VIDEO. Filmul arestării tragice a lui George Floyd. Cele 13 minute care i-au scos pe americani în stradă

Ultima actualizare: 31-05-2020 11:18
politist
Pro TV

Publicația americană NBC a publicat un film minut cu minut a intervenției polițiștilor din Minneapolis în urma căreia a decedat Goerge Floyd. Înregistrarea are aproximativ 13 minute și surprinde întreaga intervenție a ofițerilor americani.

Totul a început la câteva minute după ora 20:00, din ziua de 25 mai. Camerele de supraveghere ale unui restaurant au surprins întregul eveniment. Ora indicată pe înregistrare este înainte cu 20 de minute.

Un autoturism la volanul căruia se află George Floyd este deja parcat de câteva minute la fața locului în momentul în care începe să ruleze înregistrarea. Doi polițiști intră într-un magazin, după ce un angajat a raportat că cineva a plătit cu bani falși.

Câteva minute mai tîrziu, polițiștii ies din magazin și se merg la mașina în care se află George Floyd, alături de două persoane de culoare.

Șoferul unui autoturism parcat în imediata apropiere a filmat interacțiunea. Unul dintre ofițeri îl scoate pe Floyd din mașină, iar colegul său vine să îl ajute să îi pună cătușele. Polițiștii îl duc apoi pe bărbat pe trotuar și îl pun să stea jos, sprijinit de un zid. În acest moment, la fața locului își mai face apariția un polițist.

După câteva minute, polițiștii îl ridică pe Floyd și îl escortează peste stradă, unde aveau parcată mașina. Când ajung în dreptul autospecialei, bărbatul cade la pământ. Ofițerii au declarat inițial că au observat că acesta avea probleme medicale și au chemat o ambulanță.

Nu este clar ce s-a întâmplat în cele patru minute care au urmat, deoarece ultimul polițist ajuns la fața locului își mută mașina și obstrucționează vederea camerei de supraveghere.

În aceste patru minute ajunge și ofițerul Derek Chauvin - acuzat că a provocat moartea lui Goerge Floyd - și colegul său, iar în spatele mașinii de poliție pare că începe o luptă. Faptele petrecute în aceste momente nu au putut fi surprinse de camere, dar au atras atenția unui bărbat, care s-a apropiat să vadă mai bine ce se întâmplă.

După alte câteva minute, un trecător începe să filmeze. Pe înregistrare se vede cum trei polițiști stau peste George Floyd în timp ce acesta îi imploră să se ridice de pe el: „Te rog, nu pot respira”, continuă el în clip. 'Mă doare stomacul. Mă doare gâtul. Te rog, te rog. Nu pot să respir”.

Potrivit procurorilor, Derek Chauvin a stat cu genunchiul apăsat pe gâtul lui George Floyd timp de 9 minute. După primele 6 minute, bărbatul a rămas inert și nu a mai dat niciun semn de viață.

Derek Chauvin i-a dat drumul lui bărbatului abia când la fața locului a sosit ambulanța, iar medicii l-au ridicat și l-au pus pe targă. Floyd a fost dus de urgență la spital, unde a fost declarat mort, după aproximativ o oră.

Vineri, Chauvin a fost arestat, iar alți patru polițiști care au participat la intervenție au fost concediați.

În oraşul american Minneapolis au izbucnit proteste violente după ce un bărbat de culoare, George Floyd, a murit după ce un ofiţer de poliţie alb l-a apăsat cu genunchiul pe gât, în pofida apelurilor lui Floyd că nu putea să respire.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO