Primele reacții oficiale la operațiunea Turciei în Siria. Avertismentele UE și NATO

Ultima actualizare: 09-10-2019 19:49
jean-claude juncker
AFP

Comunitatea mondială a condamnat miercuri decizia Turciei de a lansa Operațiunea „Izvorul Păcii” în nord-estul Siriei.

Prima reacție oficială în urma anunțului făcut de președintele turc Recep Erdogan privind ofensiva turcă din nordul Siriei a venit din partea Federației Ruse.

Rusia nu va fi atrasă în acest conflict, nu este conflictul nostru. Forțele armate ruse nu se află pe teritoriul Siriei pentru asta, scopul lor este să elibereze Siria de terorismul internațional”, a declarat Vladimir Dzhabarov, liderul adjunct al comitetului de afaceri externe din Consiliul Federației Ruse, conform agenției de presă de stat RIA Novosti.

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a îndemnat la rândul lui la „reținere” din partea Turciei și a cerut încetarea operațiunii militare, relatează Reuters.

„Turcia este îngijorată de securitatea de la granița cu Siria, asta trebuie să înțelegem. Totuși, fac apel Turciei și celorlalți actori să dea dovadă de reținere”, a declarat Juncker în Parlamentul European.

„Dacă planul implică crearea unei așa-zise zone sigure, nu vă așteptați ca Uniunea Europeană să plătească pentru ea”, a adăugat Juncker.

CITEȘTE ȘI: LIVE TEXT. Turcia a început Operațiunea „Izvorul Păcii” în nord-estul Siriei

Franța, Marea Britanie și Germania condamnă ofensiva turcă și urmează să convoace o întâlnire a Consiliului de Securitate ONU.

Cele trei țări vor emite un comunicat comun prin care „condamnă dur” ofensiva Turciei în nord-estul Siriei, a declarat miercuri Amelie de Montchalin, secretarul de Stat pentru Afaceri Europene.

Turcia a transmis că operațiunea militară din nord-estul Siriei va fi restrânsă, a declarat miercuri Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, relatează Reuters.

De asemenea, Stoltenberg a menționat că Turcia are „motive de îngrijorare legitime” și că a informat NATO cu puțin timp înaintea începerii operațiunii.

„Am fost asigurat că orice acțiune pe care Turcia o va lua în nordul Siriei va fi proporționată și măsurată. Este important să evităm acțiunile care ar putea destabiliza regiunea, escalada tensiunile și care ar putea provoca mai multă suferință oamenilor”, a declarat secretarul general NATO.

Germania a îndemnat Turcia să înceteze operațiunea militară din nordul Siriei, considerând că ofensiva va destabiliza țara și riscă să ajute la „revigorarea” militanților Stat Islamic, a declarat miercuri ministrul german de Externe, Heiko Maas, citat de Reuters.

„Turcia riscă o destabilizare a regiunii și revigorarea Statului Islamic. Ofensiva turcă poate duce la un nou dezastru umanitar și la noi valuri de refugiați”, a avertizat Heiko Maas.

„Îndemnăm Turcia să înceteze operațiunea miltiară și să își urmărească interesele de securitate într-o manieră pașnică”, a adăugat ministrul german de Externe.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO