Ungaria in tensiune. 50.000 de oameni au manifestat la Budapesta impotriva politicii de austeritate

02-10-2011 08:01

Proteste in Budapesta

Aproximativ 50.000 de persoane au manifestat sambata la Budapesta impotriva politicii de austeritate a Guvernului conservator condus de Viktor Orban.

Manifestatia a avut loc in fata Parlamentului si a fost organizata de sindicate si mai multe organizatii neguvernamentale.

Principalele nemultumiri sunt provocate de masurile de austeritate si reforma dreptului muncii, preconizate de Guvernul Orban. Fostul premier socialist Ferenc Gyucsany, care a fost nevoit sa demisioneze in 2009, a participat la manifestatie alaturi de alti lideri ai opozitiei.

Guvernul a decis sa reduca primele de plecare ale salariatilor din mediul public si sa limiteze posibilitatile de pensionare anticipata, fara o consultare prealabila cu sindicatele.

Aceste masuri fac parte dintr-un pachet de economii mai amplu care trebuie sa permita tarii sa-si mentina obiectivele de reducere a deficitului anul acesta si in 2012, in timp ce cresterea economica se anunta mai mica decat era prevazut.

Miscarea de protest ar urma sa continue luni, sindicatele prevazand actiuni de incetinire a circulatiei in mai multe locuri din tara.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO