Taximetriștii din Barcelona, eroi după masacrul de pe Rambla. Cum au ajutat răniții


Ultimul update: Joi 24 August 2017 16:16
Data publicarii: Duminica 20 August 2017 08:25
Categorie: Stiri externe

Felipe al VI-lea, regina Letizia, precum şi membrii Guvernului spaniel, în frunte cu Mariano Rajoy, au participat duminică la o slujbă în memoria victimelor atentatelor de la Barcelona şi Cambrils, organizată în Sagrada Familia.

La ceremonie au fost invitaţi şi oficiali străini, printre care preşedintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa.

Potrivit presei spaniole, teroriştii care au comis cele două atentate ar fi vrut să atace şi Sagrada Familia, precum şi portul turistic din Barcelona.

Poliţia a descoperit peste 100 de canistre cu gaz butan în ruinele casei din Alcanar unde ar fi pregătit bombe teroriştii.

"Nu ne este teamă! Nu ne este teamă!" Acesta e mesajul pe care locuitorii Barcelonei au vrut să-l trimită regelui Felipe. Monarhul şi regina Letizia s-au recules la uriaşul altar de flori şi lumânări care comemorează victimele masacrului de pe bulevardul Las Ramblas.

Şi taximetriştii le-au adus victimelor un omagiu. Chiar la ora la care a avut loc atacul de joi, au mers în şir pe străduţele de lângă Las Ramblas, apăsând claxoanele.

Taximetriştii sunt văzuţi drept eroi pentru felul în care s-au mobilizat, după tragedie. Au dus răniţii la spital şi i-au ajutat pe cei prinşi în haos să-şi găsească apropiaţii daţi dispăruţi ori să ajungă la hotel sau acasă.

Între timp, într-un oraş în doliu, cu maşini de poliţie şi agenţi cu armele la vedere, turiştii au încercat pe cât posibil să-şi continue vacanţă. Buticurile aliniate pe Las Ramblas şi-au ridicat, din nou, obloanele.

Cartierul Barceloneta, de la malul marii, a roit de vizitatori, iar terasele au fost, că de obicei, pline.

Turistă din Egipt: "Nu cred că atacul a schimbat ceva, oraşul e minunat."

Unii turişti au mărturisit că, pe lângă poliţişti înarmaţi, ar fi vrut să vadă şi alte măsuri, precum bariere din beton care să împiedice maşinile să ajungă în locurile de promenadă.

Ministerul spaniol de Interne chiar le-a recomandat autorităţilor locale să instaleze asemenea baricade. Dar subiectul a rămas la nivel de dezbatere, de teamă că o asemenea măsură îi va incomodă pe turişti.

Mamele teroriştilor din Barcelona, reacție după atentat. Cine ar fi creierul operațiunii
Teroriştii de la Barcelona ar mai fi vizat Sagrada Familia şi portul turistic
VIDEO PROTVPLUS.RO