Cutremur puternic în Taiwan. Cel puțin 9 oameni au murit, peste 700 sunt răniți. VIDEO cu momentul producerii seismului

×
Codul embed a fost copiat

Știrea este în curs de actualizare! Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,4 a lovit Taiwanul, miercuri dimineaţă. Peste 100 de clădiri sunt avariate sau parțial prăbușite, potrivit Centrului Central de Comandă pentru Situaţii de Urgenţă din Taiwan.

Oficialii taiwanezi au confirmat - în timp ce salvatorii scot oameni din clădirile prăbușite - că cel puțin 9 oameni au murit, iar alți aproximativ 700 sunt răniți.

De asemenea, salvatorii încearcă să elibereze 77 de persoane blocate în clădirile prăbușite.

Cinci dintre cei decedați - inclusiv trei excursioniști aflați pe un traseu din apropiere - au murit din cauza căderilor de pietre, spun oficialii.

Acțiunea de salvare a victimelor este în curs de desfășurare, astfel că este foarte posibil ca numărul victimelor să crească.

Citește și
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Este cel mai puternic cutremur din Taiwan din ultimii 25 de ani, au declarat oficialii seismologi, citați de BBC.

Camerele de supraveghere din Taiwan au surprins momentul în care s-a produs cutremurul:

China, care are o relație foarte tensionată cu Taiwan, inclusiv la nivel militar, a anunțat că oferă ajutor taiwanezilor. Biroul chinez pentru afaceri din Taiwan a emis o declarație la scurt timp după producerea cutremurului, afirmând că este îngrijorat de pagubele produse și că este dispus să ofere asistență în caz de dezastru.

VEDEȚI mai multe imagini FOTO și VIDEO în galeria articolului!

Operațiunile de salvare continuă, pentru a ajunge la persoanele blocate în Hualien, precum și în alte zone din Taiwan. Potrivit Agenției Naționale de Pompieri, multe persoane sunt blocate în tuneluri, inclusiv în tunelul Renqing și în tunelul Qingshui.

Cel puțin 12 oameni au fost salvați din clădirea Uranus din Hualien. În Taipei, două persoane au fost salvate dintr-un lift blocat în districtul Zhongshan și șapte persoane au fost salvate de la locul prăbușirii unei clădiri în districtul Xindian din New Taipei City.

Cutremurul a declanșat inițial avertismente de tsunami pe insulă și în țările vecine, unele dintre acestea fiind ulterior retrase. Epicentrul este situat la aproximativ 18 km sud de orașul Hualien din Taiwan, potrivit US Geological Survey.

Hualien este cea mai mare regiune din Taiwan, situată pe coasta de est a insulei, fiind cunoscută pentru terenul său muntos.

Cutremurul și multiplele replici au declanșat alunecări de teren, prăbușirea multor roci și bolovani mari, blocând drumurile și liniile de cale ferată și provocând pagube a căror reparație ar putea dura săptămâni întregi.

Cutremur în Taiwan. Cronologia evenimentelor - LIVE UPDATE:

UPDATE ora 11.50 Bilanțul victimelor a ajuns la 9 morți

Guvernul taiwanez a făcut o nouă actualizare a situației, anunțând că nouă persoane au murit în urma cutremurului, potrivit BBC.

UPDATE ora 09.30 Sunt 77 de oameni blocați și 700 de răniți în Taiwan

Cel puțin 77 de persoane sunt blocate în Taiwan după cutremur, potrivit Agenției Naționale de Pompieri (NFA), citată de CNN.

Autoritățile nu au oferit detalii despre starea celor prinși în dărâmături, dar au precizat că operațiunile de salvare sunt în curs de desfășurare.

Dintre cei răniți, 132 se află în comitatul Hualien, în apropiere de epicentrul cutremurului, a adăugat agenția.

UPDATE ora 08.50 Japonia este pregătită să ajute Taiwanul

Fumio Kishida, prim-ministrul Japoniei, a declarat că țara sa este pregătită să ofere orice asistență necesară Taiwanului după cutremurul puternic.

Kishida a postat pe contul său oficial de pe X că a fost profund întristat să audă despre cutremur și s-a referit la Taiwan ca fiind "vecinul Japoniei de peste ocean", potrivit The Guardian.

UPDATE ora 08.45 China oferă ajutor Taiwanului

Autoritățile din China oferă asistență imediată Taiwanului.

Biroul chinez pentru afaceri din Taiwan a emis o declarație la scurt timp după producerea cutremurului, afirmând că este îngrijorat de pagubele produse și că este dispus să ofere asistență în caz de dezastru.

Coasta de est a Chinei se află la doar 180 km de Taiwan.

"China continentală este foarte îngrijorată de situație și își exprimă simpatia sinceră față de compatrioții taiwanezi afectați de dezastru", a declarat Zhu Fenglian, purtător de cuvânt al Biroului pentru afaceri cu Taiwan al Consiliului de Stat, potrivit BBC.

Mass-media de stat chineză a relatat, de asemenea, pe larg despre dezastru.

China și Taiwan au o relație tensionată. Taiwanul se consideră o țară suverană, dar Beijingul îl vede ca pe o provincie separatistă care va face parte în cele din urmă din țară și nu a exclus folosirea forței pentru a obține acest lucru.

Tensiunile sunt constante - în ora de dinaintea cutremurului, Ministerul Apărării din Taiwan a publicat o informare zilnică în care menționa că 20 de avioane militare chineze au intrat în zona de apărare aeriană autoproclamată în ultimele 24 de ore.

UPDATE ora 07.05 Bilanțul morților a crescut la patru persoane

Departamentul de pompieri din Taiwan a anunțat că patru persoane au fost confirmate decedate, iar alte 57 sunt rănite.

Am oferit, de asemenea, mai multe detalii despre primul deces. Acesta a avut loc pe traseul Dekalun din defileul Taroko Gorge, chiar în afara orașului Hualien, au declarat autoritățile taiwaneze.

Presa locală a relatat că persoana a fost strivită de stânci căzute. Persoana care a murit făcea parte dintr-un grup de șapte persoane, dintre care unele au suferit și răni.

UPDATE ora 06.55 Oficialii taiwanezi confirmă un deces

BBC: Tocmai am primit confirmarea că, până în prezent, o persoană a murit în urma cutremurului.

Asta conform unei declarații de la agenția națională de pompieri din Taiwan.

UPDATE ora 06.40 Persoane blocate în clădiri prăbușite

Există informaţii că sunt persoane blocate în şapte dintre clădiri, potrivit CNN, citat de News.ro. Printre clădirile prăbuşite se numără 15 din comitatul Hualien, în apropiere de epicentru, a precizat Central de Comandă pentru Situaţii de Urgenţă din Taiwan (CEOC).

Două clădiri s-au prăbuşit în Hualien, oraş situat în apropiere de epicentrul cutremurului care a lovit coasta de est a Taiwanului, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Două clădiri s-au prăbuşit şi oamenii ar putea fi prinşi în capcană. Nu avem mai multe informaţii în acest moment", a spus un oficial al serviciului de pompieri din Hualien.

Cutremurul a afectat, de asemenea, alimentarea cu energie electrică, peste 91.000 de gospodării fiind lipsite de electricitate, a precizat CEOC, adăugând că firma Taipower Company, operată de stat pe insulă, lucrează în prezent pentru a rezolva problema.

De asemenea, CEOC a precizat că unele servicii feroviare din estul Taiwanului au fost suspendate, dar se estimează că acestea vor fi din nou operaţionale până la sfârşitul zilei.

Cutremur în Taiwan: 9 răniţi pe o autostradă 

Cutremurul cu magnitudinea de 7,4 care a lovit miercuri Taiwanul a avariat grav o autostradă importantă de pe coasta de est, potrivit posturilor locale de televiziune.

Imaginile difuzate de TVBS, afiliat CNN, au arătat că bolovani mari au căzut pe autostrada Suhua, iar mai multe tuneluri au fost sparte - inclusiv unul care a fost rupt în două.

SET News, afiliat CNN, arată partea din faţă a unei maşini distruse de stânci căzute.

Cel puţin nouă căderi de pietre şi alunecări de teren au fost raportate pe autostrada Suhua, iar întreaga linie a fost închisă, a anunţat Agenţia Centrală de Ştiri din Taiwan, citând autorităţile.

O altă autostradă care face legătura între coasta de vest şi estul Taiwanului a fost, de asemenea, afectată de căderi de pietre, cel puţin 12 maşini fiind lovite şi nouă persoane fiind rănite, potrivit TVBS.

Şerpuind de-a lungul stâncilor abrupte deasupra Oceanului Pacific, autostrada Suhua este cunoscută ca fiind unul dintre cele mai periculoase - dar şi cele mai pitoreşti - drumuri din Taiwan.

Aceasta face legătura între nord-estul Taiwanului şi oraşul estic Hualien, care se află în apropierea epicentrului cutremurului.

Preşedintele taiwanez dă instrucţiuni administraţiei pentru a oferi asistenţă în urma cutremurului

Preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a declarat că a "instruit imediat administraţia să se ocupe de situaţie şi să înţeleagă impactul local cât mai curând posibil".

De asemenea, Tsai a instruit administraţia să "ofere asistenţa necesară şi să colaboreze cu guvernele locale pentru a minimiza impactul dezastrului", potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook.

Zborurile au fost reluate pe aeroportul japonez Naha din Okinawa

Toate zborurile spre şi dinspre aeroportul japonez Naha de pe insula Okinawa au fost reluate, după ce alerta de tsunami emisă pentru zonă a fost retrogradată, a declarat miercuri pentru CNN purtătorul de cuvânt al aeroportului, Hideaki Tsurudo.

Okinawa a fost afectată de valuri tsunami mici, sub 30 de centimetri, în urma cutremurului din Taiwan, ceea ce a dus la suspendarea zborurilor. Însă niciun val nu a atins aeroportul şi acesta a fost astfel redeschis, potrivit lui Tsurudo.

Nu au fost raportate victime sau pagube în Japonia în urma avertismentului de tsunami

Nu au fost raportate victime sau pagube în Japonia în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,4 grade din Taiwan, potrivit secretarului şef al cabinetului japonez Yoshimasa Hayashi.

Cutremurul a declanşat avertismente de tsunami în Japonia, dar primele rapoarte arată că primele valuri tsunami au fost mici, sub 30 de centimetri, pe insula Okinawa, din sudul Japoniei.

Însă Hayashi, vorbind la o conferinţă de presă, a declarat că se aşteaptă ca al doilea şi al treilea val generat de cutremur să fie mai mari.

Avertizările de tsunami pentru Japonia au fost retrogradate la nivel de recomandare, a spus el.

Cu toate acestea, Hayashi a sfătuit oamenii din zonele afectate să rămână pe terenuri mai înalte.

Alertă de tsunami şi în Filipine

O alertă de tsunami a fost emisă în Filipine în urma unui cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade în Taiwan, potrivit Institutului de Vulcanologie şi Seismologie din această ţară.

Se aşteaptă ca zonele de coastă din faţa Oceanului Pacific să se confrunte cu "valuri tsunami mari".

Primele valuri ar urma să lovească de la ora locală 8:33 până miercuri la ora 10:33.

Oamenii din zonele de coastă din provinciile Batanes Group of Islands, Cagayan, Ilocos Norte şi Isabela au fost "sfătuiţi cu tărie să evacueze imediat spre zone mai înalte sau să se deplaseze mai departe în interiorul ţării", potrivit avertismentului.

De asemenea, proprietarilor de ambarcaţiuni aflate în porturi, estuare sau în apele de coastă de mică adâncime li s-a cerut să îşi asigure bărcile şi să se îndepărteze de malul mării. Ambarcaţiunile care se află deja în largul mării ar trebui să rămână în larg, în ape adânci, până la noi indicaţii, se arată în aviz.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
„Dacă șeful îți cere să transporți cadavre, o faci?”. Cum a ajuns un șofer român să fie condamnat la închisoare în Franța
„Dacă șeful îți cere să transporți cadavre, o faci?”. Cum a ajuns un șofer român să fie condamnat la închisoare în Franța

Un șofer român de TIR a fost condamnat la 20 de luni de închisoare în Franța. După ce va fi eliberat, bărbatul va fi expulzat, iar timp de zece ani nu va avea voie să intre în această țară.

Ce au descoperit polițiștii în blocurile de brânză dintr-un depozit. Valorează peste 20 de milioane de euro. VIDEO
Ce au descoperit polițiștii în blocurile de brânză dintr-un depozit. Valorează peste 20 de milioane de euro. VIDEO

Doi bărbați au fost condamnați în Marea Britanie după ce poliția a confiscat cocaină în valoare de peste 20 de milioane de euro sterline ascunsă în blocuri de cașcaval, potrivit Sky News.

Elon Musk: Viitorul președinte al Americii ar putea să fie un robot
Elon Musk: Viitorul președinte al Americii ar putea să fie un robot

Elon Musk, care a avertizat că inteligența artificială ar putea depăși oamenii în decurs de un an, face preziceri legate de alegerile din SUA.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak
Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak

O parte dintre avioanele Typhoon pe care Marea Britanie le avea în România - la Mihail Kogalniceanu - au fost trimise în Orientul Mijlociu pentru apărarea Israelului.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.