36 de zile lucrate in 6 luni. Bilantul rusinos al unui Parlament care nu rezolva nimic in Romania

×
Codul embed a fost copiat

Avem cel mai mare, dar si cel mai ineficient Parlament de pana acum. Cu un buget anual de peste 50 de milioane de euro, alesii au lucrat de la inceputul anului in total 36 de zile.

Au respins proiectele mostenite din vechiul mandat si s-au apucat sa scrie altele noi, care sa le poarte numele.

Asta in timp ce legi importante, cum ar fi reforma sanatatii, strategia pentru invatamant, fonduri europene, turism si agricultura sau circulatia pe drumurile publice zac de ani in sertare.

Medicii asteapta de la politicieni o noua lege a sanatatii, amanata an dupa an. Profesorii spera ca parlamentarii vor adopta o viziune clara si unitara asupra invatamantului, iar oamenii de afaceri au nevoie de legi care sa le usureze munca, nu doar conturile.

De asemenea, legi care sa ajute comertul, agricultura, turismul sau alte domenii pentru ca Romania sa se modernizeze mai au de asteptat. Si asta pentru ca ritmul de lucru din Parlament este unul de melc. In peste 5 luni de la preluarea mandatelor, alesii au avut program - in plen sau in comisii - doar 36 de zile. Si asta pentru ca ei lucreaza numai doua zile pe saptamana- luni si marti.

Citește și
Vasile Blaga
Blaga: Vom boicota prezenta la referendumul pentru Constitutie, daca nu se respecta vointa poporului

In plus, cu fiecare schimbarea a majoritatii, se schimba si prioritatile politicienilor, iar textele aflate in lucru nu se mai discuta. Din mandatul vechiului legislativ au ramas peste 400 de proiecte. In timp, unele devin obiect de negociere, cum ar fi statutul mioritatilor nationale.

"O tinem la comisie. Am luat in dezbatere acest proiect de lege de n ori, dar niciodata nu am avut vointa politica", spune deputatul Nicu Paun.

In fiecare an, pe soselele din Romania mor 3.000 de oameni, in 10.000 de accidente grave. Insa datele nu ii impresioneaza pe alesi. Din 2009, pe mesele parlamentarilor sunt modificari la legea privind circulatia pe drumurile publice. Dar nu le citeste nimeni.

Un proiect de lege care ar rezolva situatia mamelor surogat, dar si un altul despre reproducerea umana asistata zac fara ca cineva sa le citeasca din 2004.

Si totusi, daca ii intrebi, alesii sunt multumiti de munca lor

"Parlamentul actual chiar s-a pus pe treaba si imi aduc aminte de acum cinci ani ca deja de prin luna aprilie nu prea mai vedeai pe la plen, pe la comisii", sustine Ciprian Nica, deputat PSD.

Iar acum, maculatura se reface. Senatorii si deputatii au scris din februarie si pana azi alte 300 de legi. Ideile lor cu care se lauda in colegii.

"Nu pot sa le intrezic sa scrie, e dreptul lor constitutional. Sunt peste 200 de parlamentari tineri, au nevoie de acomodare. Nu poti sa faci o lege ca pe un surub" e argumentul presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

Sa recapitulam: 36 de zile la munca, nicio lege esentiala votata, proiecte marunte plimbate intre comisii si un buget anual de 50 de milioane de euro. Acesta este cel mai mare Parlament de la Revolutie dupa prima sesiune din acest an.

Dezorganizare, lipsa de interes si proasta administrare -> caracteristicile noului Parlament

Faptul ca parlamentarii au lucrat doar 36 de zile in 6 luni nu trebuie sa ne mire. O situatia recenta, rusinoasa pentru alesii poporului, demonstreaza felul in care ei inteleg sa-si administreze propriul loc de munca.

Stirile ProTV.ro a prezentat recent felul in care hartia igienica a ajuns sa fie considerata o raritate in Parlament, iar functionarii "infunda" tevile cu coli de hartie xerox.

Astfel, din cauza lipsei banilor, multe dintre toaletele senatorilor si deputatilor au ramas fara hartie igienica.

Dar cum au ajuns parlamentarii fara bani - este intrebarea logica. Raspunsul este simplu. In primul rand, trebuie subliniat faptul ca, in urma alegerilor din 2012, numarul de parlamentari a crescut de la 470 la 580 de persoane, insa bugetul pe 2013 a ramas identic cu cel din 2012. Inca de la inceput, premierul Victor Ponta a precizat ca fixarea bugetului Parlamentului la nivelul din acest an (in conditiile cresterii numarului de parlamentari) presupune acordarea unor salarii mai mici sau acceptarea unor sume forfetare ori cheltuieli reduse. Acest lucru nu s-a intamplat insa!

Alesii poporului nu au vrut sa renunte la privilegii si hotelurile de 5 stele. In urma cu mai putin de o luna Stirile ProTv a aratat ca 171 de deputati locuiesc tot la hoteluri de cinci stele, desi la inceputul anului anuntau ca isi vor cauta locuinte de inchiriat. Ei primesc lunar peste 8.000 de lei pentru cazare.

Astfel, in primele trei luni ale anului, conducerea Camerei Deputatilor a platit doar pentru cazarea alesilor peste 5.000.000 de lei. Alti bani s-au dus pe transportul deputatilor, telefoane mobile, pentru birourile din teritoriu si deplasarile in circumscriptii. Parlamentarii romani nu au renuntat nici la delegatiile in strainatate. Insumate, deplasarile din Franta, Maroc, Autria, Coreea si alte state au depasit un milion de lei.

In aceste conditii, apare o alta intrebare logica: cum este posibil ca niste oameni care nu sunt in stare sa isi administreze propriul buzunar de cheltuieli ... sa reuseasca sa administreze o tara intreaga, avand grija de un sistem legislativ de care depinde traiul de viata al celor care i-au ales?

Raspunsul l-ar putea oferi chiar acesti parlamentari, care au abia au implinit 6 luni de munca in noul mandat, dar care au muncit doar 36 de zile pana acum. Ei pot fi contactati de alegatorii care i-au asezat in aceste functii in doua moduri:

-► prin e-mail, cu ajutorul adreselor de posta electronica, publicate pe site-urile Camerei Deputatilor si Senatului

-► personal - la birourile parlamentare din circumscriptiile senatorilor si deputatilor, adica acele cabinete unde alegatorii ar trebui sa fie primiti pentru a depune cereri, plangeri si a solicita ajutor pentru probleme lor

Cum e in Franta

Prin comparatie, colegii lor din Franta s-au intrunit in 232 de sedinte si au lucrat la adoptarea legilor 960 de ore. In luna mai, parlamentarii francezi au votat 16 proiecte de legi extrem de importante printre care se numara si cele legate de invatamant, constructii, dezvoltare durabila, medicina si agricultura.

Reteta lor este simpla: ii respecta pe cei care i-au ales.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Senatul din Egipt, dominat de islamisti, a fost invalidat de justitie
Senatul din Egipt, dominat de islamisti, a fost invalidat de justitie

Justitia egipteana a invalidat, duminica, Senatul dominat de islamisti, care asuma puterea legislativa in lipsa Adunarii Poporului, precum si comisia care a redactat controversatul proiect constitutional adoptat in decembrie, relateaza AFP.

Blaga: Vom boicota prezenta la referendumul pentru Constitutie, daca nu se respecta vointa poporului
Blaga: Vom boicota prezenta la referendumul pentru Constitutie, daca nu se respecta vointa poporului

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, vineri, ca partidul va boicota prezenta la referendumul pentru revizuirea Constitutiei, daca modificarile nu vor prevedea Parlament unicameral si 300 de parlamentari, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Lectie de umor englezesc in Parlament.
Lectie de umor englezesc in Parlament. "Cel mai scund" sef al Camerei Comunelor i-a amuzat pe romani

Pentru prima data dupa foarte multa vreme, deputatii nu s-au plictisit in bancile Parlamentului. De la tribuna le-a vorbit, cu umor englezesc, presedintele Camerei Comunelor, din Marea Britanie.

Recomandări
ÎCCJ a declinat către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Călin Georgescu a reclamat anularea alegerilor
ÎCCJ a declinat către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Călin Georgescu a reclamat anularea alegerilor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a declinat, luni, către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept şi Călin Georgescu reclamă BEC şi mai multe instituţii ale statului pentru anularea alegerilor.

De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie
Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie

Anchetele care au stârnit numeroase controverse în ultima săptămână continuă. Luni, au ajuns rând pe rând la poliție Horațiu Potra, Bogdan Peșchir și TikTok-erul Makaveli.