Trump nu va fi încătuşat când se va preda poliţiei și va pleda nevinovat. Cine sunt și ce spun avocații fostului președinte

×
Codul embed a fost copiat

Fostul preşedinte american Donald Trump nu va fi încătuşat când se va preda săptămâna viitoare tribunalului din New York, au convenit avocaţii săi cu procurorii din Manhattan, a anunţat vineri avocatul apărării, Joe Tacopina, potrivit Reuters.

Avocatul apărării, Joe Tacopina, crede că inculparea se va desfăşura ca de obicei în asemenea cazuri şi că fostului preşedinte nu i se va cere să depună o cauţiune, dar nu exclude totuşi posibile surprize neplăcute. 

„Nu ştiu cum va decurge totul", a declarat Tacopina într-un interviu. "Nu există un manual pentru a vedea cum acuzi un fost preşedinte al Statelor Unite în instanţa penală", a adăugat el, făcând referire la o situaţie fără precedent în istoria americană.

Trump urmează să fie prezentat marţi unei instanţe din New York, unde va fi inculpat, fotografiat şi amprentat, într-un dosar instrumentat de procurorul Alvin Bragg, un magistrat afro-american democrat. Fostul preşedinte republican consideră inculparea un act de persecuţie politică împotriva lui şi o încercare de a-i diminua şansele la alegerile prezidenţiale de anul viitor, când el ar dori să candideze din nou.

La rândul său, un alt avocat al apărării, Susan Necheles, a refuzat să comenteze detaliile predării, dar a spus că acesta va pleda nevinovat.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Tacopina a confirmat că Trump şi echipa sa de avocaţi au fost surprinşi de vestea punerii sub acuzare.

„Iniţial, am fost cu toţii şocaţi. Nu am crezut că vor merge cu adevărat până la capăt cu acest lucru, deoarece nu există nicio infracţiune aici", a spus Tacopina.

Ce este şi ce face un mare juriu

Fostul preşedinte Donald Trump a fost pus sub acuzare, joi, de către marele juriu din Manhattan.

Spre deosebire de un juriu de judecată, care determină vinovăţia sau nevinovăţia unui acuzat, un mare juriu decide să pună sub acuzare, adică să decidă cine va fi judecat într-un dosar şi pentru ce, explică CNN.

Un mare juriu este mai mare, de obicei are 23 de membri, iar procurorul are nevoie doar de voturile majorităţii unui mare juriu, spre deosebire de un juriu de judecată, când verdictul trebuie dat cu unanimitate de voturi, explică CNN.

De obicei, singurele persoane cărora li se permite să intre în sală, în cazul unui mare juriu, sunt juraţii, procurorii, martorii şi un stenograf. În unele cazuri, inclusiv în New York, există un drept limitat al potenţialului acuzat de a prezenta unele probe, dar niciun avocat al apărării nu are voie în sală.

Aproape de fiecare dată când un procuror solicită o punere sub acuzare din partea unui mare juriu, acesta va obţine punerea sub acuzare.

Rechizitoriul este apoi documentul care stabileşte acuzaţiile oficiale împotriva acuzatului.

Cine sunt avocaţii lui Trump

Avocaţii Susan Necheles, Joe Tacopina şi Chad Seigel îl vor apăra pe Trump în acest caz. Necheles şi Tacopina, ambii foşti procurori din Brooklyn, au declarat joi că vor "lupta viguros" împotriva acuzaţiilor.

De când a preluat funcţia de preşedinte în 2016, Trump a recurs în repetate rânduri la avocaţi privaţi, fie că a trecut prin anchetele Congresului, prin investigaţia procurorului special Robert Mueller privind ingerinţa electorală rusă, prin propriile sale afirmaţii false că alegerile din 2020 au fost furate sau prin consecinţele asediului din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA de către susţinătorii săi.

Unul dintre foştii săi avocaţi, Michael Cohen, a pledat vinovat de încălcări ale finanţării campaniei electorale în legătură cu plata lui Stormy Daniels şi a executat trei ani de închisoare la domiciliu. Se aşteaptă ca el să fie un martor-cheie în cazul din New York.

De-a lungul timpului, Trump şi-a construit o reputaţie de a cere loialitate din partea avocaţilor săi şi de a respinge sfaturile care intră în conflict cu propriul său stil impetuos.

„Vrea un avocat care să îi fie complet loial şi care să facă ceea ce le spune el să facă", a declarat Ty Cobb, care a gestionat pentru Trump răspunsul Casei Albe la ancheta lui Mueller, înainte de a fi înlocuit în 2018.

„Îi spun uneori unui avocat: Eşti sigur că vrei să mă reprezinţi? Cred că faci o greşeală. Pentru ce ai nevoie de ea?" a declarat chiar Trump, luni, la Fox News, discutând despre problemele juridice cu care s-au confruntat unii dintre avocaţii săi.

Lista lungă de foşti avocaţi ai lui Trump îl include şi pe fostul primar al New York-ului Rudy Giuliani, care a supervizat litigiile electorale ale lui Trump de după 2020. Licenţa sa de avocat din New York a fost suspendată în 2021 după ce o instanţă a declarat că a făcut afirmaţii "demonstrabil false şi înşelătoare" privind frauda electorală.

Joe Tacopina, un comentator care apare frecvent la televiziune, este obişnuit să pledeze în litigii sub lumina reflectoarelor şi în atenţia tabloidelor din New York. El i-a reprezentat pe rapperul Meek Mill, pe fosta vedetă de baseball de la Yankees Alex Rodriguez şi pe logodnica lui Donald Trump Jr., Kimberly Guilfoyle. Tacopina a declarat pentru Reuters înainte de punerea sub acuzare a lui Trump că nu se teme de cazurile controversate şi că el şi fostul preşedinte au o relaţie de "respect reciproc".

De asemenea, Tacopina îl apără pe Trump într-un proces de defăimare intentat de scriitoarea E. Jean Carroll, în legătură cu negarea de către Trump a afirmaţiei lui Carroll potrivit căreia acesta ar fi agresat-o sexual în anii 1990.

În ceea ce o priveşte pe Susan Necheles, fostă avocată a defunctului naş al familiei mafiote Genovese, Venero "Benny Eggs" Mangano, ea a apărat anul trecut Trump Organisation, imperiul lui Trump, într-un proces penal în care compania a fost condamnată pentru fraudă fiscală.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Marea Britanie a mobilizat de urgență mai multe avioane de luptă. Gestul făcut de Rusia
Marea Britanie a mobilizat de urgență mai multe avioane de luptă. Gestul făcut de Rusia

Ministerul Apărării britanic a anunţat, vineri, că a mobilizat avioane de luptă din flota sa după ce a detectat prezenţa unui avion militar rus "în apropierea" spaţiului său aerian, relatează AFP.

China trebuie acum să conducă lupta împotriva încălzirii globale, spune șeful ONU pentru climă
China trebuie acum să conducă lupta împotriva încălzirii globale, spune șeful ONU pentru climă

China trebuie să accelereze și să ajute la conducerea luptei împotriva schimbărilor climatice, începând cu un nou obiectiv puternic privind schimbările climatice, a declarat vineri oficialul ONU în domeniul climei.

Elon Musk face angajări pentru departamentul înființat de Trump. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească candidații
Elon Musk face angajări pentru departamentul înființat de Trump. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească candidații

Elon Musk, nominalizat în urmă cu câteva zile de către preşedintele ales Donald Trump secretar al unui nou Departament însărcinat cu ”eficacitatea guvernamentală” (DOGE) este pe cale să-şi formeze echipa şi folosește X pentru a găsi oamenii potriviți

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.