Război în Ucraina, ziua 50. Zelenski: Mulți oameni din Mariuopol au fost duși în Rusia, unii în lagăre

Agresiunea rușilor față de Ucraina continuă și în cea de-a șaptea săptămână. Volodimir Zelenski face în continuare apel la aliații occidentali să-i sprijine armata.

Volodomir Zelenski
Getty

Războiul Rusiei în Ucraina a ajuns la cea de-a 50-a zi, iar Știrile PROTV v-au prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente.  

14-04-2022 23:56

Crucişătorul Moskva, nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră, avariat în timpul ofensivei împotriva Ucrainei, s-a scufundat, a anunţat joi seară Ministerul rus al Apărării, notează AFP.  

14-04-2022 22:58

503 civili ucişi în regiunea Harkov de la începutul invaziei ruse

Peste 500 de civili, printre care 24 de copii, au fost ucişi în regiunea Harkov, în estul Ucrainei, de la începutul invaziei ruse la 24 februarie, a afirmat joi guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov, citat de AFP.

"De la începutul invaziei ruse, 503 civili, printre care 24 de copii, au fost ucişi", a declarat într-un videoclip postat pe canalul său Telegram guvernatorul acestei regiuni, a cărei capitală, Harkov, a fost puternic bombardată de armata rusă.

În ultimele 24 de ore, regiunea a suferit 34 de lovituri care au făcut un mort şi opt răniţi, a precizat Oleg Sinegobov pe Telegram, conform Agerpres.

14-04-2022 22:42

Biden susține că este pregătit să meargă în Ucraina

Joe Biden a spus, joi, că administrația sa este în curs de a decide dacă va trimite un oficial american de rang înalt în Ucraina. Președintele SUA a menționat că ar fi gata să meargă el însuși, dar discuțiile din cercurile de la Washington spun că este posibil ca secretarul de stat al SUA Antony Blinken sau secretarul apărării Lloyd Austin să meargă. 

14-04-2022 22:37

Ucraina a respins, joi după-amiaza, afirmațiile Moscovei că ar fi bombardat satele de graniță cu Rusia, acuzând în schimb Moscova că plănuiește „atacuri teroriste” în regiunea de graniță pentru a alimenta „isteria anti-ucraineană”, conform Journal De Montreal.  

14-04-2022 22:32

Un convoi de 40 de vehicule cu materiale pentru salvatorii ucraineni va pleca din Franţa spre graniţa româno-ucraineană

Un convoi de 40 de vehicule încărcate cu 50 de tone de material pentru serviciile urgenţă va pleca vineri dimineaţa din Franţa către frontiera dintre România şi Ucraina, unde aceste echipamente vor fi predate salvatorilor ucraineni, a anunţat joi Protecţia civilă franceză, relatează AFP.

O sută de pompieri vor conduce 12 vehicule pentru stingerea incendiilor şi 12 vehicule de salvare a persoanelor, a detaliat purtătorul de cuvânt al Protecţiei civile, comandantul Alexandre Jouassard, în cadrul unui briefing de presă de pe platforma logistică a aeroportului Roissy-Charles de Gaulle, de unde va pleca convoiul, conform Agerpres.


14-04-2022 22:00

Ambasada Franţei urmează să revină la Kiev de la Liov, anunţă Guvernul francez

Ambasada Franţei în Ucraina, transferată la Liov (vest) la începutul lui martie, după invazia Ucrainei de către Rusia, urmează să revină la Kiev, anunţă joi Ministerul francez de Externe, relatează AFP.

14-04-2022 21:34

Cadavrele a 73 de persoane au fost scoase dintr-o groapă comună de lângă Biserica Sf. Andrei din Bucea , a declarat primarul orașului, Anatoliy Fedoruk. În Bucea au fost găsite în total 403 cadavre. Potrivit primarului, au fost identificate 167 de persoane.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză, într-un interviu acordat BBC, statele membre ale Uniunii Europene (UE) care continuă să cumpere petrol rusesc că-şi ”câştigă banii din sângele poporului”.

14-04-2022 21:03

Zelenski: Mulți oameni din Mariuopol au fost duși în Rusia, unii în lagăre, alții în alte orașe

Zelenski a oferit un interviu pentru BBC, în care a spus că este de impresie că zeci de mii de oameni au fost ucişi la Mariupol.

”Avem informaţii potrivit cărora, în afară de aceşti zeci de mii de morţi, multe (persoane) au dispărut”, declară el, conform News.ro. 

”Ştim că le-au fost înlocuite documentele, că li s-au dat paşapoarte ruseşti şi că au fost duse adânc în Rusia, unele în lagăre, altele în alte oraşe. Nimeni nu ştie ce se întâmplă cu aceşte persoane. nimeni nuşte câte au fost ucise”, declară el.

14-04-2022 20:57

În Ivanovo, o localitate din Rusia, Dmitri Silin, un activist local, a fost acuzat că a discreditat armata rusă pentru că a dat gratuit cartea 1984 de George Orwell.

Un oficial ucrainean a declarat că știau despre pregătirile pentru un război împotriva Ucrainei și că se așteptau ca invazia rusă să înceapă pe 22 februarie, nu pe 24 februarie.

14-04-2022 20:00

Ucraina se aștepta ca războiul să înceapă pe 22 februarie

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare din Ucraina, Oleksiy Danilov, a declarat, joi, într-un interviu acordat BBC Ucraina că autoritățile ucrainene știau despre pregătirile pentru un război împotriva Ucrainei și că se așteptau ca invazia rusă să înceapă pe 22 februarie, nu pe 24 februarie.

“Eram conștienți de ce se va întâmpla în țara noastră. Mai mult, data atacului era 24 februarie, ci 22 februarie. Pe 22 februarie urmau să atace țara noastră așa cum au făcut-o. Singurul lucru la care nu ne așteptam a fost ca Belarusul să fie implicat. Au fost discuții despre asta, dar până la urmă ne-am gândit că va fi diferit. Dar s-a întâmplat așa cum s-a întâmplat.”, a spus el. 

14-04-2022 19:50

Un înalt oficial al Apărarii din SUA a transmis că la bordul Moskva, crucişătorul de rachete rus, încă este un incendiu, conform informațiilor lor, transmite The Guardian. 

14-04-2022 19:46

Parlamentul Ucrainei califică drept ”genocid” acţiunile Rusiei în Ucraina

Prim-vicepreședintele Radei Supreme, Oleksandr Korniyenko, a anunțat că Parlamentul a adoptat o rezoluție prin care califică drept ”genocid” acţiunile Rusiei în Ucraina.

14-04-2022 19:21

Rusia şi-a mutat spre sud navele din Marea Negră, după incidentul cu crucişătorul Moskva

Rusia şi-a mutat mai la sud navele pe care le avea desfăşurate în nordul Mării Negre, în urma incidentului cu crucişătorul Moskva, nava amiral a Flotei sale din Marea Neagră, care a fost grav avariată miercuri seara, a declarat joi un înalt oficial de la Pentagon, citat de EFE.

Într-o discuţie cu presa, responsabilul american a specificat că Washingtonul nu cunoaşte încă ce anume a provocat "pagubele semnificative" navei ruseşti, conform Agerpres. 

14-04-2022 18:32

Ucraina susţine că Rusia a pierdut cel puţin 20.000 de militari

Statul Major al armatei ucrainene a ridicat joi la 19.900 numărul soldaţilor ruşi morţi, răniţi sau luaţi prizonieri de când a început invazia rusă pe 24 februarie, relatează agenţia EFE.

Este o evaluare aproximativă, scrie Statul Major ucrainean pe Facebook, menţionând că nu dispune de date solide despre regiunile din estul Ucrainei aflate sub controlul trupelor ruse.

Armata ucraineană mai susţine în acelaşi mesaj că a distrus până joi 753 de tancuri, 1.968 de vehicule blindate, 64 de avioane şi 160 de elicoptere ruseşti. Datele nu pot fi confirmate din surse independente, notează Agerpres.

14-04-2022 18:32

Republica Moldova acuză armata rusă că încearcă să recruteze cetăţeni moldoveni în Transnistria

Republica Moldova a acuzat, joi, armata rusă că încearcă să recruteze cetăţeni moldoveni în regiunea separatistă Transnistria pentru a-şi completa forţele care luptă în Ucraina, la câteva zile după ce serviciile de informaţii britanice au semnalat activităţi în acest sens, relatează Reuters.

"Astfel de acţiuni nu promovează pacea pentru noi toţi, pentru concetăţenii noştri, pentru familiile noastre. Astfel de acţiuni sunt extrem de periculoase şi trebuie să înceteze", a declarat ministrul de externe moldovean Nicu Popescu. El nu a oferit detalii, dar a spus că este în contact regulat cu Moscova pe această temă.

14-04-2022 17:49

Macron explică de ce a evitat să denunțe un ”genocid” în Ucraina

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că folosirea cuvântului „genocid” ar echivala cu o escaladare verbală și ar complica eforturile de a pune capăt războiului.

„Cuvintele au un anumit sens și este necesar să fiu atent pentru că rolul meu este să ajut la declararea păcii sau măcar să opresc acest război”, a spus el într-un interviu acordat radio France Bleu.

Jurnaliștii de la Sky News punctează că genocidul are o definiție legală strictă și este foarte greu de demonstrat în instanțele internaționale.

Amintim că după ce Macron a refuzat să denunţe un ”genocid” în Ucraina al armatei ruse, Zelenski a transmis că acest lucru este ”foarte dureros”.

”Dacă sunt adevărate, aceste declaraţii sunt foarte dureroase pentru noi”, a declarat Zelenski într-o conferinţă de presă comună cu omologii săi din Polonia, Lituania, Estonia şi Letonia, aflaţi într-o vizită la Kiev.

14-04-2022 17:41

Gruparea de hackeri Anonymous a spart baza de date a Gazprom și ar fi postat online 728 Gb de date ale companiei, după cum au transmis Hackerii pe Twitter. 


14-04-2022 17:12

Rusia neagă că Moskva s-ar fi scufundat

Rusia neagă că Moskva, crucişătorul de rachete rus, s-ar fi scufundat după atacul ucrainean. Ministerul Apărării din Rusia a negat aceste informații, precizând că incendiile de la bord au fost strinse, iar echipajul transferat pe o altă navă.

Pe de altă parte, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a evitat să comenteze subiectul. „Nu vă pot spune nimic. Acesta este un subiect ce ține de Ministerul Apărării”, a spus el, citat de The Guardian. 

14-04-2022 17:04

Ministerul de Interne din Ucraina a transmis că Rusia a tras în 15 zonde din regiunea Donețk. Reprezentanții ministerului susțin că 11 persoane au fost rănite, în timp ce loviturile au afectat și cel puțin 34 de ținte civile: clădiri rezidențiale, infrastructură agricolă și feroviară și o conductă de gaz, potrivit raportului, citat de The Kyiv Independent.

14-04-2022 16:56

Vladimir Putin vrea să reorienteze exporturile energetice ruseşti din Europa spre Asia

Vladimir Putin a făcut apel joi la reorientarea exporturilor energetice ruseşti din Europa spre Asia, din cauza crizei provocate de ofensiva sa în Ucraina, acuzându-i pe europeni că "destabilizează piaţa" dorind să renunţe la hidrocarburile ruse, relatează AFP.

"Se va pleca de la principiul că, în viitor, livrările către Vest vor scădea", a spus preşedintele rus la o reuniune guvernamentală consacrată sectorului energiei în contextul sancţiunilor internaţionale. Trebuie, deci, "să reorientăm exporturile noastre spre pieţele din sud şi est care cresc rapid", a adăugat el, citat de Agerpres.

14-04-2022 16:13

Rușii se plâng în presa de stat că două elicoptere ucrainene le-ar fi invadat spațiul aerian și ar fi atacat clădiri rezidențiale

Rusia susține că două elicoptere ucrainene le-au invadat spațiul aerian și ar fi efectuat cel puțin șase lovituri asupra clădirilor rezidențiale din regiunea Bryansk, informează agenția de presă rusă RIA Novosti, citând Comitetul de Investigații al Rusiei. Reprezentanții comitetului au informat că a fost deschis un dosar penal pentru bombardarea de către militarii ucraineni a unui sat din regiunea Bryansk.

14-04-2022 15:43

Un nou schimb de prizonieri a avut loc

30 de prizonieri de război ucraineni au fost eliberați într-un nou schimb de prizonieri. Viceprim-ministrul Irina Vereșciuk a declarat că 17 soldați, cinci ofițeri și opt civili au fost eliberați de ruși. Vereșciuk nu a dezvăluit numărul prizonierilor de război trimiși înapoi în Rusia, conform The Kyiv Independent.

14-04-2022 14:26

Manevre ruseşti în Marea Japoniei, pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Japonia cu privire la războiul din Ucraina

Submarinele ruseşti au lansat rachete în cadrul unui exerciţiu în Marea Japoniei, a anunţat Ministerul rus al Apărării, joi, pe fondul tensiunilor dintre Moscova şi Tokyo din cauza războiului din Ucraina, relatează Le Figaro.

Submarinele Flotei Pacificului au lansat rachete de croazieră de tip «Kalibr» asupra unor nave inamice false”, a precizat ministerul rus într-un comunicat.

La aceste manevre au participat mai mult de 15 nave, inclusiv două submarine, Petropavlovsk-Kamchatsky şi Volkhov, care „au lansat rachete de croazieră din Marea Japoniei” şi „au atins cu succes ţinta”, se mai menţionează în comunicat.

De asemenea, ministerul rus a publicat un videoclip care arată rachete propulsate din apă şi care se ridică spre cer, lăsând urme de fum gri în urma lor, în timp ce marinarii comunică prin radio.

Manevrele au loc pe fondul unor tensiuni sporite între Rusia şi Japonia, care a anunţat un embargo asupra cărbunelui rusesc ca răspuns la intervenţia militară a Moscovei în Ucraina.


14-04-2022 14:24

Crucișătorul "Moskva" „rămâne pe linia de plutire”, a anunțat Ministerul Apărării din Rusia

Rusia a anunațat că nava sa de război „rămâne pe linia de plutire”, după ce un incendiu a detonat muniție la bord, provocând rapoarte contradictorii din partea autorităților ruse și ucrainene, informează CNN.

„Armamentul principal de rachete al crucișătorului cu rachete dirijate Moskva nu a fost deteriorat”, a anunțat Ministerul Apărării din Rusia rus. Acesta a precizat că în prezent „nu există niciun incendiu. Explozia de muniție a fost oprită”.

14-04-2022 13:21

Rusia amenință să desfășoare arme nucleare în regiunea baltică dacă Suedia și Finlanda vor adera la NATO

Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse şi unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a avertizat Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) că, dacă Suedia şi Finlanda vor adera la organizaţia militară, Rusia va trebui să-şi consolideze apărarea în regiune, inclusiv prin desfăşurarea de arme nucleare în regiunea baltică, informează joi Reuters.

Ar putea să nu mai fie vorba despre niciun fel de statut non-nuclear pentru regiunea baltică - echilibrul trebuie restabilit”, a spus Medvedev, care a fost preşedintele Rusiei în perioada 2008-2012. „Până astăzi Rusia nu a luat astfel de măsuri şi nu avea de gând să o facă. Dar dacă ni se va forţa mâna, ei bine... reţineţi că nu noi am propus asta”, a adăgat Medvedev.

14-04-2022 13:17

Vânzările rusești de petrol și gaz au crescut - nu scăzut - în ciuda sancțiunilor Vestului

Vânzările de petrol și gaz ale Rusiei au crescut anul acesta, în ciuda sancțiunilor țărilor vestice, menite să forțeze regimul de la Kremlin să oprească invazia din Ucraina.

Astfel, se preconizează că Rusia va obține 321 de miliarde de dolari din exporturile de energie în 2022, mai mult de o treime peste câștigurile din 2021. Detalii aici.

14-04-2022 13:06

Rusia deschide dosare penale pentru presupuse torturi ale soldaţilor ucraineni asupra militarilor ruşi

Comitetul de Investigaţii al Rusiei a anunţat, joi, că deschide dosare penale pentru presupuse torturi pe care soldaţii ucraineni le-ar fi comis asupra celor ruşi, în timp ce Moscova îşi continuă campania militară în Ucraina, relatează Reuters.

Comitetul, care anchetează crimele majore, a precizat că unii soldaţi ruşi au fost capturaţi de forţele ucrainene în regiunile Zaporojie şi Nikolaev şi au fost deţinuţi ilegal de serviciul de securitate al Ucrainei.

Ruşii au fost supuşi la violenţă fizică şi tortură pentru a-i forţa să dea explicaţii false cu privire la condiţiile reale de detenţie ilegală în sediul Serviciului de Securitate al Ucrainei şi despre operaţiunea militară specială (a Rusiei)”, se arată comunicatul comitetului.

Acuzaţiile comitetului nu au putut fi verificate.

Ucraina a comunicat că verifică toate informaţiile referitoare la tratamentul prizonierilor de război. De asemenea, autorităţile ucrainene vor investiga orice încălcări şi vor lua măsurile legale corespunzătoare.

Alexander Bastrikin, directorul Comitetului de Investigaţie, a ordonat, de asemenea, joi, deschiderea unei anchete cu privire la presupusele bombardamente ale forţelor ucrainene asupra civililor din autoproclamata Republică Populară Lugansk, în timp ce evacuau regiunea vecină, Harkov.

14-04-2022 13:05

Președintele polonez acuză Rusia că duce un „război total” în Ucraina

Preşedintele polonez Andrzej Duda, care a revenit în ţară după o vizită la Kiev, a acuzat joi Rusia că duce un „război total” în Ucraina, relatează agenţia de presă germană DPA.

Şeful statului polonez a făcut această declaraţie într-o conferinţă de presă la întoarcerea în ţară împreună cu omologii săi eston Alar Karis, lituanian Gitanas Nauseda şi leton Egils Levits, alături de care s-a deplasat marţi la Kiev.

A fost una dintre acele vizite de care îmi voi aminti toată viaţa”, a spus Duda, referindu-se la imaginile „frontului de la Borodianka”, un orăşel din apropierea Kievului care a fost distrus de bombardamentele forţelor ruse.

Potrivit thenews.pl, preşedintele polonez s-a declarat impresionat de „hotărârea extraordinară a poporului ucrainean de a-şi apăra patria”.

Ucraina suferă şi sângerează. Ea are nevoie de sprijin politic, simbolic, dar şi de sprijin material”, a accentuat el.

Trebuie să avem o discuţie despre asistenţa financiară pentru reconstrucţia ţării. Sunt încrezător că noi, comunitatea internaţională, vom face faţă acestei sarcini”, a adăugat preşedintele Duda, care şi-a exprimat speranţa că vizita la Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski va fi un semn vizibil de solidaritate cu forţele care apără Ucraina.

14-04-2022 12:47

Ministrul rus al Finanţelor va participa online la reuniunea G20 de săptămâna viitoare

Indonezia, ţara care actualmente deţine preşedinţia G20, a anunţat joi că ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov, a confirmat faptul că intenţionează să participe, în format virtual, la reuniunea miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din ţările membre ale G20, ce va fi organizată săptămâna viitoare, informează Agerpres, care citează Reuters.

De asemenea, Wempi Saputra, un responsabil din Ministerul indonezian al Finanţelor, a anunţat că autorităţile de la Jakarta se gândesc dacă să invite şi Ucraina la această reuniune, care va avea loc în data de 20 aprilie la Washington, "pentru a discuta impactul conflictului din această ţară asupra condiţiilor economice mondiale".

"Nu avem capacitatea de a nu invita o ţară membră. În calitate de preşedinte, Indonezia a invitat toate statele membre şi până astăzi unele state au confirmat că vor participa în format fizic şi unele în format online", a spus Wempi Saputra, într-o conferinţă de presă, adăugând că acest lucru este valabil pentru toate statele membre, inclusiv Ministerul rus al Finanţelor şi Banca Centrală a Rusiei.

14-04-2022 12:00

197 de copii au murit de la începutul războiului din Ucraina

197 de copii au murit de la începutul războiului din Ucraina, potrivit Procuraturii Generale a Ucrainei.

Într-un comunicat de presă, Procuratura Generală a adăugat că 351 de copii au fost, de asemenea, răniți.

Se spune că cele mai mari rate ale mortalității copiilor au fost în regiunile Donețk, Kiev și Harkov.

Numerele nu sunt definitive.

14-04-2022 11:00

Vicepremierul Ucrainei: 9 rute de evacuare convenite pentru joi

Iryna Vereșciuk anunță că au fost stabilite patru rute către Zaporojie cu transportul privat.

Mariupol la Zaporojie

Berdiansk la Zaporojie

Tokmak la Zaporojie

Energodar la Zaporojie

În regiunea Luhansk vor fi operaționale cinci rute:

De la Severodonetsk la Bakhmut

Lysychansk la Bakhmut

Popasna la Bakhmut

Rubijne la Bakhmut

Hirske la Bakhmut

Vereshchuk a spus că nu au existat căi de evacuare miercuri. „În regiunea Zaporojie, ocupanții au blocat autobuzele de evacuare, iar în regiunea Luhansk, ei încalcă încetarea focului”, a spus ea.

14-04-2022 10:35

300 de civili ucraineni au fost luați ostatici și ținuți timp de o lună în subsolul unei școli de lângă Cernigău

Aproximativ 300 de persoane au fost ținute ostatice de forțele ruse, timp de o lună, în subsolul unei școli din Iahidne, localitate aflată la nord de Cernigău, conform Ministerului ucrainean al Apărării.

Ostaticii au ținut evidența zilelor în care au fost ținuți acolo pe un perete din subsol.

De asemenea, pe zid au fost trecute numele a 18 persoane despre care se presupune că au fost ucise sau au murit aici.

14-04-2022 10:04

Nouă coridoare umanitare sunt anunțate pentru joi

Nouă coridoare pentru evacuarea civililor din zonele Ucrainei, atacate de Rusia, au fost anunțate pentru joi.

Într-o postare pe Telegram, viceprim-ministrul Ucrainei Iryna Vereshchuk a anunțat că au fost organizate coridoare umanitare din orașe precum Berdyansk, Tokmak, Enerhodar și Mariupol, care a fost asediată de trupele ruse de săptămâni.

Ea a adăugat că rutele de evacuare vor funcționa în regiunea Lugansk dacă forțele ruse de ocupare s-ar opri din a mai bombarda.

14-04-2022 09:55

Oficialii ucraineni spun că au fost descoperite peste 100 de cadavre, unele torturate, după ce forțele ruse au părăsit regiunea Sumy

Oficialii ucraineni spun că au fost descoperite peste 100 de cadavre, unele torturate, după ce forțele ruse au părăsit regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei. Șeful administrației militare regionale Sumî a spus că numărul cadavrelor crește în fiecare zi și „o mulțime de oameni sunt găsiți morți, cu mâinile legate, cu semne de tortură”. Alții rămân ținuți captivi și „negocieri zilnice” sunt în desfășurare pentru ca ei să fie schimbați sau eliberați, a spus Dmytro Zhyvytskyi.

14-04-2022 09:25

Australia impune sancţiuni suplimentare întreprinderilor de stat ruse

Australia a impus, joi, sancţiuni financiare specifice care vizează 14 întreprinderi de stat ruseşti, inclusiv entităţi din domeniul apărării, precum producătorul de camioane Kamaz, şi companiile de transport maritim SEVMASH şi United Shipbuilding Corp, transmite Reuters.

Sancţiunile se vor extinde şi asupra companiei de electronice Ruselectronics, responsabilă pentru producţia a aproximativ 80% din toate componentele electronice ruseşti. De asemenea, Căile Ferate Ruse vor fi vizate din cauza invaziei Ucrainei de către Moscova, a declarat ministrul australian de Externe, Marise Payne, într-un comunicat.

Australia a sancţionat până în prezent aproximativ 600 de persoane şi entităţi, inclusiv cea mai mare parte a sectorului bancar al Rusiei şi toate organizaţiile responsabile pentru datoria suverană a ţării.

De asemenea, a furnizat Ucrainei echipamente de apărare şi materiale umanitare şi a interzis exporturile de alumină şi minereuri de aluminiu, inclusiv bauxită, către Rusia.

14-04-2022 08:52

Rusia nu duce un război în Ucraina, ci este vinovată de terorism şi cruzime, denunţă preşedintele polonez la Kiev

Preşedintele polonez Andrzej Duda, aflat în vizită la Kiev, a declarat, miercuri, că Rusia nu duce un simplu război în Ucraina, ci este vinovată de „terorism şi cruzime”.

Nu este război, este terorism. Dacă cineva trimite avioane şi soldaţi să bombardeze zone rezidenţiale şi să omoare civili, nu este război. Este cruzime, banditism, terorism”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă.

Duda consideră că aceasta este „faţa agresiunii ruse împotriva Ucrainei”.

Inflaţia din Rusia a atins cel mai ridicat nivel din ultimii peste 20 de ani

Inflaţia anuală din Rusia a accelerat până la 17,49%, potrivit datelor aferente săptămânii încheiate pe 8 aprilie, cel mai ridicat ritm atins din februarie 2002 şi în creştere de la 16,70% cu o săptămână mai devreme, a anunţat miercuri Ministerul Economiei, volatilitatea rublei provocând creşterea preţurilor pe fondul sancţiunilor occidentale fără precedent, transmite Reuters.

14-04-2022 08:49

OSCE şi Consiliul Europei cer Rusiei să nu mai atace lăcaşele de cult din Ucraina

Reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi ai Consiliului Europei au cerut joi Rusiei să nu mai atace lăcaşe de cult şi locuri cu semnificaţie religioasă din Ucraina, transmite dpa.

Într-un comunicat comun, cele două organizaţii au deplâns victimele războiului şi situaţia a milioane de ucraineni nevoiţi să se refugieze după invazia rusă.

Ca structuri angajate în promovarea dialogului paşnic, „facem apel la Rusia să înceteze distrugerea siturilor religioase şi a lăcaşelor de cult, care este o crimă împotriva umanităţii, la fel ca şi uciderea nediferenţiată a zeci de mii de civili”, arată declaraţia.

Suntem consternaţi de distrugerea siturilor religioase şi a lăcaşelor de cult: biserici, sinagogi şi moschei. Acestea sunt vitale pentru diferitele comunităţi religioase din ţară, mai mult ca oricând pe timp de criză”, citează în continuare dpa.

Oficialităţile de la Kiev estimează că în războiul declanşat de Rusia au fost distruse circa 60 de biserici şi alte lăcaşe de cult.

14-04-2022 08:22

Spitalul din Mariupol a fost distrus complet

Spitalul din Mariupol, atacat încă din primele zile de forțele ruse, a fost distrus complet.

14-04-2022 08:01

Ucrainenii negociază pentru un schimb de prizonieri cu Rusia

Ministerul ucrainean de Interne a anunţat că negociază pentru un schimb de prizonieri cu Rusia şi speră să-i readucă pe cei 169 de soldaţi capturaţi la Cernobîl.

Potrivit ministrului Afacerilor Interne Denis Monastirski, citat de Kiev Independent, forţele ruse au dus soldaţii în Rusia şi Belarus.

Fosta centrală nucleară de la Cernobîl (nordul Ucrainei) a fost preluată de forţele ruse în prima zi a invaziei, la 24 februarie, dar în prezent se află din nou sub controlul Ucrainei.

Invazia rusă în Ucraina a intrat joi în a 50-a zi.


14-04-2022 07:51

Victoria Nuland afirmă că Rusia vrea "să distrugă Ucraina şi populaţia sa civilă"

Diplomaţia americană a justificat, miercuri, acuzaţia de "genocid" făcută cu o zi înainte de Joe Biden împotriva Rusiei, considerând că forţele ruse doresc să "distrugă Ucraina şi populaţia sa civilă", relatează Le Figaro, citat de News.ro.

Preşedintele Statelor Unite a surprins pe toată lumea, marţi, spunând că preşedintele rus Vladimir Putin comite "genocid" în Ucraina, recunoscând totodată că avocaţii internaţionali vor decide acest lucru.

"Cred că, odată ce vom putea aduna toate dovezile, vom ajunge la aceeaşi concluzie ca preşedintele Biden, pentru că ceea ce se întâmplă pe teren nu este un accident”, a spus la CNN, subsecretarul de stat american Victoria Nuland.

"Este o decizie intenţionată a Rusiei şi a forţelor sale de a distruge Ucraina şi populaţia sa civilă”, a adăugat ea.


14-04-2022 07:21

Discuţii în SUA pentru trimiterea unui oficial de rang înalt la Kiev. Cel mai probabil va fi vorba de Blinken sau Austin

Oficialii americani au avut la nivel intern discuţii preliminare despre trimiterea unui membru de rang înalt al administraţiei în Ucraina, potrivit unor surse citate de CNN, conform News.ro.

Deşi este puţin probabil ca preşedintele Joe Biden şi vicepreşedintele Kamala Harris să viziteze Kievul în curând, oficialii au discutat despre trimiterea secretarului Apărării Lloyd Austin sau a secretarului de stat Antony Blinken. Dar o decizie este departe de a fi finalizată, iar vizita nu s-ar putea concretiza în cele din urmă.

Premierul britanic Boris Johnson a făcut o vizită surpriză la Kiev în ultimele zile. Oficialii americani au spus ulterior că Biden nu plănuieşte în prezent o călătorie în Ucraina.

Pentagonul și-a dat seama cum poate să înarmeze Ucraina

Pentagonul i-a găzduit miercuri pe directorii executivi ai celor mai mari opt contractori principali ai armatei americane pentru a afla cum să înarmeze Ucraina mai repede, potrivit unui cititor al întâlnirii clasificate, citat de CNN.

Discuția la masa rotundă, condusă de secretarul adjunct al apărării Kathleen Hicks, s-a concentrat pe obiectivele Pentagonului de a continua aprovizionarea Ucrainei cu arme, putând, de asemenea, să mențină pregătirea forțelor americane și să sprijine apărarea aliaților.

Probleme legate de lanțul de aprovizionare: Marți, un oficial din industria de apărare a declarat pentru CNN că marii producători de arme se confruntă cu probleme grave ale lanțului de aprovizionare și cu o lipsă de forță de muncă la prețuri accesibile. Capacitatea de producție s-ar putea confrunta cu provocări suplimentare, deoarece contractele ucrainene concurează cu creșterea cheltuielilor SUA pentru apărare pentru producția actuală, a spus oficialul.

Masa rotundă clasificată a fost menită parțial să abordeze aceste preocupări într-o serie continuă de discuții între Pentagon și cei mai mari producători de arme. Printre aceștia se numărau Lockheed Martin, Raytheon, General Dynamics și alții.

Introducerea mai rapidă a armelor: Dar s-a concentrat în primul rând pe obiectivul de „accelerare a producției” de arme pentru Ucraina, inclusiv sisteme care pot fi expediate rapid și utilizate eficient cu o pregătire minimă.

Un înalt oficial al apărării a declarat miercuri că transporturile masive de arme către Ucraina, inclusiv mii de rachete anti blindată Javelin și rachete antiaeriene Stinger, nu au afectat pregătirea forțelor americane.

14-04-2022 06:28

Nava rusească Moskva, grav avariată de o explozie, anunţă Rusia

Crucişătorul de rachete rus Moskva a fost „grav avariat” de o explozie de muniţie cauzată de un incendiu, au informat joi agenţiile de stat ruse, citând Ministerul Apărării de la Moscova, relatează Le Figaro.

Din cauza unui incendiu, muniţia a explodat la bordul crucişătorului de rachete Moskva. Nava a fost grav avariată”, potrivit ministerului citat de agenţiile Tass şi Ria Novosti.

Echipajul a fost evacuat complet şi este în curs de desfăşurare o anchetă pentru a stabili cauza incendiului, a adăugat el.

Agenţiile ruse nu au precizat locul incidentului.

Autorităţile ucrainene au susţinut anterior că Moskva a luat foc după ce a fost lovită de rachete. „Rachetele Neptun care protejează Marea Neagră au cauzat pagube semnificative acestei nave ruseşti”, a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii Odesa, Maxim Marcenko.

Un consilier al preşedintelui ucrainean, Oleksiï Arestovitch, a declarat, la rândul său, pe YouTube că „a sosit o surpriză la nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră”. „Arde cu intensitate. Acum. Şi cu această mare agitată, este imposibil de ştiut când vor putea primi ajutor”, a spus el, asigurând că la bord se aflau „510 membri ai echipajului”. „Nu înţelegem ce s-a întâmplat”, a adăugat el.

Crucişătorul Moskva participase în primele zile ale invaziei la un atac împotriva Insulei Şerpilor, situată în Marea Neagră, lângă graniţa cu România, în timpul căruia au fost capturaţi 19 marinari ucraineni.

Ulterior au fost schimbaţi cu prizonieri ruşi.

14-04-2022 06:24

Aproape 2000 de civili ucişi în Ucraina de la începutul invaziei ruse, anunţă ONU

ONU a anunţat, miercuri, „4521 de victime civile în Ucraina: 1932 morţi şi 2589 răniţi”, din 24 februarie, asigurând totuşi „că cifrele reale sunt mult mai mari”. Organizaţia Naţiunilor Unite a subliniat dificultatea de a obţine informaţii din teren şi de a verifica evaluările deja stabilite, relatează AFP, citată de News.ro.

Ministerele Apărării ucrainene şi ruse indică în mod regulat numărul soldaţilor inamici ucişi, fără ca acest lucru să poată fi verificat dintr-o sursă independentă, subliniază AFP.

Kievul a declarat marţi că a ucis 19.600 de soldaţi ruşi de la începutul invaziei. Moscova, la rândul ei, a susţinut pe 25 martie că a ucis 14.000 de soldaţi ucraineni într-o lună.

În ceea ce priveşte propriile pierderi militare, cele două ţări sunt mai discrete. După ce a tăcut mult timp, Rusia a precizat, pe 25 martie, că a pierdut 1.351 de soldaţi de la începutul războiului.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cele mai tari imagini de la Cupa Mondială de rugby din Franța
FOTO Cele mai tari imagini de la Cupa Mondială de rugby din Franța
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 49. Un oficial rus susține că au preluat controlul portului Mariupol
Război în Ucraina, ziua 49. Un oficial rus susține că au preluat controlul portului Mariupol

Războiul Rusiei în Ucraina a ajuns la cea de-a 49-a zi, iar Știrile PROTV v-au prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente.

Ce spune ministrul Apărării despre afirmaţia lui Zelenski că după Ucraina urmează Polonia şi România
Ce spune ministrul Apărării despre afirmaţia lui Zelenski că după Ucraina urmează Polonia şi România

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, crede că afirmaţiile preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, potrivit cărora Rusia ar putea ataca Polonia şi România, sunt speculaţii, precizând că autorităţile nu iau în calcul acest scenariu.

Război în Ucraina. Moscova vrea să țină o paradă a victoriei pe 9 mai în Mariupol
Război în Ucraina. Moscova vrea să țină o paradă a victoriei pe 9 mai în Mariupol

Război în Ucraina, 13 aprilie 2022 - rezumatul evenimentelor. Cinismul și grotescul acțiunilor Rusiei nu au margini. Moscova are în plan să țină o paradă a victoriei pe 9 mai în Mariupol, oraș distrus în totalitate de invadatori.  

Război în Ucraina, ziua 49. Un oficial rus susține că au preluat controlul portului Mariupol
Război în Ucraina, ziua 49. Un oficial rus susține că au preluat controlul portului Mariupol

Războiul Rusiei în Ucraina a ajuns la cea de-a 49-a zi, iar Știrile PROTV v-au prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente.

Ce spune ministrul Apărării despre afirmaţia lui Zelenski că după Ucraina urmează Polonia şi România
Ce spune ministrul Apărării despre afirmaţia lui Zelenski că după Ucraina urmează Polonia şi România

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, crede că afirmaţiile preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, potrivit cărora Rusia ar putea ataca Polonia şi România, sunt speculaţii, precizând că autorităţile nu iau în calcul acest scenariu.

Război în Ucraina. Moscova vrea să țină o paradă a victoriei pe 9 mai în Mariupol
Război în Ucraina. Moscova vrea să țină o paradă a victoriei pe 9 mai în Mariupol

Război în Ucraina, 13 aprilie 2022 - rezumatul evenimentelor. Cinismul și grotescul acțiunilor Rusiei nu au margini. Moscova are în plan să țină o paradă a victoriei pe 9 mai în Mariupol, oraș distrus în totalitate de invadatori.  

Recomandări
Cum ar putea fi calculate pensiile începând de anul viitor, când unele s-ar putea mări cu 14 procente
Cum ar putea fi calculate pensiile începând de anul viitor, când unele s-ar putea mări cu 14 procente

De anul viitor pensiile s-ar putea mări cu 14 procente. După ce a adoptat proiectul privind modificările fiscale, Executivul lucrează la noua lege a pensiilor. Proiectul a fost schițat de Ministerul Muncii și conține 3 variante ale formulei de calcul.

Alertă la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. 25 de minori au fost evacuați în urma unor degajări de fum
Alertă la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. 25 de minori au fost evacuați în urma unor degajări de fum

25 de minori internați la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara au fost evacuați, miercuri seară, în urma unor degajări de fum într-o  cameră tehnică.   

România este pe ultimul loc în UE la vizitatori din străinătate. Unii străini spun că au auzit de țara noastră din întâmplare
România este pe ultimul loc în UE la vizitatori din străinătate. Unii străini spun că au auzit de țara noastră din întâmplare

De ziua mondială a turismului aflăm că suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul vizitatorilor străini.