Cum a ajuns hartia igienica o raritate in Parlament. Functionarii "infunda" tevile cu coli xerox

Ultima actualizare: 30-05-2013 00:29

Parlamentarii romani au ajuns intr-o situatie tare rusinoasa. Din cauza lipsei banilor, multe dintre toaletele senatorilor si deputatilor au ramas fara hartie igienica.

In ciuda unui afis din care aflam ca suntem in secolul 21, situatia din parlamentul Romaniei tine mai degraba de Evul Mediu.

"E o treaba mai veche, de vreo luna. Noi avem 23 de ani vechime, dar nu am pomenit asa ceva. Asta e, se mai intampla si la case mari", spune o femeie de servici.

Alesii sustin ca hartia igienica este o raritate in Parlament si ca au semnalat problema, e drept, ca nu de la tribuna.

Cu hartia igienica sau servetele in mana se plimba si functionarii parlamentarilor. In toaletele folosite cu precadere de ei, cele necesare lipsesc de mult. In disperare de cauza, unii folosesc ce le vine la indemana, cum ar fi hartia din copiatoare. Este si motivul pentru care, dupa cum povestesc administratorii palatului, se infunda tevile si sa strica instalatia.

O asemenea situatie, care blocheaza la propriu una dintre cele mai mari cladiri ale lumii, e greu de acceptat si de recunoscut.

25 de mii de euro sunt dispusi sa ofere acum parlamentarii, la o licitatie, menita sa le aduca pentru 6 luni hartia atat de necesara. S-au cumparat si role mai ieftine, dar beneficiarii nu au fost foarte multumiti de calitate.

"E o situatie mai delicata, e criza, nu tre sa ne cramponam acum de servetele", crede Florin Iordache, deputat PSD. Colegul sau de la PDL Alin Popoviciu gaseste insa si formularea prin care sa faca haz de necaz: "situatia e maro spre negru".

Asta in conditiile in care, saptamana trecuta, deputatii au anuntat ca lanseaza proiectul "parlamentul fara hartie". In Palatul Parlamentului functioneaza acum 500 de grupuri sanitare, fiecare cu mai multe toalete.

Cum s-a ajuns aici

In urma cu aproximativ o luna, Camera Deputatilor a anuntat ca vrea sa cumpere hartie igienica si prosoape de hartie in valoare de peste 30.000 de euro. Contractul urma sa fie atribuit prin licitatie electronica, iar criteriul era pretul cel mai scazut. Dar, chiar si asa, cu cel mai 'scazut pret', parlamentarii au constatat ca nu isi permit aceasta achizitie, asa ca au renuntat la licitatie.

Conform caietului de sarcini, erau solicitate trei tipuri de hartie igienica si trei tipuri de prosoape de hartie. Dintre toate acestea, 76.500 role de hartie igienica si 66.000 de role de prosoape de hartie trebuiau sa fie de calitate superioara, in doua straturi, preportionata, gofrata, de culoare extra alb.

Dupa ce au vazut ofertele de preturi, parlamentarii au decis ca e mai bine sa incerce sa se descurce fara hartie igienica, cel putin deocamdata, pana cand vor fi identificate alte surse de finantare.

In felul acesta, de aproximativ o saptamana, cosurile de gunoi din toalete au fost puse pe pervaze, pentru ca nu isi mai aveau rostul. Ba mai mult decat atat, dupa ce cineva din administratie a propus sa fie cumparata o hartie igienica mai ieftina, unii senatori s-au plans ca "zgarie"..

In acest fel, s-a ajuns in situatia in care toaletele au fost clasificate in functie de zonele de importanta. La etajele la care ajung uneori invitati, femeile de serviciu au grija sa existe hartie igienica. In schimb, la etajele unde lucreaza functionarii ... fiecare se descurca cum poate. Nici frunze nu au, pentru ca in birouri si-au pus bonsai, ficusi si cactusi. Drept pentru care, multi dintre ei folosesc hartia de copiator...

Dar si aici apare o problema. Hartia este de calitate superioara, deoarece in Parlament se fac mii de xeroxuri si, daca hartia nu este buna, se strica copiatoarele. Ei bine, aceasta hartie "buna de xerox" are in compozitie un fel de clei care ... infunda tevile de canalizare.

Si totusi, parlamentarii nu vor sa se dea batuti. Secretarul general al Camerei, Cristian Panciu, a declarat ca in 5 zile procedura va fi finalizata, iar hartia va fi achizitionata.

La randul sau, deputatul UDMR Erdei Doloczki István a declarat pentru StirileProTV ca, dupa ce a semnalat in zadar la secretariat ca este deficit de hartie igienica, grupul sau parlamentar a luat decizia sa cumpere din proprii bani aceste consumabile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO