Sistemul sanitar german, în pragul blocajului, din cauza pandemiei. Ce se întâmplă în Europa

Ultima actualizare: 23-11-2020 19:57

Împletind optimismul cu precauția, premierul britanic a anunțat sfârșitul carantinei în Regat, pe 2 decembrie.

Asta nu înseamnă însă renunțarea la restricții, ci revenirea la sistemul de împărțire a teritoriului britanic în trei zone, în funcție de rata de infectare.

În schimb, cu toate eforturile făcute, Germania nu reușește să stopeze avântul pandemiei. În loc să scadă, îmbolnăvirile cresc, iar paturile de spital sunt ocupate într-un ritm alarmant.

Într-o şedinţă programată pentru miercuri, cancelarul Angela Merkel plănuieşte să-i convingă pe responsabilii celor 16 landuri germane să înăsprească restricţiile. Şi asta pentru că, în Germania, valul al doilea al pandemiei nu dă înapoi. Berlinul raportează zilnic 24 de mii de cazuri noi.

În secţia de terapie intensivă a spitalului din Potsdam, lângă Berlin, numai două dintre cele 16 paturi de la terapie intensivă sunt libere. Acest medic deschide chirurgical o cale aeriană pentru un pacient cu o formă severă de Covid-19.

Tillmann Schumacher, specialist în boli infecțioase la Spitalul Ernst von Bergmann din Potsdam: „Avem pacienţi de 30 - 40 de ani conectaţi la ventilator şi nu sunt sigur că vor scăpa cu viaţă”.

Fred Pleitgen, corespondent CNN: „Germania are unul dintre cele mai bune sisteme medicale din lume. Dar numărul pacienţilor care au nevoie de terapie intensivă creşte continuu. Potrivit guvernului german, dacă actuala traiectorie de infectare se menţine, în câteva săptămâni sistemul medical va fi depăşit”.

Iar asta ar fi o veste rea nu doar pentru nemţi, ci pentru toată Europa. De la izbucnirea pandemiei, Germania a preluat de multe ori pacienţi din ţări europene. Paradoxal, tot în Germania au loc cele mai vehemente proteste împotriva restricţiilor adoptate de guvern.

Jörg ENGEL, șeful secției de terapie intensivă la Brüder-Krankenhaus: „Ştiind ce efecte devastatoare are Covid, incusiv pentru pacienţii tineri, ne e imposibil să înţelegem de ce oamenii se poartă cu atâta nepăsare”.

Nici în Italia, valul al doilea al pandemiei nu se lasă controlat.

Cristina Valtorta, paramedic: „Dintr-o sută de apeluri, 70 sunt cazuri suspecte de Covid. Apelăm la echipaje suplimentare în momentele de aglomeraţie extremă”.

Institutul Superior al Sănătății din Peninsulă a pus în dezbatere publică un îndreptar pentru stabilirea priorităţilor la terapie intensivă. Vârsta nu va fi criteriul decisiv.

Schimbă foaia chiar şi Suedia, care până acum a mizat simultan pe responsabilitatea individuală şi pe imunitatea de turmă.

Ştefan Löfven, premierul Suediei: „Va veni o vreme când vom trăi din nou cum obişnuiam. Dar nu încă! Pericolul nu a trecut! Guvernul a luat decizia să instituie carantina locală la aziluri de bătrâni, de la caz la caz”.

În Spania, carantina a dat roade, iar ţara a avut o medie de numai 400 de cazuri noi în ultimele 14 zile. Motiv pentru care a fost redeschis, după 8 luni, Rastro, un faimos târg de vechituri din Madrid.

În schimb, în Statele Unite, specialiştii se aşteaptă la o creştere şi mai accelerată a îmbolnăvirilor după Ziua Recunoștinței. Se estimează că 50 de milioane de americani vor călători în această săptămână, cu doar 10% mai puţini decât în anii trecuţi.

Dr. Megan Ranney, medic la urgențe, Lifespan-Brown University: „Chiar dacă un singur procent dintre ei transmit virusul ori se molipsesc, asta înseamnă încă 500.000 de noi cazuri în ţară. Acesta este anul în care trebuie să rămânem acasă”.

Mulţi dintre cei cu planuri de călătorie se testează înainte de a porni la drum. De aici, cozile imense, la care se aşteaptă în medie 5-6 ore.

Dr. John Segreti, epidemiolog, Centrul Medical Rush University: „Oamenii nu par să înţeleagă că un rezultativ negativ nu înseamnă că au scăpat de griji. Testarea ajută să afli ce proporţie din populaţie are virusul, dar un test negativ nu-ţi da undă verde să faci tot ce vrei”.

Numai în California, numărul de spitalizări pentru Covid a crescut cu peste 60% în ultimele două săptămâni. În Texas, situaţia e chiar mai gravă. În oraşul El Paso a fost desfăşurată Garda Naţională ca să ajute la îngroparea celor răpuşi de Covid.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO