Timișoara a devenit un hub al migrației clandestine. Destinația finală: vestul Europei

Ultima actualizare: 18-09-2021 20:45

Toți transfugii care ajung în România vor să meargă la Timișoara. Acolo este poarta către vestul Europei. 

Campania ”Migranți de contrabandă” vă arată circuitul banilor din aceste filiere, iar duminică, la ”România, te iubesc”, veți putea vedea o amplă anchetă despre profiturile făcute din traficul cu migranți, dar și conexiunile cu țara noastră.

La începutul acestui an, guvernul britanic a decis să acorde peste 62 de milioane de euro pentru a sprijini autoritățile franceze să împiedice trecerile fraudulose pe la Canalul Mânecii. Porturile au primit în ultimii ani garduri tot mai înalte, accesul a fost mult restricționat către zonele de îmbarcare, însă filierele traficanților de migranți nu au fost oprite.

Dovadă sunt migranții arabi, care strâng bani pe malul francez sau așteaptă să fie ajutați de familiile din țările natale, ca să ajungă pe malul celălalt, la englezi.

"4.000 de euro!”. Discuția are loc într-o comunitate mică de lângă orașul Dunkirk, unde migranții, cazați în corturi, într-o pădure mărginașă, vorbesc despre celebrii "smugglers". Adică intermediarii, în general europeni stabiliți în Regat. Cu ei se aranjează trecerile prin camioane.

Migranții știu că trebuie să plătească întâi intermediarilor, care apoi angajează șoferi. Tinerii din fața noastră au prieteni care deja au ajuns pe teritoriu britanic și declară că printre transfugi s-a dus vestea că șoferii români și cei polonezi sunt cei mai dispuși să accepte să facă pe cărăușii.

Alți doi tineri speră să îi putem ajuta și ne promit că familiile de acasă pot plăti pentru ei.

Toți știu care este circuitul banilor. Nu se lucrează cu sume cash, ci doar cu plăți online, în conturi la care întâi migrantul face viramentul, dar beneficiarii au acces la bani doar după ce se face dovadă că cel care e transportat a ajuns la destinație. 

Un tânăr afgan ne explică: "Prin transfer, se bagă banii, apoi suni și te întreabă dacă ai ajuns în Anglia și abia apoi se da drumul la bani."

Sistemul funcționează pe întreg traseul, din țările arabe până în Regatul Unit, inclusiv în România, pe unde tranzitează unii dintre cetățenii afgani, sirieni și irakieni poposiți în Vestul Europei.

Timișoara a devenit hub al migrației clandestine, toți transfugii recunosc că e doar o chestiune de timp și de bani, ca să părăsească România, cu destinația vestul Europei. Banii sunt achitați în țara natală, pentru că filierele până acolo se întind. Abia după ce coordonatorii telefonează că rudele au dat banii, migrantul aflat la ieșirea din Timișoara, este plasat într-un camion, pentru a fi trecut prin una din vămile cu Ungaria.

Într-un final, un migrant ajunge să achite, din Afganistan până în Marea Britanie, 10.000 până la 12.000 de euro. Sunt sume mari, pentru care se poate ajunge și la omor.

În aprilie, acest an, la Timișoara a avut loc un conflict în stradă, urmat de crimă. Un migrant de 27 de ani a fost ucis și un altul a ajuns la spital și se pare că a fost vorba de o altercație între călăuze.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO