Corlatean: Analizam participarea la contributia militara UE in Mali; eu voi recomanda acest lucru

Trupe franceze in Mali

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a declarat, joi seara, la Bruxelles, dupa reuniunea extraordinara a UE, ca autoritatile din Romania sunt in faza de analiza privind participarea la misiunea militara a UE in Mali.

"Am mentionat in cadrul dezbaterilor ca suntem intr-o faza destul de avansata de reflectie institutionala, analiza, privind o contributie concreta la misiunea UE. Si aici o spun ca posibilitate, putem vorbi de personal care sa vizeze operatiunile de pregatire, de instruire a armatei respective, poate elemente de stat major si echipament, logistica pentru antrenament", a afirmat Corlatean, intr-o conferinta de presa.

El a aratat ca discutiile de joi cu colegii europeni si omologul din Mali, Tiéman Hubert Coulibaly, l-au dus la concluzia ca Romania trebuie sa participe concret la misiunea militara a UE si ca va recomanda acest lucru institutiilor competente de la Bucuresti.

"Discutiile de astazi si informatiile primite in cadrul reuniunii, inclusiv de la ministrul malian, dar si de la partenerii europeni, mie mi-au consolidat pozitia privind necesitatea unei contributii a Romaniei in ceea ce inseamna un efort necesar de combatere a terorismului si aceasta va fi pozitia mea la intoarcerea acasa. Voi sustine si voi recomanda celorlalte institutii direct competente in acest domeniu sa luam o decizie la nivelul statului roman privind o contributie din acest punct de vedere", a afirmat Corlatean.

De asemenea, el a aratat ca Romania si celelalte state UE care se vor implica trebuie sa ia cat mai rapid o decizie in acest sens, avand in vedere situatia din teren. "Pe de o parte, UE trebuie sa se miste rapid, este nevoie de un sprijin acordat interventiei franceze la solicitarea Guvernului malian, dar este o etapa intermediara care sa permita fortelor internationale conduse de Uniunea Statelor Africane sa participe. In 19 ianuarie, pe de o parte, va fi reuniunea la nivelul Uniunii Africane care trebuie sa ia o decizie privind deplasarea unor forte africane, pana atunci UE ar trebui deja sa faca primii pasi. Ce avem noi de facut la nivelul statelor membre, cele care vor contribui, si eu sper ca Romania sa ia aceasta decizie de a contribui efectiv, este sa ia decizia cat mai rapid", a subliniat Corlatean.

Citește și
Avion
Conflictul armat din Mali. SUA sunt pregatite sa ofere Frantei ajutor "logistic"
REPORTAJ. Ce nu spune ministrul Sorin Grindeanu despre Autostrada Sibiu – Pitești. Statul român n-a plătit încă nici un leu despăgubiri cetățenilor expropriați: „Ne trombonesc!”

El a mai aratat ca una dintre cele mai mari vulnerabilitati din teren este nu numai dotarea, dar si pregatirea slaba a armatei guvernamentale din Mali, care are nevoie de instructori bine pregatiti pentru a se confrunta cu fortele din Nord.

Ministrii de Externe ai statelor membre UE au aprobat, joi, infiintarea unei misiuni in scopul formarii si reorganizarii armatei din Mali, informeaza o sursa europeana, citata de AFP.

Aceasta decizie, luata in timpul reuniunii speciale a ministrilor pe tema crizei din Mali, prevede realizarea misiunii numite EUTM, prin trimiterea la mijlocul lui februarie a 450 de europeni, dintre care 200 de instructori in zona de conflict. Programul a fost accelerat de cateva saptamani pentru a lua in calcul noua situatie, creata dupa interventia militara franceza, lansata vinerea trecuta. La reuniune, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a declarat ca este "normal ca solidaritatea europeana sa se exprime".

"Ar trebui sa se inteleaga ca, desi Franta este precursorul, de fapt, toate tarile europene sunt preocupate de terorism", a adaugat el. De asemenea, Fabius a spus ca este de asteptat ca "toate tarile europene" sa faca niste "eforturi" financiare, in special pentru a sustine operatiunea de interventie a trupelor din Africa de vest si pentu a contribui la dezvoltarea statului Mali, unul dintre cele mai sarace din lume.

Potrivit UE, scopul misiunii EUTM, in care Franta are un rol-cheie, este de a "forma si consilia fortele armate (...) pentru a contribui la restaurarea capacitatii lor militare si de a le permite sa realizeze operatiuni de lupta pentru a restabili integritatea teritoriala a tarii". Militarii europeni "nu vor participa la operatiunile de lupta", a precizat UE.

Articol recomandat de sport.ro
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Citește și...
Ostatici in Algeria. Ministrul britanic de Externe anunta moartea unui englez:
Ostatici in Algeria. Ministrul britanic de Externe anunta moartea unui englez: "Crima cu sange rece"

Ministrul britanic al Afacerilor Externe, William Hague, a confirmat joi moartea unui englez care se afla in grupul de ostatici straini din Algeria.

Conflictul armat din Mali. SUA sunt pregatite sa ofere Frantei ajutor
Conflictul armat din Mali. SUA sunt pregatite sa ofere Frantei ajutor "logistic"

Statele Unite sunt pregatite sa furnizeze Frantei un "ajutor logistic" si un ajutor in materie de informatii pentru interventia sa militara impotriva islamistilor armati din Mali.

Militarul francez ranit in cursul raidului in Somalia a murit, au anuntat insurgentii shebab
Militarul francez ranit in cursul raidului in Somalia a murit, au anuntat insurgentii shebab

Militarul francez prezentat de catre insurgentii islamisti somalezi shebab ca fiind ranit a murit din cauza ranilor. Anuntul a fost facut luni de catre un purtator de cuvant militar al rebelilor, relateaza AFP.

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu se măreşte TVA, nu se măreşte impozitarea". Când vor fi prezentate măsurile fiscale

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat, vineri, că pe 1 septembrie va fi prezentat un plan de reducere a cheltuielilor fiscale care nu va presupune şi mărirea TVA sau creşterea contribuţiilor sociale.

Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta
Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta

Tema întrării României în spațiul Schengen, pe cale terestră, a fost reluată, cu prilejul vizitei premierului maghiar, Viktor Orban, în România.

Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO
Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO

A sosit ziua cea mare. Ziua pentru care Franţa se pregăteşte de ani buni, pentru ca Parisul să găzduiască ceea ce se vrea a fi cea mai grandioasă ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice.