Deși tulpina Omicron doboară zilnic recorduri de îmbolnăvire în toate colțurile Europei, se înmulțesc țările care vor să renunțe la restricții.

Motivul? Oricât ar fi de stricte nu mai au eficiență în fața contagiozității extraordinare a noii variante, dar și pentru că aceste state au populația vaccinată, iar riscurile de spitalizare sunt scăzute. După Marea Britanie și Israel, Spania ia în calcul ridicarea măsurilor.

Spania, care s-a numărat printre primele țări care și-au vaccinat anti-Covid aproape toată populația, a lansat un apel către Uniunea Europeană pentru o nouă abordare a problemei pandemiei. Șeful guvernului de la Madrid a invocat povara restricțiilor asupra economiei.

Pedro Sanchez, prim-ministrul Spaniei: ”Nu mai suntem în situația din urmă cu un an. Știm mult mai multe despre virus și ar trebui să începem să considerăm COVID-19 drept o boală endemică, în loc de pandemică.”

O boală endemică este cea care îşi face apariţia regulat în anumite regiuni, iar numărul îmbolnăvirilor rămâne relativ constant de-a lungul timpului. Un exemplu tipic este malaria, de care se îmbolnăvesc în fiecare an aproximativ 300 de milioane de oameni, preponderent în regiunile tropicale.

Michael Ryan, directorul Programului de Urgență Sanitară: ”"Endemic" nu este de bine, înseamnă doar că este aici pentru totdeauna. Ceea ce trebuie să facem este să ajungem la niveluri scăzute de incidență a bolii, vaccinarea maximă a populației, astfel încât nu mai ajungem la decese. În opinia mea, acesta este sfârșitul stării de urgență și acesta este sfârșitul pandemiei.”

Guvenul britanic a anunţat miercuri ridicarea restricțiilor antiCovid, în condițiile în care scade numărul îmbolnăvirilor.

Sajid Javid, secretar de stat în Ministerul Sănătății din Marea Britanie: ”Spitalizările au scăzut în ultima săptămână. Iar numărul de pacienți cu COVID, aflați la terapie intensivă, este acum la același nivel cu cel din iulie. Întotdeauna am spus că vom deschide țara de îndată ce datele susțin asta. Pașii pe care i-am anunțat astăzi reprezintă o etapă majoră, dar nu reprezintă sfârșitul drumului.”

Totuși, primarul Londrei insistă că portul măştii sanitare rămâne unul dintre cele mai importante lucruri pe care le pot face oamenii pentru a preveni răspândirea virusului. Măsura rămâne însă la latitudinea fiecăruia.

Multe țări rămân totuși pe panta ascendentă a valului Omicron, inclusiv Germania, care a depășit pentru prima dată 100.000 de cazuri noi pe zi. De asemenea, Austria a raportat miercuri 30.000, aproape dublu față de precedentul record stabilit săptămâna trecută. În pofida protestelor, Parlamentul de la Viena a votat joi obligativitatea vaccinării împotriva COVID, începând cu vârsta de 18 ani. Măsura va intra în vigoare de la 1 februarie.