Industria turismului s-a prăbușit în SUA. New York, oraș-fantomă începând din martie
Din cauza pandemiei, guvernanții și medicii ne sfătuiesc de zor să evităm deplasările. Absolut justificat însă, industria turismului este la pământ pe tot Globul.
În New York, impactul a fost năucitor. În metropola americană, 400.000 de oameni își câștigă pâinea din turism, dar în acest an, numărul vizitatorilor va fi de o treime față de 2019, conform celor mai optimiste estimări.
Lider mondial în domeniu, Statele Unite şi-au adjudecat anul trecut 14,5% din toţi banii cheltuiţi de turişti pe plan global. Însă industria se zbate ca peştele pe uscat de când cu pandemia. De la 68 de milioane de vizitatori anul trecut, New York-ul s-a transformat în oraş-fantomă prin martie.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Charles Nolen, manager general la Big Bus New York: „Pandemia a fost ca un tsunami pentru compania la care lucrez şi pentru toată industria turismului. Să nu mai ai nici măcar un client! Fireşte, ăsta nu e un domeniu în care să poţi lucra de acasă”.
Nici în prezent situaţia nu este mai bună. Ne-o demonstrează însuşi managerul serviciului de autobuze turistice din metropolă.
Charles Nolen: „Abia poţi recunoaşte locul (Broadway, n.r.). Teatrele sunt toate închise, din păcate. Chiar şi faimosul McDonalds de pe strada asta. Un loc emblematic al oraşului, complet pierdut acum. Muzeul Madame Tussaud s-a redeschis, dar nici lor nu le merge prea bine”.
În 2019, turiştii ajunşi în Statele Unite au cheltuit 1.100 de miliarde de dolari, susţinând 9 milioane de locuri de muncă. În 2020, veniturile vor fi cel mult la jumătate.
Din toamnă, New York-ul a relaxat puţin regulile carantinei. Americanii pot intra în oraş dacă prezintă un test negativ.
Charles Nolen: „Va trebui să lucrăm cu toţi cei implicaţi în turism ca să împrospătăm puţin imaginea oraşului şi să spulberăm percepţia oamenilor că, într-un oraş mare, eşti foarte expus virusului”.
Empire State Building tocmai încheiase iarna trecută o renovare de 165 de milioane de dolari, care include şi un muzeu interactiv.
Jean-Yves Ghazi, președintele expozițiilor din interiorul Empire State Building: „Aceste expoziţii sunt concepute să spună într-un mod unic vizitatorilor povestea clădirii, de când a fost ridicată până la locul pe care îl ocupă astăzi în cultura pop”.
În ianuarie şi februarie, oaspeţii au dat navală. Apoi, a lovit coronavirusul.
Jean-Yves Ghazi: „New York-ul este vibrant şi pregătit pentru turişti! Suntem deschişi. Muzeele sunt deschise, Muzeul Atentatelor din 11 Septembrie, Muzeul Metropolitan. Toate atracţiile majore ale oraşului sunt deschise şi pregătite să primească milioane de turişti”.
Până una-alta, new-yorkezii din industria turismului contează pe localnici, încurajaţi să-şi redescopere oraşul într-o altă lumină.
Charles Nolen: „Programul este New York-ul pentru new-yorkezi. Încercam să-i convingem că, fie şi dacă sunt născuţi aici, tot nu cunosc oraşul aşa cum li-l arătăm noi”.