Tot mai multe școli sunt afectate de creșterea îmbolnăvirilor de Covid în rândul elevilor și al profesorilor. ''Nu mai există niciun control, pentru că nu mai avem teste de salivă şi mulți copii, vin cu semne de răceală la școală'', spun directorii.

Tulpina Omicron, este foarte contagioasă, dovadă că infectările se înmulțesc foarte repede. Și astăzi au fost raportate, peste 16 mii de cazuri de Covid, confirmate în ultimele 24 de ore.

În timp ce diriginta lor este în izolare la domiciliu, copiii din această clasă sunt informaţi că un coleg aşteaptă să afle dacă este infectat cu Sars-Cov-2. Astfel de episoade se derulează în mai toate şcolile din ţară.

Este şi cazul Giuliei, eleva în clasa a 10 a. Duminică a aflat că e pozitivă după câteva zile în care a avut simptomele unei răceli.

Matei Giulia, elevă cu covid: ''Eu am luat contact cu virusul de la noi din familie care la rândul lor s-au infectat de la serviciu. Nu sunt singura în situaţia asta, în clasa mea mai e un caz confirmat de covid''.

Mariana Celea, director adjunct la o școală: ''Virusul se răspândeşte mai repede. Testele acelea din salivă deşi erau la latitudinea părinţilor erau un control dimineaţa de două ori pe săptămână, un control pentru părinţi în cazul în care apăreau simptome îşi dădeau seama dacă sunt pozitivi şi nu-i trimiteau la școală''.

Este o creştere a numărulul de infectări în rândul copiilor, dar şi în rândul adolescenţilor. Într o singură zi au fost raportate peste 3300 de cazuri la grupa de vârstă 0-19 ani. Pe de altă parte, din foarte multe clase din multe şcoli din Bucureşti şi din ţară lipsesc copii şi din diferite motive. Unii directori spun că din teamă de a sta în carantină nu îi testează pe copii deşi au simptome, îi ţin câteva zile acasă, apoi îi trimit la şcoală şi astfel virusul se răspândeşte cu uşurinţă.

Cu toate acestea mulţi elevi fac eforturi să rămână la şcoală pentru că nu vor să se mai întoarcă la școala online.

Copil: ”Eu aleg să stau toată ziua la şcoală fără să beau nimic fără să mănânc nimic şi fac asta ca să nu mă infectez de covid''.

În ultimele 24 de ore a crescut şi numărul pacienţilor ajunși în stare gravă la terapie intensivă. Sunt 530 internaţi în spitalele din toată ţara.