Zeci de mii de oameni, evacuati din Salonic dupa ce s-a descoperit o bomba uriasa. "Niciodata nu am mai vazut asa ceva"


Ultimul update: Marti 14 Februarie 2017 07:12
Data publicarii: Sambata 11 Februarie 2017 15:02
Categorie: Stiri externe
evacuare Salonic

Autoritatile din Grecia au demarat sambata o ampla operatiune de evacuare a circa 70.000 de locuitori din Salonic, in vederea neutralizarii, duminica, a unei bombe din cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

 Primii evacuati vor fi circa 320 de persoane cu handicap sau imobilizate la pat, pentru transportul carora au fost alocate 20 de ambulante, a precizat prefectura regiunii Macedonia.

Operatiunea va culmina duminica, prin evacuarea totala, prevazuta inainte de orele 08:00 GMT, a tuturor rezidentilor din zona ce inconjoara, pe o raza de 1,9 km, locul unde a fost descoperita bomba, saptamana trecuta.

Plecarea este "obligatorie" din "ratiuni preventive de securitate", a subliniat prefectul regiunii, Apostolos Tzitzikostas, intr-un briefing de presa vineri. Operatiunea va fi una inedita in Grecia, "unde niciodata inca nu a fost descoperita o bomba de asemenea putere, intr-o zona atat de dens populata", a subliniat el.

Descoperita in timpul unor lucrari langa o statie de benzina, bomba contine aproape 250 de kg de exploziv, potrivit purtatorului de cuvant local al Statului Major grec, colonelul Nikos Phanios.

Prefectura a anuntat ca operatiunea ar putea dura pana la opt ore, insa ofiterul s-a aratat mai rezervat cu privire la durata acesteia.

Operatiunea vizeaza trei cartiere populare situate la circa 5 km vest de centrul orasului Salonic, metropola nordica a Greciei.

O mie de politisti au fost mobilizati pentru securizarea zonei si asigurarea evacuarii locuitorilor, informati de cateva zile prin mass-media, afise si anunturi pe retelele de socializare.

Traficul rutier va fi intrerupt, in timp ce spatii vor fi amenajate pentru a-i primi pe locuitorii ce vor dori.

Rezidentii unei tabere de refugiati situata in apropiere vor fi de asemenea evacuati, a anuntat Ministerul pentru Politica Migratiei. La cererea lor, ei vor putea in acest timp sa viziteze Muzeul de Arheologie din oras, a precizat ministerul.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO