Marea Britanie renunță la restricțiile Covid. Urmează și România? Precizările lui Arafat
În România, deocamdată, nici nu se pune problema ridicării restricțiilor Covid, la fel cum a anunțat că va proceda Marea Britanie.
Atât secretarul de stat Raed Arafat, cât și președintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiță, au explicat într-o conferință de presă faptul că între România și Marea Britanie există o mare diferență: englezii au o populație vulnerabilă vaccinată în proporție de peste 90 %, în timp ce românii au 85 % din populația vulnerabilă nevaccinată.
Liliana Curea, corespondent Pro TV: Putem vorbi - și dacă da, când - și în România de ridicarea restricțiilor cum se întâmplă în alte țări, având în vedere că vorbim de o formă mai ușoară a coronavirusului?
Secretarul de stat Raed Arafat: ”Putem vorbi, dar nu la acest moment. La acest moment rămânem foarte precauți, foarte atenți, monitorizăm. Nu credem că am ajuns la vârf, să știm care este impactul, deci la acest moment nu. Țările care au trecut la aceste măsuri au avut deja un vârf care a fost de sute de mii de cazuri, au început să scadă, deci este altă fază a lor. Așteptăm să vedem cum evoluează mai departe. Nimeni nu poate să fie 100 % sigur, dar cert, nu se pune problema ridicării măsurilor, care oricum în România sunt mai permisive decât în unele țări care au avut și lokdown-uri și închideri totale și așa mai departe. ”
dr. Valeriu Gheorghiță: ”Probabil că vă referiți la Marea Britanie, care anunță din 27 ianuarie ridicarea tuturor restricțiilor, dar aș vrea să facem o caracterizare. Marea Britanie are la populația vulnerabilă peste 90, chiar 95 % rata de vaccinare. Au în momentul de față o rată de administrare a dozei de booster de peste 60 %, așa încât Covid-19 prin varianta Omicron a devenit în Marea Britanie, într-adevăr, o infecție virală ușoară, fără impact asupra sănătății individuale, dar și la nivelul sănătății colective. Și atunci, din acest punct de vedere, da, se poate justifica o astfel de măsură, dar de la un anumit moment în colo se va vedea că fiecare țară va adopta măsurile care se potrivesc situației epidemiologice, care nu mai este neapărat caracterizată de numărul foarte mare de cazuri, ci realmente de impactul pe care infecția îl are la nivelul comunității. Nu cred că este situația României, cu 75 % populație nevaccinată la peste 80 de ani. Riscul ar fi mult prea mare și nu cred că cineva poate să-și asume un asemenea impact în ceea ce privește spitalizarea și decesele.”
Ministrul sănătăţii: Britanicii trebuie să înveţe să trăiască cu COVID-19 ca şi cum ar rămâne pentru totdeauna cu noi
Britanicii trebuie să înveţe să trăiască cu COVID-19 ca şi cum ar rămâne pentru totdeauna cu noi, a afirmat joi ministrul sănătăţii britanic, Sajid Javid, potrivit Agerpres.
"Trebuie să învăţăm să trăim cu el. Din păcate oamenii mor şi de gripă: într-un an cu gripă virulentă se pot pierde, din păcate, circa 20.000 de vieţi, dar nu închidem toată ţara", a declarat Javid pentru Sky News.
"COVID-19 nu pleacă. Va rămâne cu noi mulţi, mulţi ani, poate pentru totdeauna, şi trebuie să ne obişnuim să trăim cu el... Cred că ne aflăm în fruntea Europei în tranziţia de la pandemie la endemie şi deschidem calea prin a arăta lumii cum poţi trăi cu COVID-19", a spus ministrul britanic al sănătăţii.
Întrebat dacă doreşte să candideze pentru postul de premier pentru a-l înlocui pe Boris Johnson, contestat din cauza scandalului Partygate, Javid a replicat că "nu au loc alegeri" pentru conducerea conservatorilor.
"Nu au loc alegeri pentru leadership. Avem un prim-ministru care îşi continuă activitatea", a spus el.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: Marea Britanie, romania, coronavirus, raed arafat, restrictii,
Dată publicare:
20-01-2022 14:30