“Vanzatorul de moarte” acuza: totul este o punere in scena

Dată publicare: 06-03-2009 00:00
Dată actualizare: 17-10-2012 17:13


Presupusul traficant de arme Viktor Bout, supranumit “vanzatorul de moarte”, a ajuns vineri in fata unui tribunal din Bangkok, unde se hotaraste extradarea sa in Statele Unite.


Asta e. Asta e adevarul. Este o piesa de teatru in care ma obliga sa joc, iar ei incearca sa-si joace in continuare rolul. Sa joace, daca asta vor, dar sustin ca justitia americana se bazeaza pe amendamentul drepturilor si libertatilor cetateanului. Unde sunt aceste drepturi? De ce nu-mi sunt recunoscute? Cum ramane cu prezumtia de nevinovatie? De ce in decursul unui an nu au prezentat nicio dovada concreta privind vinovatia mea? Unde a fost comisa ilegalitatea? Cand? - intreaba Viktor Bout din spatele gratiilor.

Bout ii mai acuza pe americani ca l-ar fi “diabolizat” intr-o carte inspirata din faptele de care este acuzat si transpusa apoi pe pelicula. “Am devenit ostaticul unei imagini demonice care a fost mai intai fabricata intr-o carte scrisa de un autor fara scrupule si apoi adusa pe ecran”, a spus Bout. Este vorba despre filmul “Lord of War”, care il are ca protagonist pe actorul american Nicholas Cage.

Viktor Bout, in varsta de 41 de ani, fost ofiter KGB, a fost arestat in Thailanda in urma cu un an, cand mai multi agenti americani sub acoperire, care s-au dat drept oficiali ai gherilei columbiene FARC, au negociat cu el cumpararea de armament.

Despre Bout s-a spus ca ar fi jucat un rol crucial in aprovizionarea cu arme a tarilor aflate sub embargo ONU. El a folosit in acest scop flota aeronautica din tarile din centrul si sudul Africii si din Emiratul Sharjah. Astfel, el ar fi vandut armament timp de 15 ani intre Africa si America Latina sau Afganistan. Talibanii si al-Qaida s-ar numara printre beneficiarii serviciilor sale.

Bout este acuzat ca ar fi incercat sa vanda arme FARC, ca ar fi planuit uciderea unor oficiali americani si ca ar fi complotat in scopul obtinerii de rachete antiaeriene. Pentru aceste capete de acuzare el risca inchisoare pe viata in Statele Unite ale Americii.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO