Vladimir Putin avertizeaza: "Vom fi obligati sa ne indreptam fortele armate spre teritoriile de unde vine amenintarea"

Ultima actualizare: 19-06-2015 07:07

Presedintele rus Vladimir Putin a avertizat marti ca Rusia ar putea fi obligata sa-si indrepte fortele armate spre orice tara care i-ar pune in pericol securitatea, relateaza Agerpres.

Putin s-a declarat de asemenea preocupat de un sistem de aparare antiracheta in apropierea frontierelor Rusiei: "Vom fi obligati sa ne indreptam fortele armate...spre teritoriile de unde vine amenintarea", a declarat el.

"NATO este cel care ajunge la granitele noastre si nu noi ne ducem undeva", iar Rusia trebuie sa se apere "cu fortele sale armate" daca este "amenintata", a subliniat Putin.

"De indata ce apare o amenintare intr-un stat vecin, Rusia trebuie sa reactioneze in mod corespunzator si sa-si puna in functiune apararea in scopul de a neutraliza aceasta amenintare", a explicat presedintele rus.

Vladimir Putin a anuntat marti intarirea fortei de atac nuclear a Rusiei, ca raspuns la planurile SUA de a instala arme grele in Europa de Est, declansand furia NATO care a criticat o decizie "periculoasa", aminteste AFP.

Cu toate acestea, el a subliniat necesitatea de a relativiza activitatile NATO. "Nu trebuie sa exageram", a spus el. "Desigur, vom analiza toate acestea, dar acum nu vad nimic alarmant. Acestea sunt mai degraba semnale politice adresate Rusiei si aliatilor sai", a estimat el.

Presedintele rus a notat de asemenea, dupa discutii purtate cu presedintele finlandez Sauli Niinistö, la resedinta prezidentiala Novo Ogariovo, din afara Moscovei, ca cea mai buna garantie de securitate a Finlandei este statutul ei de neutralitate.

Presedintele rus, in dezacord cu Occidentul asupra crizei din Ucraina si sanctiunilor impuse Moscovei care au urmat, a afirmat de asemenea ca Rusia vrea ca Ucraina sa-i ramburseze un imprumut de 3 miliarde de dolari, acordat in timpul fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici, conform graficului de rambursare convenit.

Putin a considerat de asemenea ca acordul de pace de la Minsk asupra Ucrainei este echilibrat si echitabil si a subliniat ca daca Rusia nu era de acord cu el, nu l-ar fi semnat, adauga Reuters.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO