Un nou scandal urias in SUA declansat de Donald Trump dupa o declaratie despre avort. "Trebuie sa existe o forma de pedeapsa"


Ultimul update: Duminica 03 Aprilie 2016 07:03
Data publicarii: Joi 31 Martie 2016 13:22
Categorie: Stiri externe
Proteste Donald Trump

 Donald Trump s-a aflat miercuri din nou in centrul unei controverse, dupa ce a declarat ca femeile care fac intrerupere de sarcina ar trebui sa fie pedepsite daca Statele Unite vor interzice aceasta procedura medicala.

 Miliardarul a declansat astfel un val de critici atat din tabara pro-avort, cat si din cea opusa, inclusiv din partea rivalilor sai la Casa Alba, noteaza Reuters si AFP, citate de Agerpres.

Problema avortului divizeaza de multa vreme societatea si scena politica din Statele Unite, chiar daca intreruperile de sarcina au fost legalizate printr-o decizie a Curtii Supreme in 1973. De atunci, multe state ale federatiei americane au adoptat legi care restrang dreptul la avort.

Intr-un interviu pentru postul MSNBC, difuzat miercuri, Trump a afirmat ca, daca SUA vor interzice avorturile, unele femei vor incerca sa faca intrerupere de sarcina in mod ilegal. 'Trebuie sa existe o forma de pedeapsa', a sustinut el. intrebat care ar trebuie sa fie, in opinia sa, aceasta pedeapsa, magnatul a raspuns: 'Asta nu stiu'.

Imediat dupa reactiile declansate din ambele tabere, echipa de campanie a magnatului a incercat sa-i modereze punctul de vedere. 'Acest subiect este neclar si decizia ar trebui lasata in seama statelor', a afirmat Trump intr-un prim comunicat, dupa care a retractat si mai mult, sustinand ca medicii care fac intreruperi de sarcina ar trebui sa fie cei considerati responsabili. 'Doctorul sau orice alta persoana care realizeaza aceasta actiune ilegala asupra unei femei ar trebui sa fie considerat responsabil din punct de vedere legal, nu femeia in cauza. Femeia este o victima in acest caz, pentru ca viata este in uterul ei', a sustinut el.

'Ceea ce Donald Trump a spus este scandalos si periculos. Sunt constant uluita de genul de lucruri pe care le promoveaza', a reactionat fostul secretar de stat Hillary Clinton, care conduce cursa electorala in tabara democratilor. 'inca o data, ne-a aratat cine este', a punctat ea.

La randul lor, rivalii republicani Ted Cruz si John Kasich, care se opun si ei dreptului la avort, au condamnat afirmatiile lui Trump, senatorul de Texas aparand 'respectul' fata de femei.

Si asociatii anti-avort au reactionat, aratand ca declaratiile lui Trump contravin pozitiilor lor. 'in toate luarile de pozitie ale Conferintei episcopilor catolici din SUA in problema avortului, ei nu au cerut pedepsirea femeilor care au facut avort', a declarat un purtator de cuvant.

Din tabara opusa, o retea de planificare familiala, care administreaza clinici unde se practica avortul, a estimat ca este vorba despre 'o incitare la violenta impotriva femeilor'.

Tot in interviul de la MSNBC, Trump a mai spus ca nu ar exclude posibilitatea recurgerii la arma nucleara impotriva Statului Islamic. 'Nu as exclude niciodata vreuna dintre optiuni', a afirmat el in interviul mentionat.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO