Zelenski acuză Germania şi Ungaria că plătesc petrolul rusesc cu bani pătaţi de sânge
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză, într-un interviu acordat BBC, statele membre ale Uniunii Europene (UE) care continuă să cumpere petrol rusesc că-şi ”câştigă banii din sângele poporului”.
Zelenski a dat exemplul Germaniei şi Ungariei, pe care le acuză că blochează un embargo UE al achiziţiilor energetice din Rusia, din care acesta urmează să câştige în acest an până la 250 de miliarde de lire sterline (326 de miliarde de dolari), relatează BBC News.
Liderii de la Kiev sunt tot mai frustraţi din cauza Berlinului, care a susţinut unele dintre sancţiunile impuse Rusiei, dar care se opune unor măsuri mai dure vizând petrolul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Unii dintre prietenii şi partenerii noştri înţeleg că acum sunt alte vremuri, că nu mai este vorba despre afaceri şi bani”, a declarat Zelenski BBC în sala sa de criză, la Kiev, potrivit News.ro.
”Este o problemă de supravieţuire”, subliniază el.
Şeful statului urainean îndeamnă, de asemenea, la livrări suplimentare de armament Ucrainei, subliniind că Kievul nu primeşte livrări de armament suficient de rapid pentru a face faţă asaltului Rusiei.
”Statele Unite, regatul Unit, unele ţări europene încearcă să ajute şi ajută”, declară el.
”Cu toate acestea avem nevoie (de armament) mai devreme, mai devreme şi mai repede. Cuvântul cheie este acum”, subliniază el.
Armata rusă s-a retras la sfârşitul lui martie din jurul Kievului, din centrul şi nordul Ucrainei, părând să abandoneze o cucerire a Ucrainei prin forţă.
Însă există temeri, acum, cu privire la o prelungire a războiului în estul şi sudul Ucrainei, după ce preşedintele rus Vladimir Putin şi-a recentrat campania militară în aceste zone, cu scopul de a cuceri teritoriu.
Portul Mariupol (sud), un obiectiv strategic al lui Putin, a fost devastat de săptămâni de bombardamente de artilerie.
Zelenski declară BBC că crede că zeci de mii de oameni au fost ucişi la Mariupol.
”Avem informaţii potrivit cărora, în afară de aceşti zeci de mii de morţi, multe (persoane) au dispărut”, declară el.
”Ştim că le-au fost înlocuite documentele, că li s-au dat paşapoarte ruseşti şi că au fost duse adânc în Rusia, unele în lagăre, altele în alte oraşe. Nimeni nu ştie ce se întâmplă cu aceste persoane. Nimeni nu ştie câte au fost ucise”, declară el.
Atrocităţile care par să fi fost comise de armata rusă la Mariupol şi la periferia Kievului, la Bucea şi la Borodianka, au redus şi mai mult posibilitatea unor negocieri de pace cu Rusia, declară Zelenski.
Sute de morţi au fost găsiţi la Bucea după ce armata ucraineană a preluat controlul oraşului, în urmă cu peste o săptămână, inclusiv civili împuşcaţi în cap, cu mâinile legate la spate. S-au formulat, de asemenea, numeroase acuzaţii de violenţe sexuale.
”Bucea este pe cale să închidă (posibilitatea negocierilor de pace)”, declară Zelenski.
”Nu este vorba despre mine, ci este vorba despre Rusia. Ei nu vor mai avea multe şanse să stea de vorbă cu noi”, adaugă el.
Zelenski declară că a ”trăit întreaga gamă de emoţii” în timpul unei vizite la Bucea, săptămâna trecută, şi că şi-a încheiat ziua cu ”nimic altceva decât ură faţă de armata rusă”.
El îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin şi armata rusă ”de la vârf la bază” de faptul că sunt ”criminali de război”.
El îşi apără acţiunile de dinaintea invaziei ruse, la 24 februarie, când Guvernul a îndemnat poporul să rămână calm.
Guvernul ucrainean a acţionat în fundal să încheie acorduri cu privire la armament şi furnituri şi a depus eforturi să evite panica, ce fi putut conduce la o năpustire asupra băncilor şi la o destabilizare a economiei ucrainene.
”Asta este ceea ce Rusia, şi nu doar Rusia, voia, însă noi n-am lăsat să se întâmple acest lucru”, declară el.
”Însă noi nu ne-am aşteptat la o invazie la scară mare atunci când s-a întâmplat”, recunoaşte el.
Ucraina este vizată de atacuri ruse în sud şi în est, prin care Rusia încearcă să cucerească teritorii, după ce a anexat în 2014 Peninsula ucraineană Crimeea.
Estul Ucrainei reprezintă în prezent ”cea mai dificilă situaţie” pentru forţele ucrainene, estimează Zelenski, ”însă acolo sunt concentrate cele mai puternice unităţi ale noastre”.
”Ei (ruşii) ne pot distruge, dar vom răspunde. Ei pot ucide, dar şi ei mor”, declară preşedintele ucrainean.
”Nu înţeleg după ce, nu înţeleg de ce vin” în Ucraina, declară Zelenski.