Traditia barbara care distruge vietile a milioane de femei anual. Varsta frageda la care victimele trec prin acest cosmar
Circa 200 de milioane de femei si fete sufera mutilari genitale si jumatate dintre ele traiesc in Egipt, Etiopia si Indonezia, releva un nou raport UNICEF, relateaza AFP.
Somalia, Guineea si Djibouti raman tarile cu ratele de mutilare genitala cele mai ridicate. Amploarea fenomenului s scazut insa in circa 30 de tari, in special in Liberia, Burkina Faso sau Kenya, indica raportul.
ONU si-a fixat drept obiectiv sa puna capat acestei practici pana in 2030, in cadrul obiectivelor de dezvoltare adoptate de 193 de tari in septembrie anul trecut.
Din cele 200 de milioane de victime ale mutilarilor genitale, 44 de milioane sunt in varsta de 14 ani sau mai putin. In cele 30 de tari in care aceasta practica este cea mai raspandita majoritatea fetelor au fost supuse circumciziei feminine inainte de varsta de 5 ani.
"In tari ca Somalia, Guineea si Djibouti, aceasta practica este aproape universala", subliniaza Claudia Cappa, care a condus echipa care a redactat raportul. Astfel, 98% dintre fete sufera mutilari genitale in Solamia, 97% in Guineea si 93% in Djibouti.
Cifra globala de 200 de milioane de victime ale mutilarilor genitale furnizata de UNICEF depaseste cu 70 de milioane ultima estimare care data din 2014, datorita noilor date furnizate de Indonezia.
"Trebuie sa sustinem eforturile nationale pentru a incuraja renuntarea la aceasta practica", afirma Claudia Cappa, care evidentiaza unele progrese "in modul in care comunitatile percep" aceasta practica.
Astfel, din 2008, peste 15.000 de comunitati au renuntat la mutilarile genitale feminine, dintre care 2.000 anul trecut. Cinci tari au adoptat legi care transforma aceasta practica in infractiune: Kenya, Uganda, Guineea-Bissau, Nigeria si Gambia.