Un joc video de război, la baza dezinformării asupra războiului din Ucraina. A fost folosit și în România

joc video razboi
Shutterstock

Un joc video de război se află la baza unui val de dezinformări cu privire la războiul din Ucraina, în care a fost implicată inclusiv media din România, arată o analiză realizată de France Press.

 

Soldaţi care dau lupte în oraşe incendiate, avioane de luptă doborâte de rachete, drone care pulverizează tancuri - imagini care par autentice, dar sunt extrase de fapt din jocuri video precum ”Arma 3” ce alimentează un val de dezinformare asupra războiului din Ucraina, scrie luni France Presse.

Clipuri video scoase din jocul Arma 3, însoţite adesea de burtiere cu mesaje precum ”În direct” sau ”Breaking news”, pentru a le da un aspect mai autentic, au fost folosite frecvent în imagini video false care au pretins că ilustrează momente ale invaziei ruse în Ucraina.

Uşurinţa cu care ele păcălesc publicul, şi uneori chiar posturile de televiziune, îngrijorează cercetătorii. ”Odată cu îmbunătăţirea secvenţelor vizuale ale jocurilor video, imaginile de sinteză pot, la prima vedere, să pară adevărate”, explică Claire Wardle, co-directoare a Information Futures Lab la Universitatea Brown.

Internaut indus în eroare: ”Ar trebui să cerem Ucrainei să antreneze forțele NATO”

Citește și
colej regina razboi
Ştirile care au făcut înconjurul lumii în 2022. De la război, la moartea reginei și protestele din Iran
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Jocul Arma 3, al studioului ceh Bohemia Interactive, permite generarea de diverse scenarii de luptă cu avioane, tancuri şi diferite alte arme. Numeroşi jucători distribuie apoi pe internet imagini cu aventurile lor, care sunt adesea deturnate sau folosite în scopuri propagandistice de membrii unei tabere.

De pildă, o secvenţă pretinde că arată cum tancuri ruseşti sunt lovite de rachete Javelin, iar sub imagini Arma 3 intitulate ”Contraofensiva Ucrainei!” un internaut indus în eroare şi impresionat de reuşita armatei ucrainene sugerată de aceste imagini a comentat: ”Ar trebui să cerem Ucrainei, după acest război, să antreneze forţele NATO”.

”Deşi este flatant că Arma 3 simulează conflictele moderne într-un mod atât de realist, suntem nemulţumiţi că jocul poate fi confundat cu imagini de luptă reală sau folosit drept propagandă de război”, a reacţionat un reprezentant al studioului.

”Noi încercăm să combatem aceste conţinuturi semnalându-le platformelor, dar nu este deloc eficient. Pentru fiecare video retras, alte zece sunt încărcate online în fiecare zi”, spune acelaşi reprezentant al Bohemia Interactive.

Arma 3 a fost folosit şi pentru a ilustra în mod fals conflictele din Siria, Afganistan sau Palestina, dar utilizarea sa în scop de dezinformare a căpătat amploare odată cu războiul din Ucraina, descris uneori şi drept ”primul război TikTok”.

Două posturi TV din România au prezentat imagini din Arma 3 ca scene reale de război

Unele mass-media au fost de asemenea păcălite, notează France Presse, care scrie că postul România TV a prezentat în noiembrie un vechi video din Arma 3 ca arătând lupte din Ucraina, iar un fost ministru al apărării şi un fost şef al serviciilor de informaţii au comentat amândoi atunci imaginile ca şi când ar fi fost autentice.

Mai devreme, în februarie, un alt post românesc, Antena 3, continuă AFP, difuza din greşeală un vechi video din Arma 3 şi îl invita pe purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării să-l analizeze; acesta s-a limitat la afirmaţii generale despre conflict.

Totuşi, unii cercetători nu cred că astfel de imagini sunt difuzate iniţial de actori statali, dat fiind caracterul puţin sofisticat al dezinformării bazate de secvenţe extrase din Arma 3. Pe de altă parte, sunt multe persoane care le vizionează şi nu observă dezinformarea.

 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Rusia şi Ucraina au făcut schimb de prizonieri de război:
Rusia şi Ucraina au făcut schimb de prizonieri de război: "Bine aţi venit acasă, dragii noştri"

Rusia şi Ucraina au făcut schimb de prizonieri de război, cu puţin timp înainte de trecerea într-un nou an, transmite dpa.

Ştirile care au făcut înconjurul lumii în 2022. De la război, la moartea reginei și protestele din Iran
Ştirile care au făcut înconjurul lumii în 2022. De la război, la moartea reginei și protestele din Iran

Rusia a invadat Ucraina la sfârşitul lunii februarie 2022 şi dacă războiul care a urmat a produs un şoc şi a făcut ravagii, anul acesta a fost marcat şi de unele dintre cele mai grave dezastre naturale înregistrate vreodată.

SUA au explicat Moscovei „destul de pe larg” că nu o să intre în război cu Rusia şi nu va trimite oameni în Ucraina
SUA au explicat Moscovei „destul de pe larg” că nu o să intre în război cu Rusia şi nu va trimite oameni în Ucraina

SUA au explicat Moscovei „destul de pe larg” că nu intenţionează să-şi trimită specialiştii militari în Ucraina în legătură cu transferul sistemelor de apărare antiaeriană Patriot către Kiev.

Profețiile lui Notradamus pentru 2023. Ce a prezis despre Marea Neagră și al treilea război mondial
Profețiile lui Notradamus pentru 2023. Ce a prezis despre Marea Neagră și al treilea război mondial

Pe măsură ce 2022 se apropie de sfârșit, toată lumea vrea să afle ce va aduce noul an.   

Kremlin: Vizita lui Zelenski la Washington nu a arătat deloc „dorinţa de a asculta Rusia”
Kremlin: Vizita lui Zelenski la Washington nu a arătat deloc „dorinţa de a asculta Rusia”

Kremlinul a susţinut joi că vizita preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Statele Unite nu a ilustrat deloc ''dorinţa de a asculta Rusia'' şi că Washingtonul duce în Ucraina ''un război indirect de facto'' împotriva Moscovei, relatează AFP şi Reute

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.