Guvernul adoptă săptămâna viitoare OUG pentru refacerea facturilor greșite la energie

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, miercuri, înainte de începerea ședinței de Guvern, că Executivul lucrează la finalizarea textului ordonanței de urgență pentru modificarea procedurii de refacere a facturilor la energie care au fost întocmite eronat.    

De asemenea, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a susținut o declarație de presă, care a fost transmisă LIVE pe PRO TV NEWS!

Șeful Guvernului a precizat că intenționează să aprobe această Ordonanță de Ugență (OUG) săptămâna viitoare.

”Rog ministrul de Finanțe, ministrul Agriculturii, ministrul Economiei, ministrul Antreprenoriatului, ministrul Justiției și ministrul Transporturilor să finalizeze partea de conținut, astfel încât la ministerul Energiei - și bineînțeles cu sprijinul domnului secretar general - să finalizăm această ordonanță, să putem să o punem în transparență publică cel mai târziu vineri dimineață, astfel încât săptămâna viitoare, înainte de ședința săptămânală, să adoptăm această ordonanță de urgență” - a spus premierul Nicolae Ciucă.

De asemenea, ministrul Energiei a declarat că ”furnizorii au obligația” să recalculeze, fără penalități, facturile greșite în termen de 15 zile.

Citește și
Energie
Ministrul Energiei: După 1 aprilie, cred că vom asista la o scădere a preţului la gaze
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

"Aşa cum Guvernul a promis, astăzi am introdus obligativitatea recalculării facturilor emise eronat de către furnizori. Emise eronat, adică neaplicarea mecanismelor de plafonare şi compensare. Furnizorii au obligaţia să le recalculeze fără penalităţi în termen de 15 zile şi, de asemenea, pe perioada acestor de 15 zile se suspendă inclusiv o eventuală plată a acestora", a spus Virgil Popescu.

Scandalul facturilor greșite la energie: Sunt interzise debranșările

 

Ministrul Energiei a mai subliniat că, pentru a preîntâmpina "posibile eventuale abuzuri ale unei părţi" faţă de clienţi, pe perioada de valabilitate a acestei Ordonanţe de Urgenţă de plafonare şi compensare sunt interzise debranşările.

"Exact ceea ce am promis am şi făcut. Începând de la data publicării în Monitorul Oficial a Ordonanţei Ministerului Muncii prin care se reintroduce şomajul tehnic se modifică şi alte acte normative, respectiv Ordonanţa 118 (privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022 n.r) şi Legea 259", a afirmat Virgil Popescu.

Cronologia evenimentelor, miercuri, 19 ianuarie - LIVE UPDATE:

 

ora 15.00 Ministrul Energiei Virgil Popescu face precizări despre facturile la energie:

Am introdus obligativitatea calculării facturilor emise eronat de către furnizori, emise eronat, adică neaplicarea mecanismelor de plafonare și compensare. Furnizorii au obligația să le recalculeze fără penalități în termen de 15 zile și, de asemenea, pe perioada asta de 15 zile se suspendă o eventuală plată a acestora”.

ora 14.15  AUR critică măsurile anunţate de Guvern în domeniul energiei; soluţia pe termen scurt - revenirea la piaţa reglementată

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) critică măsurile anunţate de premierul Nicolae Ciucă în domeniul energiei şi consideră că soluţia pe termen scurt pentru scăderea facturilor plătite de populaţie şi firme este revenirea imediată la piaţa reglementată, precum şi adoptarea unor măsuri pentru înmulţirea capacităţilor de producţie şi creşterea concurenţei pe piaţa energiei, pe termen mediu şi lung.

Senatorul Claudiu Târziu, copreşedinte AUR, susţine că discuţia despre oportunitatea liberalizării pieţei energiei va putea fi relansată numai când oferta va depăşi cererea internă şi menţionează că, până atunci, soluţia corectă faţă de populaţia şi economia României este revenirea la preţuri reglementate.

"Liberalizarea în orice domeniu are sens atunci când există concurenţă reală în piaţă. Pentru a avea aşa ceva pe piaţa energiei din România sunt necesare investiţii în exploatarea gazului din Marea Neagră, finalizarea reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă şi a celorlalte centrale de producere a energiei electrice aflate în diverse stadii de execuţie, precum şi demararea de investiţii în noi capacităţi. Acest lucru va dura ani sau zeci de ani, dar trebuie început cât mai repede. Când oferta va depăşi cererea internă, abia atunci se va putea relansa discuţia despre oportunitatea liberalizării. Până atunci, soluţia corectă faţă de populaţia şi economia României este revenirea la preţuri reglementate", afirmă Târziu, într-un comunicat de presă al AUR.

În opinia deputatului George Simion, copreşedinte AUR, "aproximativ 70%" din profiturile realizate pe piaţa energiei ajung la stat.

"Orice schemă de compensare reprezintă o mutare a banilor dintr-un buzunar în altul, o mascare a faptului că statul şi companiile pe care le controlează realizează profituri uriaşe pe seama populaţiei şi a firmelor private. Prin compensare se mută bani de la bugetul de stat către companiile energetice cu capital de stat, dar care plătesc consilii de administraţie ticsite cu politicieni de la PSD şi PNL", afirmă Simion în comunicatul de presă.

ora 13.50 Ciolacu: Suntem într-o criză energetică majoră; este un moment în care statul trebuie să intervină curajos

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că statul trebuie să intervină "curajos" pentru a stabili măsuri pentru populaţie în contextul actualei crize energetice "majore".

"Este evident că suntem într-o criză energetică majoră, în afară că loveşte consumatorii casnici, loveşte întreaga industrie românească. Nu este numai România în această situaţie, e întreaga Europă şi nu numai, dar am văzut şi măsuri care s-au luat şi în Marea Britanie, unde s-a naţionalizat, şi în Franţa, unde s-a impus la companiile de stat ... Deci, este un moment în care statul trebuie să intervină curajos. Ne-am luat două luni, întreaga coaliţie, în principal Guvernul şi ministrul Energiei, să venim pe urmă, de la 1 aprilie, cu ce va urma. Rămân la părerea personală că preţul de la 1 aprilie va trebui reglementat. (...) Pe o perioadă de şase luni, legea ne lasă să facem acest lucru", a spus Ciolacu, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

Întrebat de ce a renunţat PSD la propunerea privind scăderea TVA la energie electrică şi gaze naturale, el a spus: "Pentru că soluţia găsită este o reglementare mult mai bună şi oricum este un efort bugetar suficient de mare şi, cel puţin, pe zona de energie electrică facturile la consumatorii casnici sunt aproape la fel ca anul trecut. Mai mult, ne-am extins şi la IMM-uri şi la toată industria alimentară".

Ciolacu a susţinut că măsurile care au fost stabilite în coaliţia de guvernare cu privire la preţurile la energie electrică şi gaze naturale sunt suficiente pentru următoarele două luni.

"Consumul mare este în perioada iernii, în zona de gaze. În primul rând, trece iarna în aceste două luni şi am înţeles şi eu de la specialişti că preţul la gaze începe să fie mai mic", a afirmat liderul PSD.

El a fost întrebat dacă ANRE şi-a făcut treaba în ultima vreme şi dacă ar fi de acord să fie schimbată conducerea instituţiei, aşa cum au solicitat liberalii.

"Mie nu mi-a solicitat nimeni schimbarea conducerii. Haideţi să vedem adevărul. În opinia mea, cred că avem o mare problemă cu cei care au emis în mod eronat, voit sau nevoit, 2.200.000 de facturi. Nu ştiu dacă ANRE trebuie să urmărească facturile. Mai mult, s-au emis două luni la rând, avem 4.400.000 de facturi emise greşit. Cred că acolo ar trebui căutat exact cine este de vină", a concluzionat Marcel Ciolacu. 

ora 11.10 Premierul Nicolae Ciucă face declarații de presă înainte de ședința de Guvern

Sinteza declarațiilor:

- Ieri am avut o întâlnire cu reprezentanții furnizorilor de energie

- Rog ministrul de Finanțe, ministrul Agriculturii, ministrul Economiei, ministrul Antreprenoriatului, ministrul Justiției și ministrul Transporturilor să finalizeze partea de conținut, astfel încât la ministerul Energiei - și bineînțeles cu sprijinul domnului secretar general - să finalizăm această ordonanță, să putem să o punem în transparență publică cel mai târziu vineri dimineață, astfel încât săptămâna viitoare, înainte de ședința săptămânală, să adoptăm această ordonanță de urgență.

- Domnule ministrul Rafila, am constatat că numărul persoanelor infectate cu Sars-Cov-2 s-a dublat, sigur, și pe mărirea persoanelor testate

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila:

- Situația este următoarea. Nu așteptăm pasivi ca oamenii să se îmbolnăvească, ci am adoptat această măsură privind testarea aproape de domiciliu.

- În momentul de față, peste 3200 de cabinete de familie au semnat contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Am ajuns la 90.000 de teste. Vom ajunge, cred, până la sfârșitul săptămânii viitoare la peste 100.000 de teste.

- Centrele ambulatorii de evaluare a pacienților infectați au acces exclusiv persoanele cu un test pozitiv.

- În ciuda numărului mare de cazuri, proporția de cazuri internate într-o zi este redusă, 2-3 % zilnic. Am văzut în spațiul public diverse afirmații legate de creșterea geometrică a numărului de cazuri de copii infectați, sunt informații neadevărate. Ieri erau 11 copii internați la ATI. 

- Ne procupă funcționarea sistemului de sănătate și asigurarea asistenței medicale.

- Medicamentul Favipiravir se va găsi în scurt timp și în farmacii.

Cum se decontează facturile greșite la gaze și curent electric

 

Ministrul Popescu a mai spus, recent, că facturile la curent și gaze vor fi reduse cu sume foarte mari în urma aplicării plafoanelor noi care s-au luni în şedinţa coaliţiei.

"Lucrurile sunt foarte simple în urma procedurii de aseară. Practic, niciun român nu va plăti dacă va consuma mai mult de 500 de kWh că s-a mărit plaja de consum de la 300 la 500 de kWh, niciun român nu va plăti mai mult de 80 de bani pe kWh şi cei care consumă până în 500 de kWh vor plăti fix 68 de bani pe kWh. Deci, lucrurile sunt simple. Va fi o reducere foarte mare. Nu veţi mai vedea facturi de genul cum aţi văzut la energie electrică şi la gaze naturale. Vorbim de 31 de bani la gaze naturale. Dacă consumă peste 1.500 în cele 5 luni de zile, deci vorbim şi de o creştere a consumului la gaze naturale de la 1.000 pe perioada de cinci luni de zile la 1.500 de metri cubi şi ajunge la cei care consumă la această plajă la 22 de bani pe kWh. Deci vorbim de reduceri simţitoare ale facturii, acum fiecare cât consumă. (...) La gaze, practic se reduce preţul gazelor, va fi absolut pentru toată lumea care se încadrează în acea plajă de consum de 125 MW - 0,125 lei kWh", a mai explicat Popescu, potrivit Agerpres.

Când se aplică noile măsuri de refacere a facturilor greșite la gaze și energie electrică

 

Noile măsuri privind plata facturilor la energie electrică și gaze se aplică începând cu data de 1 februarie.

"Evident, mărim plajele de consum de la 1.000 la 1.500 şi de la 300 la 500, discutăm cu Ministerul Justiţiei să vedem dacă se pot face şi recalculări în spate. (...) Noi am considerat faptul că, atunci când dăm ordonanţa în cursul lunii ianuarie practic, şi vorbim de ordonanţa care va fi aprobată săptămâna viitoare, aceasta cu modificările, până la 30 iunie se fac regularizările la tot consumul în această perioadă, putem discuta, inclusiv în luna ianuarie, poate de ce nu, dacă Ministerul Justiţiei ne permite să discutăm şi de plajă de consum şi pentru noiembrie şi decembrie", a afirmat ministrul Energiei.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, luni, că în şedinţa coaliţiei s-a decis scăderea plafonului la energie electrică şi gaz şi creşterea limitei de consum, urmând ca aceste măsuri să se aplice de la 1 februarie.

El a menţionat că s-a decis şi ca toate facturile emise greşit să fie stornate şi retrimise fără plata de penalităţi sau debranşare.

Aceste măsuri se vor aplica până la data de 31 martie, urmând ca până atunci să se facă o analiză şi să se ia decizii în continuare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Elena Lasconi a făcut economie de 1,5 milioane lei renegociind contractele de energie, în plină criză. Cum a reușit asta
Elena Lasconi a făcut economie de 1,5 milioane lei renegociind contractele de energie, în plină criză. Cum a reușit asta

Elena Lasconi a făcut economie de 1,5 milioane de lei în bugetul orașului Câmpulung Muscel, după ce a renegociat contractele de furnizare de utilități. Primarul spune că i s-au pus bețe în roate, la Curtea de Conturi și DNA.

Ministrul Energiei: După 1 aprilie, cred că vom asista la o scădere a preţului la gaze
Ministrul Energiei: După 1 aprilie, cred că vom asista la o scădere a preţului la gaze

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, consideră că după 1 aprilie vom asista la o scădere a preţului la gaze naturale susţinută în mod natural de scăderea consumului şi de încălzirea vremii.

Ministrul Energiei: Guvernul va anunța cum vor putea românii să își recupereze banii plătiţi în plus la facturile greşite
Ministrul Energiei: Guvernul va anunța cum vor putea românii să își recupereze banii plătiţi în plus la facturile greşite

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că va fi modificată procedura de decontare a facturilor compensate la energie, iar în şedinţa de Guvern de miercuri va fi introdusă ordonanţa care prevede refacerea facturilor întocmite eronat. 

Ce trebuie să facă cei au de recuperat mai mult de 100 de lei din facturile greșite
Ce trebuie să facă cei au de recuperat mai mult de 100 de lei din facturile greșite

De luna viitoare, intră în vigoare reguli noi pentru facturile la energie. Autoritățile promit reduceri mai mari, după valul de scumpiri exorbitante.

Noi precizări de la Guvern: Furnizorii de energie vor ”storna și reface facturile emise eronat”
Noi precizări de la Guvern: Furnizorii de energie vor ”storna și reface facturile emise eronat”

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, marți, cu reprezentanții producătorilor și furnizorilor din domeniul energiei, cu care a discutat despre măsurile pentru protejarea populației, , în contextul crizei energetice.

 

 

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.