LIVE TEXT. Turcia a început Operațiunea „Izvorul Păcii” în Siria: cel puțin 8 morți. Amenințarea lui Trump

×
Codul embed a fost copiat

Turcia a lansat o operaţiune militară împotriva milițiilor kurde din Siria. Aviația de luptă a bombardat părți din nord-estul țării, la câteva zile după ce Donald Trump anunța în mod surprinzător retragerea trupelor americane din regiune.

Președintele turc, Recep Erdogan, a spus că operațiunea, denumită ''Izvorul păcii'', are ca scop crearea unei zone de siguranță, curățată de milițiile kurzilor, pe care regimul de la Ankara le consideră teroriste.

Imagini din timpul operațiunii găsiți în galeria foto

Bombardamentele avioanelor de luptă turcești au vizat la început două localități de la granița - Ras al Ain și Tal Abyad. Forțele terestre, cu tancuri și blindate, au fost masate la graniță. Un purtător de cuvânt la milițiilor kurde a spus că bombele au căzut în zone locuite.

Retragerea celor aproximativ 1.000 de militari americani din nord-estul Siriei i-a lăsat pe kurzi, foştii lor aliaţi din lupta împotriva jihadiștilor din gruparea Stat Islamic, la mâna Turciei.

Citește și
Posibile consecințe ale retragerii trupelor americane din Siria. ”Un impuls pentru Rusia
Posibile consecințe ale retragerii trupelor americane din Siria. ”Un impuls pentru Rusia”
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Prin decizia surpriză de retragerea a soldaților americani, președintele Trump și-a atras critici atât în Statele Unite, cât și în străinătate.

Uniunea Europeană plătește Turciei 6 miliarde de euro ca ajutor pentru cei aproximativ patru milioane de refugiați sirieni aflați pe teritoriul sau, în schimbul stopării migrației spre Europa. „Nu plătim și pentru o zona de securitate în Siria”, a avertizat președintele Comisiei Europene.

LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor:

 

UPDATE 23:40 - Trump amenință din nou Turcia

Președintele Donald Trump a declarat, miercuri, răspunzând unui jurnalist, că va distruge economia Turciei dacă ofensiva dictată de Recep Erdogan în nordul Siriei va duce la dispariția populației kurde.

Întrebat de un jurnalist dacă este îngrijorat că Erdogan va încerca "să-i șteargă de pe fața Pămânutului pe kurzi", Trump a răspuns: "Voi distruge eu economia lui dacă asta se va întâmpla. Am mai făcut-o o dată ... sper că va acționa rațional".

 

 

UPDATE 23:25 - Turcia anunţă începutul fazei terestre a operaţiunii „Izvorul Păcii” 

Militarii turci şi şi aliaţii săi rebeli sirieni au pătruns miercuri seara în nord-estul Siriei, lansând astfel ofensiva terestră asupra luptătorilor miliţiei kurde susţinute de statele occidentale, a transmis Ministerul Apărării din Turcia, conform Agerpres.

"Forţele noastre armate eroice şi Armata naţională siriană (rebelii sirieni susţinuţi de Ankara) au început faza terestră a operaţiunii", se arată într-un comunicat al ministerului.

UPDATE 23:20- Donald Trump și Boris Johnson au discutat despre situația din Siria

Președintele american Donald Trump și prim-ministrul britanic Boris Johnson au discutat miercuri despre operațiunea „Izvorul Păcii”, lansată de Turcia în nord-estul Siriei, relatează CNN.

„Liderii și-au exprimat îngrijorarea serioasă despre invazia Turciei din nord-estul Siriei și depre riscul unei catastrofe umanitare în regiune”, conform unui comunicat emis de Downing Street.

UPDATE 23:10- Bilanțul operațiunii a ajuns la opt morți

Opt persoane au fost ucise și alte zeci au fost rănite în urma operațiunii lansate de Turcia în Siria, au anunțat Forțele Democrate Siriene, citate de Reuters.

Dintre cele opt persoane, cinci erau civili și trei erau membri ai Forțelor Democrate Siriene.

Observatorul Sirian al Drepturilor Omului a transmis că 11 persoane au murit, opt dintre acestea fiind civili.

Două dintre victime și-au pierdut viața în tirurile de artilerie asupra orașului Qamichli, a cărui populație este majoritar kurdă, a transmis Observatorul, citat de Agerpres. 

UPDATE 22:45- Arabia Saudită condamnă ofensiva Turciei în nord-estul Siriei 

Arabia Saudită a condamnat, miercuri seară, operațiunea lansată de Turcia în nord-estul Siriei, a transmis o sursă din Ministerul saudit de Externe, citată de Reuters.

Regatul consideră că „incursiunea” este o amenințare la pacea și securitatea regională.

De asemenea, sursa a subliniat importanța menținerii securității cetățenilor sirieni și a suveranității Siriei.

"Ofensiva turcă riscă să aibă repercusiuni negative asupra securităţii şi stabilităţii regiunii şi să submineze eforturile internaţionale de combatere a grupării teroriste Stat Islamic", a transmis Ministerul de Externe saudit într-o postare pe Twitter, conform Agerpres.

UPDATE 20:45- Donald Trump critică operațiunea Turciei în Siria: „Este o idee rea” 

Președintele a avertizat că Ankara poartă acum responsabilitatea pentru toţi luptătorii Statului Islamic din acea zonă, transmit Reuters şi AFP, relatează Agerpres.

„În această dimineaţă, Turcia, membră a NATO, a invadat Siria. Statele Unite nu susţin acest atac şi i-au indicat în mod clar Turciei că această operaţiune este o idee rea”, a menţionat Donald Trump într-un scurt comunicat.

UPDATE 20:05- Consiliul de Securitate al ONU se va reuni joi de urgenţă

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni joi de urgenţă în legătură cu ofensiva militară lansată miercuri de Turcia în Siria, au indicat surse diplomatice citate de Reuters şi AFP.

Reuniunea cu uşile închise a fost solicitată de cinci state europene membre ale Consiliului de Securitate - Marea Britanie, Franţa, Germania, Belgia şi Polonia, au menţionat diplomaţii, conform Agerpres.

UPDATE 20:00- Egiptul cere o reuniune de urgenţă a Ligii Statelor Arabe 

„Egiptul a condamnat în termenii cei mai fermi agresiunea turcă pe teritoriul sirian”, a declarat Ministerul de Externe de la Cairo, conform Agerpres.

Acesta a adăugat că ofensiva turcă în Siria „reprezintă un atac flagrant şi inacceptabil asupra suveranităţii unui stat arab frate”.

UPDATE 19:50- Germania îndeamnă Turcia să pună capăt operațiunii militare

Germania consideră că ofensiva va destabiliza Siria și riscă să ajute la „revigorarea” militanților Stat Islamic, a declarat miercuri ministrul german de Externe, Heiko Maas, citat de Reuters.

„Turcia riscă o destabilizare a regiunii și revigorarea Statului Islamic. Ofensiva turcă poate duce la un nou dezastru umanitar și la noi valuri de refugiați”, a avertizat Heiko Maas.

„Îndemnăm Turcia să înceteze operațiunea miltiară și să își urmărească interesele de securitate într-o manieră pașnică”, a adăugat ministrul german de Externe. 

UPDATE 19:45 - Şase rachete trase din Siria au atins un oraş turc de frontieră

Şase rachete trase de la Qamishli, din Siria, au căzut în centrul Nusaybin, un oraş din Turcia situat la frontiera dintre cele două ţări, potrivit agenţiei Anatolia, care nu face alte precizări.

CITEȘTE ȘI: Primele reacții oficiale la operațiunea Turciei în Siria. Avertismentele UE și NATO

UPDATE 19.40 - Doi oameni au murit

Cel puţin doi civili au fost ucişi miercuri în raiduri aeriene lansate de Turcia, au anunţat Forţele Democratice Siriene (FDS), o coaliţie arabo-kurdă, informează News.ro.

”Doi civili au fost ucişi, iar alţi doi au fost răniţi în bombardamente turce asupra satului Misharrafa”, precizează această coaliţie dominată de Unităţile Protecţiei Poporului (YPG).

UPDATE 19.30 - 25 de avioane au atacat Siria

Cel puţin 25 de avioane militare turce au survolat oraşele Qamishli, Ras al-Ain, Ain Issa şi Tal Abyad şi au bombardat în total 16 poziţii.

UPDATE 19:05: Turcia a informat NATO despre lansarea operațiunii

Turcia a transmis că operațiunea militară din nord-estul Siriei va fi restrânsă, a declarat miercuri Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, relatează Reuters.

De asemenea, Stoltenberg a menționat că Turcia are „motive de îngrijorare legitime” și că a informat NATO cu puțin timp înaintea începerii operațiunii.

„Am fost asigurat că orice acțiune pe care Turcia o va lua în nordul Siriei va fi proporționată și măsurată. Este important să evităm acțiunile care ar putea destabiliza regiunea, escalada tensiunile și care ar putea provoca mai multă suferință oamenilor”, a declarat secretarul general NATO.

UPDATE 18:40: Uniunea Europeană îndeamnă la „reținere”

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a îndemnat la rândul lui la „reținere” din partea Turciei și a cerut încetarea operațiunii militare, relatează Reuters.

„Turcia este îngijorată de securitatea de la granița cu Siria, asta trebuie să înțelegem. Totuși, fac apel Turciei și celorlalți actori să dea dovadă de reținere”, a declarat Juncker în Parlamentul European.

„Dacă planul implică crearea unei așa-zise zone sigure, nu vă așteptați ca Uniunea Europeană să plătească pentru ea”, a adăugat Juncker.

UPDATE 18:05: Franța condamnă Operațiunea „Izvorul Păcii”

Franța condamnă „foarte dur” ofensiva lansată de Turcia în nordul Siriei și sesizează Consiliul de Securitate ONU, a declarat secretarul de Stat pentru Afaceri Europene, Amélie de Montchalin, citată de AFP.

UPDATE 17:55: Ambasadorul Statelor Unite la Ankara a fost convocat la Ministerul de Externe turc

Ministerul de Externe din Turcia l-a convocat pe ambasadorul Statelor Unite la Ankara pentru a-l informa despre operațiunea lansată în nord-estul Siriei, relatează Reuters.

UPDATE 17.25: Panică în Siria după atacurile aeriene ale aviației turce

Aviația militară turcă atacă zone civile din Siria, provocând panică în rândul populației, a declarat, miercuri, un purtător de cuvânt al Forţelor Democrate Siriene (SDF), citat de Reuters.

Presa de stat din Siria şi un oficial kurd au precizat, independent, că bombardamentele aeriene au lovit oraşul Ras al-Ain din nord-vestul ţării, la frontiera cu Turcia.

O sursă turcă din domeniul securităţii a declarat, pentru Reuters, că atacul va fi sprijinit şi de artilerie, informează Agerpres.

UPDATE 17:15: Prima reacție a Rusiei, după lansarea Operațiunii „Izvorul Păcii”

„Rusia nu va fi atrasă în acest conflict, nu este conflictul nostru. Forțele armate ruse nu se află pe teritoriul Siriei pentru asta, scopul lor este să elibereze Siria de terorismul internațional”, a declarat Vladimir Dzhabarov, liderul adjunct al comitetului de afaceri externe din Consiliul Federației Ruse, conform publicației RIA Novosti.

Președintele rus Vladimir Putin l-a avertizat pe Erdogan să evite acțiunile ce pot dăuna procesului de pace din Siria, înainte de începerea operațiunii, a transmis Administrația de la Kremlin, citată de Reuters.

UPDATE 16:40: Recep Erdogan transmite că operațiunea va duce la „întemeierea unei zone sigure”

 „Operațiunea Izvorul Păcii va neutraliza amenințările teroriste împotriva Turciei și va duce la întemeierea unei zone sigure, care să faciliteze întoarcerea refugiaților sirieni la casele lor. Vom proteja integritatea teritorială a Siriei și vom elibera comunitățile locale de teroriști”, a transmis Erdogan pe Twitter, după anunțul de lansare a ofensivei.”

„Zona sigură” ar urma să devină casa a peste 3,6 milioane de refugiați sirieni.

UPDATE 16:23: Președintele turc Recep Tayyip Erdogan anunță că Operațiunea Izvorul Păcii din nord-estul Siriei a început

„Forțele Armate Turce, împreună cu Armata Națională Siriană, au lansat Operațiunea Izvorul Păcii împotriva PKK/YPG și teroriștilor Daesh din nordul Siriei. Misiunea noastră este să prevenim crearea unui coridor de teroare de-al lungul frontierei noastre sudice și să aducem pacea în zonă”, a scris președintele turc pe Twitter.

Forțele turce vor traversa granița spre Siria „în scurt timp” pentru „a neutraliza o amenințare veche asupra cetățenilor turci”, a declarat miercuri Fahrettin Altun, consilier al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, conform BBC.

„Armata turcă, împreună cu armata siriană liberă, va trece frontiera siriană în scurt timp”, a anunțat consilierul.

Turcia intenționează să creeze o „zonă sigură”  lată de aproximativ 32 de kilometri în Siria, pe o porțiune lungă de 480 de kilometri la granița dintre cele două state.

Primele bombardamente au început luni seară

Bombardamentele efectuate luni seară şi în cursul nopţii s-au soldat cu moartea a 12 'terorişti separatişti', termen cu care Ankara îi desemnează pe membrii PKK.

Unităţile au fost mobilizate pentru a întări posturile militare ale Turciei de-a lungul graniţei cu Siria, conform Anadolu. Agenţia turcă de presă a relatat luni seară de asemenea că mai multe camioane cu tancuri se îndreptau spre Sanliurfa, de unde ar urma să fie mutate mai aproape de frontieră, adăugând că întăririle continuă începând de sâmbătă.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan afirmase luni că o ofensivă a Ankarei împotriva miliţiei kurde Unităţile de Apărare a Poporului (YPG) în nord-estul Siriei ar putea interveni în orice moment, după ce primise ceea ce părea să fie undă verde din partea omologului său american Donald Trump.

Dar preşedintele american, care a dat impresia că a trădat YPG, aliatul Washingtonului în lupta împotriva jihadiştilor Statului Islamic în Siria, şi-a nuanţat poziţia luni, la presiunea internaţională şi a propriei tabere republicane, avertizând Turcia împotriva oricăror excese.

"Dacă Turcia va face ceva ceea ce eu voi considera, în marea şi inegalabila mea înţelepciune, că a depăşit limitele, voi distruge şi nimici complet economia Turciei", a avertizat Trump într-o postare pe Twitter.

În urma unei convorbiri telefonice între Trump şi Erdogan, Casa Albă a generat o surpriză duminică seara anunţând retragerea forţelor americane care staţionează în nordul Siriei, justificând această decizie prin faptul că Turcia se pregăteşte de efectuarea 'operaţiunii sale planificate de mult timp' împotriva YPG.

Forţele americane s-au retras de luni dimineaţă de pe poziţii-cheie în Ras al-Ain şi Tal Abyad, în nord-estul Siriei, spre o bază militară situată între cele două sectoare, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Ankara consideră YPG drept ramura siriană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), desemnată ca organizaţie 'teroristă' de Ankara, Washington şi Uniunea Europeană.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Donald Trump, despre situația din Siria. „Nu i-am abandonat pe kurzii sirieni”
Donald Trump, despre situația din Siria. „Nu i-am abandonat pe kurzii sirieni”

Preşedintele american Donald Trump a dat asigurări marţi că SUA nu i-au „abandonat pe kurzi”, la două zile după ce a anunţat retragerea trupelor americane din sectoare aflate în nordul Siriei, în apropierea frontierei cu Turcia.

Posibile consecințe ale retragerii trupelor americane din Siria. ”Un impuls pentru Rusia”
Posibile consecințe ale retragerii trupelor americane din Siria. ”Un impuls pentru Rusia”

Decizie surprinzătoare luată de Donald Trump. A ordonat retragerea trupelor americane din nordul Siriei, lăsând astfel cale liberă unui posibil atac al armatei turce asupra forţelor kurde.

Trump ameninţă că ''distruge'' economia Turciei: ”În marea şi neegalata mea înţelepciune”
Trump ameninţă că ''distruge'' economia Turciei: ”În marea şi neegalata mea înţelepciune”

Donald Trump a ameninţat că ''va distruge şi elimina total economia Turciei'' dacă Ankara va face ceea ce el ar considera că "depăşeşte limitele" în Siria, după ce anterior a anunţat că nu va opri o invazie turcă în nord-estul Siriei.

SUA dau undă verde invaziei turceşti în nordul Siriei. Ankara vrea o
SUA dau undă verde invaziei turceşti în nordul Siriei. Ankara vrea o "zonă de securitate"

Casa Albă a anunţat că va retrage trupele din nordul Siriei, unde Turcia pregăteşte o operaţiune militară de amploare pentru a crea o "zonă de securitate"

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.