O gravidă infectată cu Covid-19 a născut prematur. Medicii încearcă să salveze bebelușul

×
Codul embed a fost copiat

Săptămâna începe cu lacrimi și doliu pentru 130 de familii care au pierdut un apropiat, răpus de Covid, în ultimele 24 de ore.

În secțiile de terapie intensivă, sunt internați peste o mie bolnavi. În stare gravă este și o tânără de 36 de ani, care se pregătea să devină mamă. Medicii au operat-o de urgență și încearcă să îi salveze și bebelușul, născut prematur.

Tânăra s-a infectat cu Sars-Cov-2 în a 26-a săptămână de sarcină. A fost transferată de la Drobeta Turnu Severin la Timişoara, pentru că avea nevoie de plămân artificial. Când a fost preluată de medicii de aici avea o saturaţie de oxigen în sânge de 80%. Din păcate, starea ei s-a înrăutăţit, iar medicii au decis să îi facă cezariană.

Doctorii se străduiesc să îi salveze şi bebeluşul, care cântăreşte doar 800 de grame.

În secţiile de terapie intensivă, orice semn că starea unui pacient s-a îmbunătăţit este primit cu bucurie. Bolnavii se agaţă cu disperare de fiecare respiraţie, iar doctorii încearcă uneori imposibilul ca să îi facă bine.

Citește și
Klaus Iohannis, în ședință cu miniștrii Apărării, Sănătății și de Interne pe tema vaccinării anti-Covid
Klaus Iohannis: ”Strategia de vaccinare anti Covid va fi supusă aprobării în CSAT”
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

1.160 de pacienți în secțiile ATI

 

 

Sunt acum 1.160 de pacienţi în secţiile ATI Covid din toată ţara. 407 sunt intubaţi şi ventilaţi mecanic.

Numarul locurilor de terapie intensivă alocate pentru cei cu Sars-Cov-2 a crescut de la o lună la alta, însă pare că niciodată nu sunt suficiente. Autorităţile vorbesc de încă 280 de paturi, dotate cu ventilatoare. Dar pregătirea lor poate dura până la 3 săptămâni. Între timp, spitalul Metropolitan din grupul Monza va fi transformat în unitate suport Covid. Vor fi aici 60 de paturi pentru cei cu forme grave de Covid, dintre care 30 de ATI. Internări se vor face de la 1 decembrie.

În toată ţara, alte 22 de spitale se pregătesc să primească bolnavi cu Covid-19. Printre ele, şi Spitalul Militar din Galaţi. În judeţ este nevoie disperată de locuri.

Daniel Băneșanu, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Galați: „Un număr de 32 de pacienţi confirmaţi cu Covid-19 care aşteaptă să fie transferaţi. 12 sunt internaţi în secţia tampon, iar 20 sunt cantonaţi în containerele special amenajate în cadrul secţiei UPU - SMURD. O parte dintre pacienţi aşteaptă confirmarea de vineri pentru a fi transferaţi. Ambulantele sosesc încontinuu”.

Ani Nistor, DSP Galați: „Vor fi transferaţi către spitalele Covid şi suport Covid pe măsură eliberării unor locuri. S-au făcut demersuri pentru transferul lor în alte judeţe, însă nu sunt locuri disponibile”.

Teodora Diaconiță, purtător de cuvânt al Prefecturii Galați: „La Spitalul CFR sunt operaţionale încă 10 paturi, iar până la sfârşitul săptămânii avem promisiunea că în total vor fi în plus 50 de paturi în această unitate medicală. Joi, Consiliul Judeţean urmează să preia clădirea de la Spitalul de Pshihiatrie, acolo unde va funcţiona o secţie exterioară a spitalului de boli infecţioase. Vor fi 30 de paturi acolo. Avem promisiunea că în cel mai scurt timp posibil încă 95 de paturi vor funcţiona în clădirea nouă de la Spitalul de Boli Infecţioase”.

Pacienți ajutați prin telemedicină, la Timișoara

 

Pentru că astfel de situaţii se pot repeta oriunde în ţară, la Timişoara se iau măsuri ca pacienţii să fie ajutaţi acasă, prin telemedicină. Astfel, toate fişele celor evaluaţi de specialiştii de la Spitalul De Boli Infecţioase Victor Babeş vor fi încărcate într-o aplicaţie la care au acces medicii de familie.

Dominic Fritz, primarul Timisoarei: „Prin aceasta aplicaţie, medicii primesc recomandări de tratament, potrivit protocolului naţional. Tot prin aceasta aplicaţie ei pot decide dacă pacientul are nevoie de pulsiometre sau concentratoare de oxigen”.

Primăria s-a angajat să cumpere, din donaţii, pulsiometre şi concentratoare de oxigen pentru bolnavii care sunt trataţi la domiciliu.

Virgil Musta, medic la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara: „Sunt bolnavi care stau acasă şi dacă nu beneficiază de o asistentă medicală performantă pentru că au frica de spital, frică de sistemul de sănătate, se decompensează şi ajung în spital într-o stare foarte gravă, unde de multe ori e foarte greu să îi mai salvam”.

În spitale sunt internaţi în acest moment 13.685 de pacienţi cu Covid-19.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Medicul Adrian Marinescu a explicat la ce trebuie să fie atenți bolnavii de COVID în izolare la domiciliu
Medicul Adrian Marinescu a explicat la ce trebuie să fie atenți bolnavii de COVID în izolare la domiciliu

Medicul infecționist Adrian Marinescu a explicat ce trebuie să facă persoanele infectate cu coronavirus aflate acasă pentru a evita să ajungă la forme grave care le-ar amenința viața.

Klaus Iohannis: ”Strategia de vaccinare anti Covid va fi supusă aprobării în CSAT”
Klaus Iohannis: ”Strategia de vaccinare anti Covid va fi supusă aprobării în CSAT”

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că strategia de vaccinare anti-COVID va fi aprobată într-o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pe care o va convoca în perioada următoare.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.