Trump a ironizat-o pe activista Greta Thunberg: „Pare o tânără foarte fericită”

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele american Donald Trump a ironizat-o marţi pe tânăra activistă de mediu Greta Thunberg.

El a afirmat că aceasta „pare o tânără foarte fericită”, după ce adolescenta, reţinându-şi cu greu lacrimile, a luat cuvântul luni de la tribuna ONU, notează AFP.

Adolescenta suedeză în vârstă de 16 ani, devenită simbolul revoltei tinerilor în faţa inacţiunii la urgenţa climatică, le-a cerut socoteală luni liderilor lumii într-un discurs pasionat, în care, cu o voce mânioasă, i-a acuzat că i-au „furat visurile şi copilăria”.

„Pare o tânără foarte fericită care priveşte spre un viitor luminos şi minunat. Cât de plăcut de privit!”, a ironizat preşedintele american, un negaţionist notoriu al schimbărilor climatice şi care a retras SUA din Acordul de la Paris.

Tweet-ul lui Trump a fost postat deasupra unei înregistrări video a discursului Gretei Thunberg, în care aceasta declara, între altele: „Oamenii suferă, oameni mor, ecosisteme întregi se prăbuşesc. Suntem la începutul unei extincţii în masă şi tot despre ce vorbiţi sunt bani şi poveşti despre creştere economică eternă. Cum îndrăzniţi?”

Citește și
fructe si legume, piata
ONU: O dietă vegetariană poate ajuta în lupta cu încălzirea globală
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Mesajul lui Donald Trump i-a scandalizat pe numeroşi internauţi, provocând 16.000 de răspunsuri în trei ore.

„Donald Trump atacă o tânără nevinovată, este absolut dezgustător”, a scris unul dintre ei.

Mulţi alţii i-au dat însă dreptate preşedintelui american, acuzând-o pe tânăra activistă, care suferă de sindromul Asperger, că a fost „spălată pe creier.”

Discursul pasionat al Gretei Thunberg la summitul ONU

 

Activista de mediu Greta Thunberg a avut un discurs pasionat la summitul ONU pentru acțiune împotriva schimbărilor climatice.

Cu lacrimi în ochi, adolescenta a declarat: „Dacă liderii mondiali vor opta să ne dezamăgească, generaţia mea nu-i va ierta niciodată".

Pe de altă parte, si președintele Franței, Emmanuel Macron, a vrut să se prezinte ca un lider al apărătorilor mediului la nivel mondial. Deși cuvintele lui nu prea reflectă acțiunile, după cum îi reproșează militanții ecologiști. Iar Donald Trump a avut parte si el de o reactie nu tocmai placută din partea tinerei activiste.

Activistă: „Viitoarele generații sunt cu ochii pe voi. Dacă eșuați, nu vă vom ierta în veci.”

Cu furie si patos, activista suedeză adolescentă Greta Thunberg i-a acuzat pe liderii lumii că tradează tinerele generatii pentru că au eșuat în adoptarea unor măsuri eficiente pentru reducerea emisiilor de carbon.

Greta Thunberg, activist: „Suntem la începutul unei extincţii în masă şi voi puteţi să discutaţi doar despre bani şi basmele despre eterna creştere economică. Cum îndrăzniţi?”

Împreună cu alti 15 adolescenti si cu aprobarea UNICEF, tânăra militantă împotriva încălzirii globale a depus o plângere în justiție vizând cinci țări: Brazilia, Argentina, Turcia, Germania și Franța, acuzate că nu își respectă angajamentele.

Asta deși președintele Macron s-a prezentat ca un lider al apărătorilor mediului la nivel global.

Macron: „O agendă comercială care vizează zero emisii de carbon și oprirea despăduririlor este indispensabilă. Este o schimbare profundă, o veritabilă revoluție.”

Nici pe președintele Trump nu prea îl are la inimă Greta Thunberg. Nu părea deloc încântată când l-a vazut sosind, pe neașteptate, la summitul pentru climă. Trump a venit alături de vicepreședintele Mike Pence, amândoi cunoscuți pentru poziția sceptică pe care au adoptat-o în privința încălzirii globale.

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite: „Cred în aer curat şi în apă curată şi toate ţările ar trebui să colaboreze şi să ia măsuri pentru ele. E foarte, foarte important.”

Au luat cuvântul lideri din câteva zeci de state, unii au prezentat rezultatele măsurilor luate până acum, alții au anunțat planuri drastice.

Între timp, câteva sute de protestatari au blocat circulația in centrul Capitalei și au cerut guvernului american măsuri concrete pentru protejarea planetei.

Protestatar: „Credem că e necesar să dăm peste cap ordinea actuală şi activităţile obişnuite pentru că problemele climatice sunt vechi şi nu s-a făcut nimic pentru îmbunătăţirea lor.”

Organizația Meteorologică Mondială tocmai a publicat noi date care arată că perioada 2014-2019 a fost cea mai caldă de la începutul măsurării temperaturilor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Islandezii au organizat o
Islandezii au organizat o "înmormântare" pentru un ghețar „ucis” de încălzirea globală

În Islanda este dezvăluită duminică o placă în memoria gheţarului Okjokull, primul gheţar din această insulă care a dispărut ca urmare a încălzirii globale.

ONU: O dietă vegetariană poate ajuta în lupta cu încălzirea globală
ONU: O dietă vegetariană poate ajuta în lupta cu încălzirea globală

Experții ONU încurajează oamenii să treacă la o dietă bazată pe plante pentru a ajuta în lupta contra încălzirii globale.

Votul la europarlamentare, influențat de felul în care partidele văd încălzirea globală
Votul la europarlamentare, influențat de felul în care partidele văd încălzirea globală

Potrivit unui sondaj efectuat în ţările Uniunii Europene, aproape 80% dintre cei care intenţionează să voteze la europarlamentarele din acest an spun că politicile legate de încălzirea globală vor fi decisive, atunci când îşi vor alege reprezentanţii.

Islandezii transformă CO2 în rocă, invenție istorică ce va stopa încălzirea globală
Islandezii transformă CO2 în rocă, invenție istorică ce va stopa încălzirea globală

Alchimiștii secolului XXI. Cum transformă islandezii dioxidul de carbon în rocă, invenție istorică ce ar putea stopa încălzirea globală

Încălzirea globală scoate la suprafață cadavrele de pe Muntele Everest
Încălzirea globală scoate la suprafață cadavrele de pe Muntele Everest

Din cauza încălzirii globale, specialiștii au descoperit în ultima vreme tot mai multe cadavre ale celor care au plecat în expediții pe muntele Everest.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.