Prin ce trebuie să treacă bărbații care vor să plece din Mariupol. Primar: „Sunt închiși și torturați”

Ultima actualizare: 02-05-2022 17:55
barbat mariupol
Profimedia

Primarul din Mariupol spune că evacuarea civililor din oraș se desfășoară cu dificultate.

Am reușit să scoatem mai mult de 100 de persoane din adăposturi, care acum se îndreaptă spre teritorii controlate de Ucraina. Așteptăm în speranța că trupele ruse ne vor lăsa să facem asta”, a spus acesta la o televiziune ucraineană.

CNN a confirmat faptul că primarul se referea la persoanele evacuate duminică din combinatul siderurgic Azovstal.

Procesul de evacuare se desfășoară la nivel înalt, cu implicarea directă a președintelui Ucrainei și a vicepremierului, Irina Vereshchuk. Subliniez, este foarte dificil”, a mai menționat acesta.

Cât despre evacuarea soldaților ucraineni de la Azovstal, fiind vorba despre câteva sute, primarul a spus: „Problema evacuării militarilor este o procedură separată și un proces separat de negociere. Este un proces închis, negocierile sunt în curs”.

El a vorbit și despre așa-numitele centre de „filtrare” înființate de forțele ruse pentru a monitoriza persoanele care părăsesc Mariupol: „Toți cei care vor să plece în teritoriul controlat de Ucraina trebuie să treacă prin această procedura umilitoare. Trebuie să se înscrie și să aștepte. În medie, oamenii așteaptă o lună. Acum vedem o scădere a fluxului de oameni care sosesc în Ucraina. Moticul este că rușii creează obstacole pentru ca oamenii să nu poată pleca”.

Primarul a continuat susținând că la locurile de filtrare „bărbații sunt deportați în închisori și torturați. Oamenii sunt ținuți acolo fără mâncare două zile sau mai mult, dorm în picioare...”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO