Conflictul armat din Mali. SUA sunt pregatite sa ofere Frantei ajutor "logistic"


Ultimul update: Vineri 18 Ianuarie 2013 02:25
Data publicarii: Marti 15 Ianuarie 2013 08:41
Categorie: Stiri externe
Avion

Statele Unite sunt pregatite sa furnizeze Frantei un "ajutor logistic" si un ajutor in materie de informatii pentru interventia sa militara impotriva islamistilor armati din Mali.

"Am discutat cu ministrul (francez) al Apararii si vom continua aceste discutii: efortul va consta in furnizarea unei sustineri logistice si a unui sprijin in materie de informatii", a declarat jurnalistilor secretarul Apararii, Leon Panetta, la bordul avionului sau cu destinatia Lisabona pentru un turneu european.

Ministrul american a adaugat ca tara sa va furniza Frantei un ajutor in materie de "transport aerian" al trupelor, fara alte precizari.

Se stia deja ca Washington lua in considerare sa ajute Parisul, care a facut aceasta cerere pentru angajamentul sau in Mali, printr-un "sprijin logistic", "intensificarea schimbului de informatii", a "dronelor de supraveghere" si a "transportului trupelor catre Africa".

Liderul diplomatiei franceze Laurent Fabius a facut duminica o declaratie conform careia tara sa va beneficia de "sprijinul americanilor in ceea ce priveste comunicatiile si transportul", fara a face alte precizari.

Insa nicio decizie nu a fost anuntata oficial de Washington.

Purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat Victoria Nuland a repetat luni ca Statele Unite "impartasesc obiectivul francez de a impiedica teroristii sa beneficieze de un sanctuar in regiune".

La fel ca si lupta antiterorista americana impotriva Al-Qaida din Pakistan, Yemen sau Somalia "avem responsabilitatea sa urmarim Al-Qaida oriunde s-ar afla", a spus Panetta.

"Si avem responsabilitatea de a face in asa fel incat Al-Qaida sa nu construiasca o baza pentru operatiunile sale in Africa de Nord sau in Mali (...). Suntem foarte ingrijorati de ceea ce poate face Aqmi in aceasta zona", a adaugat secretarul Apararii.

Acesta a "felicitat Franta pentru actiunea inceputa", promitand aliatilor sai: "sa cooperam pentru a incerca sa le furnizam toata asistenta in efortul acestora" militar.

Jihadistii au preluat ofensiva in Mali, capturand luni localitatea Diabali, la 400 de kilometri nord de Bamako, amenintand in acelasi timp ca vor "lovi inima Frantei" care bombardeaza de patru zile coloniile si pozitiile acestora, provocand pagube importante.

Acesta actiune franceza solicitata de Bamako, se deruleaza in timp ce Misiunea internationala de sustinere a Mali (Misma) - o forta internationala de peste 3.300 de oameni, in principal africana si autorizata de rezolutia 2085 a ONU de la 20 decembrie -, ar putea sa fie lansata de abia peste cateva luni.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a subliniat "urgenta aplicarii tuturor aspectelor" acestei rezolutii, inclusiv eforturile de mediere si reconciliere politica in Mali.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO