Zelenski acuză Germania şi Ungaria că plătesc petrolul rusesc cu bani pătaţi de sânge

zelenski 7 aprilie
Facebook.com

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză, într-un interviu acordat BBC, statele membre ale Uniunii Europene (UE) care continuă să cumpere petrol rusesc că-şi ”câştigă banii din sângele poporului”.

Zelenski a dat exemplul Germaniei şi Ungariei, pe care le acuză că blochează un embargo UE al achiziţiilor energetice din Rusia, din care acesta urmează să câştige în acest an până la 250 de miliarde de lire sterline (326 de miliarde de dolari), relatează BBC News.

Liderii de la Kiev sunt tot mai frustraţi din cauza Berlinului, care a susţinut unele dintre sancţiunile impuse Rusiei, dar care se opune unor măsuri mai dure vizând petrolul.

 

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

”Unii dintre prietenii şi partenerii noştri înţeleg că acum sunt alte vremuri, că nu mai este vorba despre afaceri şi bani”, a declarat Zelenski BBC în sala sa de criză, la Kiev, potrivit News.ro.

”Este o problemă de supravieţuire”, subliniază el.

Şeful statului urainean îndeamnă, de asemenea, la livrări suplimentare de armament Ucrainei, subliniind că Kievul nu primeşte livrări de armament suficient de rapid pentru a face faţă asaltului Rusiei.

”Statele Unite, regatul Unit, unele ţări europene încearcă să ajute şi ajută”, declară el.

”Cu toate acestea avem nevoie (de armament) mai devreme, mai devreme şi mai repede. Cuvântul cheie este acum”, subliniază el.

Armata rusă s-a retras la sfârşitul lui martie din jurul Kievului, din centrul şi nordul Ucrainei, părând să abandoneze o cucerire a Ucrainei prin forţă.

Însă există temeri, acum, cu privire la o prelungire a războiului în estul şi sudul Ucrainei, după ce preşedintele rus Vladimir Putin şi-a recentrat campania militară în aceste zone, cu scopul de a cuceri teritoriu.

Portul Mariupol (sud), un obiectiv strategic al lui Putin, a fost devastat de săptămâni de bombardamente de artilerie.

Zelenski declară BBC că crede că zeci de mii de oameni au fost ucişi la Mariupol.

”Avem informaţii potrivit cărora, în afară de aceşti zeci de mii de morţi, multe (persoane) au dispărut”, declară el.

”Ştim că le-au fost înlocuite documentele, că li s-au dat paşapoarte ruseşti şi că au fost duse adânc în Rusia, unele în lagăre, altele în alte oraşe. Nimeni nu ştie ce se întâmplă cu aceste persoane. Nimeni nu ştie câte au fost ucise”, declară el.

Atrocităţile care par să fi fost comise de armata rusă la Mariupol şi la periferia Kievului, la Bucea şi la Borodianka, au redus şi mai mult posibilitatea unor negocieri de pace cu Rusia, declară Zelenski.

Sute de morţi au fost găsiţi la Bucea după ce armata ucraineană a preluat controlul oraşului, în urmă cu peste o săptămână, inclusiv civili împuşcaţi în cap, cu mâinile legate la spate. S-au formulat, de asemenea, numeroase acuzaţii de violenţe sexuale.

”Bucea este pe cale să închidă (posibilitatea negocierilor de pace)”, declară Zelenski.

”Nu este vorba despre mine, ci este vorba despre Rusia. Ei nu vor mai avea multe şanse să stea de vorbă cu noi”, adaugă el.

Zelenski declară că a ”trăit întreaga gamă de emoţii” în timpul unei vizite la Bucea, săptămâna trecută, şi că şi-a încheiat ziua cu ”nimic altceva decât ură faţă de armata rusă”.

El îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin şi armata rusă ”de la vârf la bază” de faptul că sunt ”criminali de război”.

El îşi apără acţiunile de dinaintea invaziei ruse, la 24 februarie, când Guvernul a îndemnat poporul să rămână calm.

Guvernul ucrainean a acţionat în fundal să încheie acorduri cu privire la armament şi furnituri şi a depus eforturi să evite panica, ce fi putut conduce la o năpustire asupra băncilor şi la o destabilizare a economiei ucrainene.

”Asta este ceea ce Rusia, şi nu doar Rusia, voia, însă noi n-am lăsat să se întâmple acest lucru”, declară el.

”Însă noi nu ne-am aşteptat la o invazie la scară mare atunci când s-a întâmplat”, recunoaşte el.

Ucraina este vizată de atacuri ruse în sud şi în est, prin care Rusia încearcă să cucerească teritorii, după ce a anexat în 2014 Peninsula ucraineană Crimeea.

Estul Ucrainei reprezintă în prezent ”cea mai dificilă situaţie” pentru forţele ucrainene, estimează Zelenski, ”însă acolo sunt concentrate cele mai puternice unităţi ale noastre”.

”Ei (ruşii) ne pot distruge, dar vom răspunde. Ei pot ucide, dar şi ei mor”, declară preşedintele ucrainean.

”Nu înţeleg după ce, nu înţeleg de ce vin” în Ucraina, declară Zelenski.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 50. Zelenski: Mulți oameni din Mariuopol au fost duși în Rusia, unii în lagăre

Citește și...
O țară NATO a fost invitată să devină „parteneră” a comunității BRICS. Rusia și China, printre statele membre
O țară NATO a fost invitată să devină „parteneră” a comunității BRICS. Rusia și China, printre statele membre

Turciei i-a fost oferit statutul de „țară parteneră” din partea grupului de națiuni BRICS, a anunțat ministrul turc al Comerțului, Omer Bolat.

Iranul vrea să deschidă o clinică pentru „vindecarea” femeilor care refuză hijabul. „Va fi o închisoare”
Iranul vrea să deschidă o clinică pentru „vindecarea” femeilor care refuză hijabul. „Va fi o închisoare”

Iran intenţionează să deschidă o „clinică de tratament” pentru femeile care sfidează legile privind purtarea obligatorie a hijabului, ce impun acestora să îşi acopere capul în public.

 

„Sunt fete, nu soții”. Columbia interzice complet căsătoriile între minori, după o luptă legislativă de 17 ani
„Sunt fete, nu soții”. Columbia interzice complet căsătoriile între minori, după o luptă legislativă de 17 ani

Parlamentarii columbieni au aprobat un proiect de lege pentru eradicarea căsătoriilor între copii, după 17 ani de dezbateri aprinse și opt încercări eșuate de aprobare a legii.

 

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.