Ungaria a amenințat că va bloca sancțiunile UE privind importurile de petrol și gaze din Rusia
Ungaria se va folosi de dpretul său de veto pentru a bloca orice propunere a Uniunii Europene care ar restricționa importurile de energie din Rusia, a declarat șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, potrivit Bloomberg.
Ungaria va bloca orice propunere a Uniunii Europene care ar restricționa importurile de de energie din Rusia, a declarat șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, în contextul în care UE intenționează să interzică importurile de petrol din Rusia.
„Am spus clar că nu vom sprijini niciodată” extinderea sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei în domeniul energiei, a declarat duminică Gergely Gulyas pentru postul maghiar HirTV.
Uniunea Europeană urmează să propună o interzicerea importurilor de petrol rusesc până la sfârşitul anului, cu restricții la import introduse treptat până atunci, a informat Bloomberg sâmbătă, citat de Financial Post.
Ungaria, țară care depinde în mare măsură de importurile de energie din Rusia, s-a opus extinderii sancțiunilor.
„Deoarece astfel de decizii necesită unanimitate, nu are sens ca Comisia Europeană să propună sancțiuni care afectează importurile de gaze naturale și petrol, care restricționează achizițiile în Ungaria”, a declarat Gulyas.
Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban a avut o intervenție și la postul public Kossuth Radio, unde a spus că maghiarii nu trebuie obligați să plătească prețul războiului din Ucraina. „Acest lucru poate fi prevenit dacă putem continua să ne cumpărăm energia la cel mai ieftin preț posibil”, a mai declarat el, potrivit Hungary Today.
Prin urmare, UE nu ar trebui să aprobe sancțiuni care să interzică statelor membre să importe petrol și gaze din Rusia. În caz contrar, Ungaria va trebui să plătească mai mult pentru importurile de energie, ceea ce ar duce la scumpiri pentru consumatorii casnici și ar afecta economia țării, a mai spus Gulyas.
Ungaria a anunțat în urmă cu câteva zile că va folosi schema de plată în ruble pusă în aplicare de Moscova pentru a plăti gazele şi petrolul provenite din Rusia.
”85% din aprovizionarea noastră cu gaze provine din Rusia, iar 65% din aprovizionarea cu petrol provine din Rusia. De ce? Pentru că acest lucru este determinat de infrastructură. Nu este pentru distracţie, nu am ales situaţia aceasta”, a declarat ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto.
Rusia a întrerupt miercuri livrările de gaz către Polonia și Bulgaria, după ce aceste state au refuzat să plătească în ruble. Miniştrii Energiei din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni în şedinţă de criză pentru a găsi soluții la solicitarea Moscovei potrivit căreia cumpărătorii europeni trebuie să plătească în ruble pentru gazele naturale ruseşti, în caz contrar riscând să le fie întrerupte livrările.