Ambasadorul George Maior a stat de vorbă cu ministrul Meleșcanu la Cotroceni

George Maior, Teodor Melescanu
Pro TV

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a stat de vorbă cu ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleșcanu înainte de discursul de marți al președintelui Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

În prezent, numele lui George Maior este implicat într-un scandal legat de o scrisoare cu antetul firmei de lobby a lui Rudolph Giuliani, avocat în administraţia Trump.

Aflat la Palatul Cotroceni, unde președintele Klaus Iohannis a ținut un discurs în fața în fața șefilor de misiuni și a consulilor generali, cu prilejul Reuniunii anuale a diplomaţiei române, ambasadorul României în SUA a spus că nu a primit încă informare de la Ministerul Afacerilor Externe, dar că se va duce la discuții dacă va primi invitație.

El a fost convocat pentru explicaţii în Centrala MAE, după ce a făcut declarații despre scrisoarea trimisă lui Klaus Iohannis de către firma de lobby a lui Rudolph Giuliani.

Citește și
George Maior - AGERPRES
Ambasadorul României în SUA, George Maior, convocat pentru explicaţii. Reacția acestuia

George Maior a afirmat luni că Rudolph Giuliani este un personaj "spumos", iar scrisoarea transmisă autorităţilor române reprezintă "expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia".

În replică, Ministerul Afacerilor Externe a precizat într-un comunicat de presă că poziția lui Maior nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau al Guvernului și nu reprezintă poziția MAE.

Claudiu Manda: Ar trebui să facem o şedinţă a Comisiei SRI să lămurim cu George Maior aspectele care îl vizează

Preşedintele Comisiei parlamentare comune pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, Claudiu Manda, a declarat luni că, în cursul acestei săptămâni sau în cea care urmează, ar trebui stabilită "neapărat" o şedinţă a comisiei la care să fie invitat ambasadorul României în SUA, George Maior.

"Eu nu ştiam că (George Maior - n.r.) este în România, până să nu văd azi declaraţia. Mâine o să am o discuţie cu colegii mei din comisie şi în funcţie de câte zile mai stă în România (George Maior - n.r.), cred că ar fi foarte bine să putem să lămurim aspectele care îl vizează pe domnul Maior. Şi cred că ar fi inclusiv în interesul domnului Maior să ne spună care e relaţia cu domnul Horia Georgescu, care sunt acele acuzaţii (...) formulate la momentul respectiv, pentru că oricum şi noi ne pregăteam să formulăm un raport în faţa Parlamentului ce viza acele elemente care îl aveau în atenţie pe domnul Maior", a declarat Manda, potrivit Agerpres, care citează Antena 3.

El a precizat că marţi va suna la Ministerul Afacerilor Externe pentru a întreba cât mai stă ambasadorul George Maior în România.

"Eu cred că dacă ar fi să mai rămână o zi, două, trei sau săptămâna aceasta, ar trebui neapărat să facem o şedinţă de comisie şi să lămurim cu domnia sa aspectele. (...) Mâine o să sun la Ministerul de Externe să ştiu câte zile stă şi în funcţie de aceasta şi programul pe care îl avem - noi avem săptămâna aceasta aprobată ca activitate în comisie - deci am putea să facem şi săptămâna aceasta o audiere sau dacă nu, la începutul săptămânii viitoare, în funcţie şi de câte zile stă domnul Maior", a adăugat parlamentarul social-democrat.

Manda susţine că George Maior va trebui să aibă o discuţie şi la nivelul Centralei MAE pentru a-şi explica declaraţiile cu privire la scrisoarea lui Rudolph Giuliani.

"Cred că pentru câteva minute nu şi-a dat seama că e ambasadorul României în SUA şi că trebuie să reprezinte România acolo şi că (..) astfel de declaraţie nu face bine nici domniei sale, nici României în SUA, mai ales atunci când vorbim cine e domnul Giuliani. (...) Nici în acest moment domnul Maior nu-şi dă seama că e ambasadorul României şi tot încearcă în aceste clipe să facă o muncă tot de şef de securitate. Înţeleg că îi pune pe cei de la ambasadă să afle ce întâlniri a avut domnul Giuliani, cu cine s-a întâlnit în ultima perioadă, ca să poată să-şi argumenteze povestea aceasta de lobby", a mai spus Claudiu Manda.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Citește și...
Scrisoarea în numele lui Giuliani,
Scrisoarea în numele lui Giuliani, "opinia unei persoane fizice". Guvernul SUA îşi menţine criticile faţă de Legile Justiţiei

Guvernul Statelor Unite crede că România trebuie să continue lupta împotriva corupției și să respecte statul de drept.

Ambasadorul României în SUA, George Maior, convocat pentru explicaţii. Reacția acestuia
Ambasadorul României în SUA, George Maior, convocat pentru explicaţii. Reacția acestuia

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a fost convocat pentru explicaţii în Centrala MAE, după ce a făcut declarații despre scrisoarea trimisă lui Klaus Iohannis de către Rudolph Giuliani.

Manda: George Maior ar putea fi audiat de comisia pentru controlul SRI, prin sistemul de videoconferință al MAE
Manda: George Maior ar putea fi audiat de comisia pentru controlul SRI, prin sistemul de videoconferință al MAE

Fostul director al Serviciului Român de Informații (SRI), George Maior, ar putea fi audiat din nou în Comisia parlamentară pentru controlul activității SRI.

Recomandări
Sute de soldați ruși protestează, lângă Ucraina, față de „condițiile inumane”: Trăim ca animalele | VIDEO
Sute de soldați ruși protestează, lângă Ucraina, față de „condițiile inumane”: Trăim ca animalele | VIDEO

Sute de soldați ruși mobilizați recent au protestat lângă granița cu Ucraina față de condițiile inumane în care stau, lipsa armelor și relele tratamente aplicate de ofițeri.

București: Noile tramvaie Imperio ar putea ieși pe traseu în luna noiembrie. Pe ce linie vor circula | GALERIE FOTO & VIDEO
București: Noile tramvaie Imperio ar putea ieși pe traseu în luna noiembrie. Pe ce linie vor circula | GALERIE FOTO & VIDEO

Noile tramvaie Astra Imperio ar putea intra în circulaţie din luna noiembrie, pe linia 41, a anunţat, joi, directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), Adrian Criţ.

LIVE TEXT | Silkeborg - FCSB, în Grupa B a Conference League. A început meciul
LIVE TEXT | Silkeborg - FCSB, în Grupa B a Conference League. A început meciul

Silkeborg și FCSB se vor întâlni, joi, de la 19:45, în Grupa B a Conference League. Meciul va fi transmis în direct de Pro Arena și Voyo.