Război în Ucraina - sinteza evenimentelor, luni, 2 mai 2022. Armata rusă a reluat bombardarea combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol imediat după evacuarea unui grup de civili.  

Două nave rusești de patrulare din clasa Raptor au fost distruse în apropierea Insulei Șerpilor cu ajutorul dronelor Bayraktar folosite de ucraineni - transmite comandantului forțelor aeriene din Ucraina.

În Mariupol, imaginile cu primii civili evacuaţi din combinatul siderurgic Azovstal îi arată pe oameni ieşind cu greu din oțelăria distrusă. Mulţi au nevoie de ajutorul soldaţilor. Printre cei evacuaţi sunt și femei cu bebeluși ce abia veniseră pe lume când au fost duși în buncărele de la Azovstal.

Două luni au stat oamenii în subsolurile combinatului, în condiții greu de imaginat.

Femeie, pentru BBC: „Nu pot să cred. Două luni de întuneric. Când am ajuns la autobuz i-am spus soțului meu, Vasia, nu mai trebuie să mergem la toaletă cu lanterna? Nu mai trebuie să folosim pungi, găleata (pe post de toaletă)? N-am văzut lumina zilei. Ne-a fost frică.”

Soldat: „Totul e bine, autobuzul nu e departe.”
Reporter: „Mai aveaţi mâncare?”
Copil: „Nu, am terminat proviziile.”
Femeie: „Copiii voiau să mănânce tot timpul. Adulții puteau să reziste, dar ei...”
Soldat: „Încercăm să-i evacuăm pe oameni, atâta timp cât nu sunt împușcături.”

Peste 100 de femei și copii au fost evacuați din subteranele combinatului Azovstal, ultima redută a rezistenței ucrainene, din Mariupolul transformat în ruină.

Sub auspiciile ONU și ale Crucii roșii, peste 70 de autobuze au fost pregătite pentru evacuarea civililor. Primii care au scăpat au fost duşi într-o tabără de refugiaţi din Donețk.

David Arakhamia, deputatul partidului de guvernământ "Partidul Popular": „Următoarea etapă a operațiunii este de a-i scoate pe toți ceilalți afară. Mai sunt încă mulți oameni rămași acolo și au multe probleme.”

Potrivit primarului din Mariupol, sunt peste 1000 de civili în buncărele subterane de la Azovstal şi 500 de soldaţi ucraineni răniţi.

Comandantul Brigăzii Gărzii Naționale Ucrainene spune că forțele ruse au reluat bombardarea uzinei siderurgice Azovstal la scurt timp după evacuarea parțială a civililor.

Sviatoslav Palamar: „Sper ca evacuările să continue. Sper că guvernul nostru și cei din misiunea ONU și Crucea Roșie vor încerca cu toții să evacueze toți civilii nu numai din fabrică, ci și din întreg Mariupolul. De asemenea, sper să-i scoată pe toți cei răniți și uciși, să evacueze toți soldații care mai sunt aici.”

Volodimir Zelenski: „Trupele rusești au continuat să lovească teritoriul statului nostru. Ceea ce aleg ca ținte dovedește încă o dată că războiul împotriva Ucrainei pentru Federaţia Rusă este un război de exterminare. Au distrus depozitele întreprinderilor agricole, au distrus depozitul cu cereale și au tras asupra depozitului cu îngrășăminte. Au continuat să lovească în cartierele rezidențiale din regiunea Harkov, Donbas.”

Cel puţin opt civili au fost uciși în bombardamentele de duminică, 1 mai, din regiunile Harkov și Donețk. Iar o persoană a fost rănită într-un incendiu produs la o clădire a Ministerului rus al Apărării din Belgorod, o regiune din sudul Rusiei, aflată la aproximativ 20 de kilometri de Ucraina.

„Militarii noştri nu îşi vor ajusta artificial acţiunile pentru vreo dată anume, nici măcar de Ziua Victoriei”, a declarat Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după ce analiştii preconizau că 9 mai, sărbătoarea națională a Rusiei, va fi momentul de încheiere al conflictului.

În tot acest timp, oamenii din zonele eliberate îi caută în disperare pe cei dragi, dispăruţi după ce ruşii au făcut prăpăd în satele lor.

Femeie: „Este extrem de greu, cumplit. Dacă aş primi vreo veste despre ce s-a întâmplat cu el. Nu m-am gândit niciodată că îmi voi dori să aflu dacă fiul meu este în viaţă sau nu.”

Vlad, băiatul de doar 29 de ani al acestei femei, a dispărut la începutul lunii martie, când forţele ruse au intrat în localităţile din jurul Kievului.

O altă mamă îşi caută disperată fiica şi ginerele.

Reporter: „Credeţi că fiica dumneavoastră este în viaţă?”

Femeie: „Vedeţi, îmi spun mereu că este. Vreau să cred că există minuni. Încă mai sper că printre ruşi mai sunt şi oameni normali.”

Dar femeii îi este greu să rămână optimistă, când tot ce a rămas din casa copiilor ei sunt niște ruine.