Ion Iliescu, despre anchetarea alegerilor prezidentiale din 2009: PSD s-a mobilizat exemplar, Geoana a pierdut in diaspora

Ion Iliescu

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a reactionat pe blog la ancheta anuntata de liderii PSD-ALDE privind alegerile prezidentiale din 2009.

El a negat ca ar fi in vreun fel responsabil de esecul lui Mircea Geoana, si afirma ca PSD s-a mobilizat "exemplar", dar ca fostul candidat social-democrat a pierdut in diaspora

Iliescu face referire la declaratii facute la un post de televiziune, potrivit carora el s-ar fi impotrivit candidaturii lui Mircea Geoana la alegerile prezidentiale in 2009, in contextul aparitiei subiectului corectitudinii scrutinului de atunci.

"Din motive asupra carora nu vreau sa speculez, a revenit in dezbaterea publica o tema veche de opt ani: corectitudinea alegerilor prezidentiale din 2009. Spre surprinderea mea, si in totala neconcordanta cu realitatea, aceea de atunci, la care se adauga amanunte necunoscute in epoca, Cosmin Gusa, patronul neconsolat al unei televiziuni suferinde, imi atribuie mie esecul candidatului PSD, Mircea Geoana. Afirmatiile sale constituie o minciuna, pe care nu ma sfiesc s-o consider ordinara", scrie fostul presedinte pe blog, potrivit News.ro.

El considera ca "faptele ii contrazic minciunile", pentru ca Geoana a castigat alegerile "in tara", iar doar votul din strainatate a schimbat rezultatul final, nefiind o problema a PSD.

Citește și
Laura Codruta Kovesi, FOTO GETTY
Traian Basescu sustine ca Laura Codruta Kovesi ar putea candidat la prezidentialele din 2019. "Are abordari de om politic"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

"PSD s-a mobilizat exemplar, nu, cum afirma Cosmin Gusa, nu s-a implicat, la sugestia mea. Da, am avut un diferend cu Mircea Geoana, la inceputul lui 2005. Dar eu am o responsabilitate fata de partid, in primul rand. Am trecut peste acel moment din 2005, deloc placut, si am sustinut candidatura sa", spune Iliescu.

Fostul presedinte mai afirma ca, daca in 2009 ar fi avut "ceva de obiectat" la candidatura lui Geoana, ar fi spus acest lucru public la vremea respectiva.

"Cei care folosesc astfel de minciuni rudimentare o fac pentru a abate atentia de la responsabilitatile lor si fata de situatia din PSD, in epoca, si fata de esecul lui Mircea Geoana in alegeri. intotdeauna altii sunt vinovati; ei sunt perfecti si imaculati", mai afirma presedintele de onoare al PSD.

Liviu Dragnea a anuntat, miercuri, la Antena 3, ca intentioneaza sa preia conducerea comisiei parlamentare de ancheta privind implicarea unor institutii in desfasurarea alegerilor prezidentiale din 2009, urmand sa verifice daca presedintele Camerei Deputatilor poate prelua presedintia unei comisii de ancheta.

El a precizat ca vor fi chemate la comisie nu doar persoanele despre care s-a scris in presa in ultimele zile ca s-ar fi implicat in procesul electoral din 2009.

”Vreau sa chemam la audieri toate persoanele despre care avem informatii sau despre care pot apare informatii in zilele urmatoare in legatura cu ce s-a intamplat la acele alegeri (...) O sa fie chemat si ministrul Baconschi, o sa fie chemat si seful STS, Marcel Opris, Vasile Blaga si mai multi cetateni din Romania despre care noi avem informatii. Si cu aceasta comisie de ancheta si cu alte anchete pe care sper sa le inceapa comisia de control al SRI, sa aducem la lumina toate discutiile despre implicarea in politica, in alegeri, in justitie a unor institutii”, a declarat presedintele PSD.

Liderii coalitiei PSD - ALDE, Liviu Dragnea si Calin Popescu-Tariceanu, au anuntat, miercuri, ca au convenit sa ceara Parlamentului infiintarea unei comisii de ancheta parlamentara pentru "a clarifica aspectele ce tin de organizarea alegerilor din 2009, dar si de rezultatul scrutinului prezidential", sustinand ca o astfel de comisie este necesara "ca urmare a informatiilor aparute in spatiul public si care pun sub semnul intrebarii respectarea principiului alegerilor libere si corecte ca premisa esentiala a functionarii democratiei in Romania".

Dan Andronic a scris luni ca Laura Codruta Kovesi si Florian Coldea sunt doua dintre personajele care au ajutat la victoria lui Traian Basescu in alegerile prezidentiale din 2009.

Andronic sustine ca in noaptea de dupa turul al doilea al prezidentialelor Gabriel Oprea i-a spus sa vina la locuinta sa, pentru ca are nevoie de el, iar acolo i-a gasit pe George Maior, Florian Coldea si Laura Codruta Kovesi.

“Am intepenit. Acolo era Statul! in acel birou se gaseau George Maior, directorul SRI, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, Laura Codruta Kovesi, procurorul general al Romaniei, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne si inca o persoana inalta pe care nu o cunosteam. Voturile din diaspora. Aici, Florian Coldea avea multe date si cifre, dar si George Maior primea informatii. Cred ca, atat cat am stat eu acolo, Kovesi a primit cel putin doua telefoane la care a raspuns: „Da, domnule Presedinte”. Dupa care iesea din incapere si continua discutia. in mod evident, Kovesi era o parte importanta a grupului, intelegeam din modul in care punea intrebarile referitoare la actiunile ce se pot intreprinde. Au ramas in acea incapere Laura Codruta Kovesi, George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea…Oamenii care au facut posibila victoria lui Traian Basescu in 2009”, a scris Andronic.

El a fost audiat marti la Directia Nationala Anticoruptie, declarand ca a fost citat intr-un dosar mai vechi, fara a da alte informatii despre cauza in care a fost chemat de procurori.

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, tot marti, ca Dan Andronic, om de afaceri si consultant politic, are calitatea de suspect, fiind acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului, pentru ca in septembrie 2016, cand a fost audiat in dosarul privind campania prezidentiala din 2009, a facut declaratii mincinoase despre banii incasati de firma sa pentru consultanta politica acordata de el in campania electorale, acreditand ideea ca persoanele inculpate in cauza nu au participat la savarsirea faptelor de care sunt acuzate.

Tot marti, presedintele Comisiei de control al SRI, Adrian Tutuianu, a afirmat marti, la Parlament, ca jurnalistul Dan Andronic va fi audiat saptamana viitoare, in cadrul Comisiei, in legatura cu afirmatiile pe care acesta le-a facut cu privire la turul doi al alegerilor prezidentiale din 2009.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
DNA a inceput urmarirea penala a lui Dan Andronic, pentru minciuna:
DNA a inceput urmarirea penala a lui Dan Andronic, pentru minciuna: "In Saptamana Patimilor se poate intampla orice"

"In Saptamana Patimilor se poate intampla orice.." E declaratia lui Dan Andronic, cand a sosit la DNA, unde a fost audiat.

Traian Basescu sustine ca Laura Codruta Kovesi ar putea candidat la prezidentialele din 2019.
Traian Basescu sustine ca Laura Codruta Kovesi ar putea candidat la prezidentialele din 2019. "Are abordari de om politic"

 Basescu spune ca sefa DNA poate fi „o varianta competitiva” pentru Klaus Iohannis la alegerile prezidentiale din 2019

Conflict intre Basescu si Dragnea, pe tema presupusei ferme de porci.
Conflict intre Basescu si Dragnea, pe tema presupusei ferme de porci. "Eu in acea mocirla nu intru"

Liderul PMP si cel al PSD s-au atacat reciproc in Parlament miercuri la pranz.

Viorel Hrebenciuc, trimis in judecata pentru marturie mincinoasa. Campania lui Geoana ar fi fost finantata cu sacose de bani
Viorel Hrebenciuc, trimis in judecata pentru marturie mincinoasa. Campania lui Geoana ar fi fost finantata cu sacose de bani

Din spatele gratiilor, cel care odinioara se lauda cu cea mai mare avere din Romania l-a denuntat pe Viorel Hrebenciuc, acuzandu-l de marturie mincinoasa.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.