Zeci de ofiţeri turci, arestaţi pentru "gulenism". Legătura cu puciul din 2016


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 24 Septembrie 2018 13:19
Categorie: Stiri externe
Lovitura de stat Turcia

Autoritățile din Turcia au ordonat arestarea a 61 de soldați din forțele navale și terestre, suspectați de legături cu clericul Fethullah Gülen, pe care Ankara îl acuză că s-a aflat în spatele loviturii de stat eșuate din iulie 2016.

Potrivit Reuters, care citează media de stat din Turcia, printre suspecți se află 13 maiori și 12 căpitani din forțele terestre, precum și 24 de locotenenți din marină, notează agenția Anadolu.

Într-o operațiune separată, Poliția din Istanbul a reținut 21 de persoane care ar fi folosit o aplicație criptată de mesagerie, utilizată de rețeaua clericului.

De la tentativa eșuată de puci din 2016, soldată cu 250 de morți, autoritățile de la Ankara au organizat epurări masive ale unor presupuși membri ai rețelei lui Fethullah Gulen, cleric aflat în prezent în Statele Unite și care a negat în repetate rânduri implicarea sa în evenimentele din urmă cu doi ani.

Aliații occidentali ai Turciei au criticat regimul de la Ankara pentru represaliile organizate în condițiile în care în țară era instituită starea de urgență după tentative de lovitură de stat din 2016. Una dintre criticile lansate la adresa președintelui Recep Tayyip Erdogan a fost aceea că s-a folosit de încercarea eșuată de puci pentru a-i elimina pe disidenți. În replică, autoritățile turce susțin că toate aceste măsuri au fost necesare pentru a combate amenințările la adresa securității naționale.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Reuters

VIDEO PROTVPLUS.RO