În timp ce Germania abia mai face față pandemiei, Spania și Marea Britanie ies din carantină

Ultima actualizare: 24-11-2020 09:47

În timp ce măsurile dure au avut rezultate în unele țări europene, în altele nu sunt semne că pandemia ar da înapoi, în ciuda restricțiilor.

În Spania, în regiunea Catalonia, carantina a fost ridicată după mai bine de o lună de restricții drastice, iar localurile primesc din nou clienți.

Iar în Marea Britanie, premierul Johnson a anunțat sfârșitul carantinei pe 2 decembrie. Optimismul este unul precaut, pentru că restricțiile nu sunt eliminate.

Regatul revine la sistemul de împărțire a teritoriului britanic în 3 zone, în funcție de rata de infectare.

În schimb, cu toate eforturile, Germania nu reușește să stopeze avântul pandemiei. În loc să scadă, îmbolnăvirile cresc, iar paturile din spitale se ocupă într-un ritm alarmant.

Într-o şedinţă programată miercuri, cancelarul Angela Merkel plănuieşte să-i convingă pe responsabilii celor 16 landuri germane să înăsprească restricţiile.

Şi asta pentru că, în Germania, valul al doilea al pandemiei nu dă înapoi. Autoritățile raportează zilnic aproximativ 24.000 de cazuri noi.

Aceasta este secţia de Terapie Intensivă a spitalului din Potsdam, lângă Berlin. Numai 2 din cele 16 paturi ATI sunt libere. Acest medic deschide chirurgical o cale aeriană pentru un pacient cu o formă severă de COVID-19.

Dr. Tillmann Schumacher: "Avem pacienți de 30-40 de ani conectaţi la ventilator şi nu sunt sigur că vor scăpa cu viaţă".

 

”În câteva săptămâni sistemul medical va fi depășit”

 

Fred Pleitgen: "Germania are unul dintre cele mai bune sisteme medicale din lume. Dar numărul pacienţilor care au nevoie de terapie intensivă creşte continuu. Potrivit guvernului german, dacă actuala traiectorie de infectare se menţine, în câteva săptămâni sistemul medical va fi depăşit".

Iar asta ar fi o veste rea nu doar pentru nemţi, ci pentru toată Europa. De la izbucnirea pandemiei, Germania a preluat de multe ori pacienţi din alte ţări europene.

Paradoxal, tot în Germania au loc cele mai dure proteste față de restricţiile impuse de guvern.

Jörg ENGEL, şef ATI, spitalul Brüder-Krankenhaus: "Ştiind ce efecte devastatoare are COVID, inclusiv pentru pacienţii tineri, ne e imposibil să înţelegem de ce oamenii se poartă cu atâta nepăsare".


Nici în Italia valul al doilea al pandemiei nu se lasă controlat. Institutul Superior al Sănătății din Peninsulă a pus în dezbatere publică un îndreptar pentru stabilirea priorităţilor la Terapie Intensivă. Vârsta nu va fi criteriul decisiv.

Cristina Valtorta, paramedic: "Dintr-o sută de apeluri, 70 sunt cazuri suspecte de COVID. Apelăm la echipaje suplimentare în momentele de aglomeraţie extremă".

În Roma, autoritățile au trimis carabinierii în stradă, ca să se asigure că localnicii nu se înghesuie în magazine, nerăbdători să facă provizii inainte de Crăciun.

Katia Di Livio: "Nu mi se pare că e aglomerat, toată lumea poartă mască. Și cred că situația e destul de echilibrată, de obicei Roma e mult mai aglomerată, mai ales în zona asta".

Schimbă foaia chiar şi Suedia, care până acum a mizat simultan pe responsabilitatea individuală şi pe imunitatea de turmă.

Stefan Löfven, premierul Suediei: "Va veni o vreme când vom trăi din nou cum obişnuiam. Dar nu încă! Pericolul nu a trecut! Guvernul a luat decizia să instituie carantină locală la aziluri de bătrâni, de la caz la caz".

 

”Să stau la o terasă, un lux care mi-a lipsit”

 

În Spania, carantina a dat roade, iar ţara a avut o medie de numai 400 de cazuri noi în ultimele 14 zile. Motiv pentru care a fost redeschis, după 8 luni, Rastro, un faimos târg de vechituri din Madrid.

Ca să nu se aglomereze, străzile sunt monitorizate de poliţişti cu ajutorul dronelor.

Iar în Catalonia, după 40 de zile de restricții, barurile, restaurantele și cafenelele pot să servească din nou clienți la mese.

Joan Guasch, proprietar cafenea: "E un moment emoționant. În același timp, suntem grijulii pentru că nu știm ce se mai poate întâmpla, dar mă bucur să văd că orașul începe să iasă din această perioadă dramatică".

Sergio Fernandez, client: ”Sincer să fiu, faptul că am voie să stau la o masă pe stradă, la terasă, într-un bar, la o cafea sau la un mic dejun relaxant... e un lux care mi-a lipsit".

O parte din restricții au rămas: localurile au capacitatea interioară limitată la 30% și se închid la ora 9 si jumătate seara.

Autoritățile catalane i-au avertizat deja pe localnici că orice creștere a numărului de cazuri în săptămânile următoare ar putea însemna revenirea carantinei.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO