in alegeri (...) Ultimul sondaj pe care l-am avut, cu circa 12.000 de intervievati, ceea ce inseamna sub 1,5% marja de eroare, de sambata seara, deci dinaintea zilei de duminica, avea scorul 51,5% la 48,5% pentru Geoana. Doar 1,5%; e clar ca ne-a alarmat", a povestit Hrebenciuc. El a fost intrerupt de deputatii si senatorii care au dorit sa stie ce casa de sondare a facut pentru PSD un sondaj cu 12.000 de persoane, un numar de patru ori mai mare decat sondajele obisnuite si, mai ales, care sa fi fost procesat atat de repede. Hrebenciuc nu a dezvaluit casa de sondare, afirmand in repetate randuri ca nu isi aminteste.

Cine urmeaza la Comisia de ancheta
"Mai sunt foarte multe intrebari de pus domnului Mircea Geoana. Comisia a decis ca luni, incepand cu ora 9.00, sa reluam audierea domnului Mircea Geoana (...). Vom avea invitati la comisie pe secretarii de stat din MAI din momentul acela, Mihai Capra, Tutilescu, Fatuloiu si va veni la Comisie si doamna Ana Maria Patru", a anuntat presedintele Comisiei, Mihai Fifor, la finalul audierilor de saptamana trecuta.

Marti, incepand cu ora 14.00, vor fi audiati Vasile Blaga, Marcel Opris, Catalin Predoiu si Eugen Tomac, iar miercuri, de la ora 9.00, vor fi audiati Gabriel Oprea, Teodor Baconschi, ambasadorii din Madrid, Chisinau si Roma de la acea vreme, Neculai Ontanu si Anghel Iordanescu.

Membrii Comisiei au decis initial ca George Maior, directorul SRI in 2009, va fi audiat pe 6 iunie, acesta anuntand ulterior ca poate veni la audieri pe data de 12 iunie, au declarat, pentru News.ro, surse din cadrul Comisiei. Cel mai probabil, Florian Coldea si Laura Codruta Kovesi vor fi audiati dupa data de 6 iunie, o decizie finala in acest sens nefiind inca luata.

Pana acum, membrii Comisiei de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 i-au audiat pe Dan Andronic, Viorel Hrebenciuc, fostul presedinte al AEP Octavian Opris si vicepresedintele AEP Marian Muhulet.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Traian Basescu: Pe Geoana nu-l veti mai putea face niciodata presedinte, ati ratat. Baieti, cantati la alta masa
Traian Basescu: Pe Geoana nu-l veti mai putea face niciodata presedinte, ati ratat. Baieti, cantati la alta masa

Fostul presedinte al Romaniei Traian Basescu ii critica, pe Facebook, pe ”baietii veseli” din media, din politica si din ”breasla analistilor”, din cauza scandalului SIPA, dar si a anchetei parlamentare a alegerilor prezidentiale din 2009.

Mircea Geoana, despre pierderea alegerilor prezidentiale in 2009.
Mircea Geoana, despre pierderea alegerilor prezidentiale in 2009. "Indicii de frauda masiva au fost in sectiile speciale"

Mircea Geoana, marele perdant al alegerior prezidentiale din 2009, si Viorel Hrebenciuc, seful sau de campanie din acea vreme au vorbit marti in fata parlamentarilor despre suspiciunile pe care le au legate de fraudarea scrutinului.

Basescu, Geoana, Andronic si Oprea vor da declaratii despre prezidentialele din 2009. Cina la care au participat toti
Basescu, Geoana, Andronic si Oprea vor da declaratii despre prezidentialele din 2009. Cina la care au participat toti

Dan Andronic, Mircea Geoana, Viorel Hrebenciuc, fosta presedinta a AEP Ana Maria Patru si directorul STS, Marcel Opris, se numara printre cei chemati saptamana viitoare la Comisia de ancheta a prezidentialelor din 2009.

Ion Iliescu, despre anchetarea alegerilor prezidentiale din 2009: PSD s-a mobilizat exemplar, Geoana a pierdut in diaspora
Ion Iliescu, despre anchetarea alegerilor prezidentiale din 2009: PSD s-a mobilizat exemplar, Geoana a pierdut in diaspora

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a reactionat pe blog la ancheta anuntata de liderii PSD-ALDE privind alegerile prezidentiale din 2009.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.