Rusia a trimis Kievului, proiectul său pentru un acord, privind încheierea conflictului, din Ucraina. „Sunt formulări clare, în privința cerințelor noastre. Mingea, este în curtea lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

 

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

 

Iar Vladimir Putin a repetat că așa-numita operațiune specială își va atinge obiectivele în Donbas, unde, spune președintele rus, viața oamenilor se va normaliza. Între timp, după video-conferința cu președintele Joe Biden, aliații ucrainenilor s-au angajat să trimită rapid, noi arme, pentru a-i ajuta să facă față.

Dmitri Peskov: „Președintele Vladimir Putin a spus că partea ucraineană dă mereu înapoi de la înţelegerile încheiate anterior, îşi schimbă propria poziţie. Desigur, asta are consecinţe nefaste în privinţa eficienţei negocierilor. Acum, părţii ucrainene i-a fost prezentat proiectul nostru de acord, care include formulări absolut clare şi elaborate. Mingea este în terenul lor, așteptăm un răspuns”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu a făcut precizări în privința condițiilor cerute de Rusia pentru încheierea conflictului său dacă acestea s-au schimbat.

Vladimir Putin: „Tragedia care s-a petrecut în Donbas a forțat Rusia să pornească operațiunea militară specială, știe toată lumea acum. În primul rând, scopul acestei operațiuni este să-i ajute pe locuitorii Donbasului. Vom acționa constant ca să ne asigurăm că viața se va normaliza acolo și se va schimba în bine”.

Între timp, aliații Kievului s-au angajat să trimită mai multe arme, pentru ca forțele ucrainene să le țină piept rușilor în bătălia pentru Donbas. Astfel, noul pachet de asistență militară americană este în valoare de 800 de milioane de dolari. Iar ajutorul militar furnizat - în total - de administrația Biden ar fi ajuns la 3,2 miliarde de dolari.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului: „În privința tunurilor, în mod specific, cred că le vom vedea expediate foarte, foarte curând, odată cu muniția aferentă. Este o chestiune de zile”.

Scholz: „Rusia nu trebuie să câştige acest război”

La fel, Marea Britanie și Canada s-au angajat fiecare să trimit Ucrainei piese de artilerie.

Pe de altă parte, potrivit Departamentului american al Apărării, Ucraina ar urma să primească și avioane de luptă și componente pentru aeronave. Nu direct de la americani, însă. Pentagonul nu a precizat care ar fi țările care ar trimite Ucrainei avioane.

Kievul a dezmințit, miercuri, că ar fi primit până acum avioane de luptă noi, după declanșarea invaziei rusești pe 24 februarie. Doar piese și componente pentru repararea flotilei pe care deja o avea.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „Împreună cu partenerii noştri, UE şi NATO, suntem complet de acord: Rusia nu trebuie să câştige acest război”.

Cehia va repara tancurile și blindatele ucrainene

Germania a livat până acum Ucrainei rachete anti-tanc, dar nu a precizat în ce numar. Iar cancelarul Olaf Scholz susține că țara lui nu mai are în stocuri armament.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „Am cerut industriei militare germane să ne spună ce echipamente poate oferi în viitorul apropiat. Ucraina a ales din această listă și noi vom oferi banii necesari pentru aceste achiziții”.

Eric Mamer, purtătorul de cuvânt principal al Comisiei Europene: „Războiul se poate opri astăzi, dacă Rusia decide să-l oprească. Nu are nicio legătură cu livrările de arme către Ucraina. Ucraina doar se apără. Iar războiul va înceta în ziua în care Rusia decide să-l oprească”.

La rândul său, Republica Cehă, care a trimis deja în Ucraina tancuri T-72 din era sovietică, a anunțat că va repara tancurile și blindatele ucrainene avariate în luptă.

Și premierul japonez a luat parte la videoconferința inițiată marți de președintele Biden. Guvernul nipon s-a angajat să sporească împrumutirile oferite Ucrainei de la 100 la 300 de milioane de dolari.