Mircea Geoana, despre pierderea alegerilor prezidentiale in 2009. "Indicii de frauda masiva au fost in sectiile speciale"

23-05-2017 19:32


Mircea Geoana, marele perdant al alegerior prezidentiale din 2009, si Viorel Hrebenciuc, seful sau de campanie din acea vreme au vorbit marti in fata parlamentarilor despre suspiciunile pe care le au legate de fraudarea scrutinului.

Cei doi au sustinut ca rezultatul votului in urma caruia Traian Basescu a ajuns presedinte al Romaniei putea fi influentat.

In seara alegerilor prezidentiale din 2009, Mircea Geoana era comvins ca a castigat si se bucura alaturi de familie. Acum a incercat sa explice esecul de atunci.

Mircea Geoana: "Sunt convins ca ceea ce s-a aflat in ultima perioada reprezinta elemente de suspiciune rezonabila de actiune coordonata de la nivelul cel mai inalt al statului roman cu privire la fraudarea alegerilor si consecinta acestui fapt, regimul care a rezultat in urma alegerilor din 2009 este imoral antidemocratic si antinational."

Fostul candidat al PSD la presedintie spune ca suspiciunile privind fraudarea votului din 2009 au venit in urma desfasurarii scrutinului in sectiile speciale.

Mircea Geoana: "Indicii clare de frauda masiva in 2009 au fost legate de sectiile speciale de vot o participare mare 600 de mii de romani votand in sectii speciale si cu un rezultat in sectiile speciale care este cu totul diferit de rezultatul mediei sectiilor normale din Romania."

Si Viorel Hrebenciuc, seful de campanie a lui Mircea Geoana in 2009, crede ca alegerile au fost pierdute de PSD din cauza voturilor din dispora. Dupa calculele sale, fiecare persoana avea alocate 4 minute pentru a vota - iar asta insemna ca intr-o zi puteau vota maximum 1.050 de persoane intr-o sectie de vot. In aceste conditii, la Paris de exemplu, Hrebenciuc sustine ca au fost peste 3.000 de voturi.

Hrebenciuc: "Problema este cum au reusit in acele sectii sa voteze mult mai multi oameni decat normal, cifra maxima fiind 1.050. Reflectati cum au putut vota peste 2 mii de oameni in conditiile in care se putea vota doar 1.050."

Ancheta comisiei parlamentare asupra alegerilor din 2009 a pornit de la un articol scris de jurnalistul Dan Andronic, care a declansat si o ancheta a parchetului general. Andronic a sustinut ca in seara alegerilor de acum 8 ani in casa lui Gabriel Oprea se adunasera Laura Codruta Kovesi - procuror general in 2009, George Maior, fost sef al SRI, si adjunctul sau, Florian Coldea.

Parlamentarii vor sa stabileasca daca rezultatul alegerilor a fost fraudat si daca prin acea intalnire din casa lui Oprea, s-ar fi creat un pol paralel de putere care a influentat rezultatul scrutinului.

Vasila Blaga, ministru de interne acum 8 ani, trebuia sa vina miercuri in fata alesilor, insa acestia au amanat chemarea lui pana saptamana viitoare.

VIDEO PROTVPLUS.RO