Un roman, in fruntea uneia din cele mai mari retele de talharii din Europa. Organiza jafuri in toata Franta


Ultimul update: Sambata 18 Ianuarie 2014 07:11
Sursa: Europol
Data publicarii: Miercuri 15 Ianuarie 2014 10:19
Categorie: Stiri externe
spargator cu un televizor in mana

Europol, agentia de politie a UE, a anuntat ca a descoperit si a trimis dupa gratii una din cele mai mari retele de crima organizata din Europa. In fruntea acesteia – un albanez si un compatriot de-ai nostri.

 Europol, agentia de politie a UE, a anuntat ca a descoperit si a trimis dupa gratii una din cele mai mari retele de crima organizata din Europa. In fruntea acesteia – un albanez si un compatriot de-ai nostri.

Potrivit comunicatului, agentii Europol, in colaborare cu politia franceza, au anihilat o retea criminala specializata in jafuri care isi avea centrul in Paris. S-au facut 15 arestari, doi dintre cei retinuti – un roman si un albanez – fiind banuiti ca ar fi capii retelei de crima organizata. Numele lor nu au fost inca facute publice.

De curand, tot niste romani au jefuit un magazin de bijuterii cu topoarele si batele

Dimensiunile retelei anihilate zilele acestea sunt foarte mari, Europol estimand ca e vorba de sute de persoane provenind in general din tari din estul Europei. Ancheta a inceput in decembrie 2012, in urma arestarii unui cetatean albanez care comisese o talharie in orasul francez Reims. Cu aceasta ocazie, investigatorii au descoperit ca el facea dintr-o retea mult mai ampla, formata mai ales din tineri provenin din Albania. Ei erau recrutati de cei doi capi ai organizatiei, care coordonau din centrul lor de operatiuni din Paris jafuri pe o raza de 200 km in jurul capitalei Frantei.

Jafurile erau comise de echipe de cate trei persoane care operau seara sau noaptea in localitati aflate in apropierea iesirilor de pe autostrazi. Ulterior, capii organizatiei aveau grija ca bunurile furate sa fie plasate unor magazine detinute de cetateni de origine albaneza in alte tari ale UE.

Europol a surprins in flagrant in ultimele luni 30 de astfel de “soldati” ai retelei, ei fiind arestati in vreme ce furau bijuterii sau aparate electronice in suburbiile Parisului. Oamenii legii estimeaza insa ca numarul membrilor de rand ai organizatiei criminale ar putea fi si de zece ori mai mare. Momentan, anchetatorii examineaza laptopurile si telefoanele confiscate de la sediul central al retelei, in speranta ca acestea le vor oferi informatii suplimentare.

De asemenea, potrivit Europol, reteaua colabora si cu grupuri de romani si bulgari specializati in furturi de masini si falsificarea de acte, care asigurau astfel logistica jafurilor. Politistii estimeaza ca cel putin 150 de masini procurate de la romani au fost utilizate in diverse talharii.

Europol este o organizatie de combatere a criminalitatii la nivel european, cu sediul la Haga (Olanda). Aceasta organizatie trebuie sa preia sarcinile politiei nationale din fiecare stat al UE, in caz ca activitatea criminala depaseste limita granitelor nationale.

Vezi si povestea hotilor romani care au uimit Italia, spargand un magazin fara speraclu

Sursa: Europol

VIDEO PROTVPLUS.RO