Ajutorul social ar putea fi majorat. Banii vor fi primiți pe o perioadă limitată

×
Codul embed a fost copiat

În România, țara în care există aproape o jumătate de milion de șomeri, deși cererea pentru forță de muncă este uriașă, parlamentarii au decis să majoreze ajutorul social pentru cei care nu au serviciu.

Indemnizația va crește până la 525 de lei pe lună, bani care sunt primiți însă pentru o perioada limitată. De altfel, cifrele oficiale arată că mulți preferă sa stea acasă în loc sa își caute un loc de muncă. Chiar și în situația în care nu iau nimic de la stat.

Pentru fiecare lună nemuncită, un șomer va primi în plus 131 de lei. Ajutorul total al fiecăruia se va raporta în continuare la vechimea din câmpul muncii.

Eva Csep, deputat UDMR: Trebuie să fim atenți la acești părinți, acești oameni care nu din vina lor își pierd locul de muncă și rata șomajului ne arată că ei caută un loc de muncă, dar familiile trebuie să fie în siguranță.

Majorarea, propusă de UDMR, a trecut cu brio de ambele camere ale Parlamentului, deși nu a fost privită cu ochi buni de toți aleșii. Fostul ministru al Muncii, de pildă, susține că, printr-o astfel de măsură, se încurajează mai degrabă statul acasă pe bani un pic mai mulți.

Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii: Tendința oamenilor care primesc acest venit e să fie descurajate să-și mai caute un loc de muncă. Ieșitul din câmpul muncii pe o perioadă lungă te face să-ți pierzi abilitățile.

Legea spune că această indemnizație se acordă pentru maximum 6 luni dacă cineva a cotizat până la 5 ani și cel mult un an dacă a cotizat cel puțin 20.

În luna iulie, rata șomajului în România a ajuns la 2,56%, în creștere față de luna trecută. Am ajuns astfel la aproape 224 de mii de români fără loc de muncă, însă doar 36.000 primesc și bani de la stat. Aceleași cifre arată că a crescut și numărul celor care nu primesc indemnizație de șomaj, adica nu au loc de muncă de mai bine de jumătate de an. În fața acestor cifre, concluzia specialiștilor este una: mulți au preferat să stea acasă chiar și fără niciun ajutor social, în loc să-și caute un loc de muncă.

Oana Țoiu, deputat USR: Problema nu mai este că românii nu-și găsesc locuri de muncă, ci că angajatorii nu mai găsesc români pentru locurile de muncă disponibile. Avem un deficit de resursă umană și resursă umană calificată, care deja depășește 200.000 de locuri de muncă deschise pentru care nu sunt în acest moment angajați.

La ultima bursă a locurilor de muncă, mulți au declarat ca s-au prezentat fie din pură curiozitate, fie pentru viza de șomaj, nicidecum pentru a se angaja.

Raluca Matei, purtător de cuvânt AJOFM Timiș: Nici la cursurile noastre de formare profesională nu-i putem încadra, pentru că diferite cursuri, diferite nivele de învățământ. Cine nu vrea, nu-și găsește loc de muncă.

Legea adoptată joi de deputați va merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

Citește și...
Ajutorul de șomaj, majorat de Parlament. Cât vor primi persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an
Ajutorul de șomaj, majorat de Parlament. Cât vor primi persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri decizional, un proiect de lege care prevede mărirea cuantumului indemnizaţiei de şomaj care se acordă persoanelor cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an.

Recomandări
Catastrofă umanitară de proporții. Filmul evenimentelor din ziua marelui cutremur care a lovit Turcia și Siria
Catastrofă umanitară de proporții. Filmul evenimentelor din ziua marelui cutremur care a lovit Turcia și Siria

Turcia a fost lovită năprasnic de un cutremur devastator, cu magnitudinea 7,8 pe scara Richter. Seismul a provocat peste 2.300 de decese și o catastrofă umanitară de proporții.  

Meteorologul CNN Chad Myers vorbește despre „epi-linie” în loc de epicentru. Replicile în Turcia ar putea dura luni
Meteorologul CNN Chad Myers vorbește despre „epi-linie” în loc de epicentru. Replicile în Turcia ar putea dura luni

Cutremurul din Turcia a fost neobișnuit, pentru că a fost urmat de peste 100 de replici și de un al doilea seism, aproape la fel de mare.

De ce blocurile înalte din Japonia nu cad la cutremure. Clădirile pot fi consolidate și fără a le transforma în șantier
De ce blocurile înalte din Japonia nu cad la cutremure. Clădirile pot fi consolidate și fără a le transforma în șantier

Specialiștii români în construcții recunosc că pe șantierele noastre nu avem încă acele coduri și standarde care să ne protejeze de cutremure cu magnitudine mare. Ne lipsesc și controalele, care în Japonia, de pildă, sunt extrem de riguroase.