Boris Johnson ridică majoritatea restricțiilor din Marea Britanie. Persoanele pozitive nu vor mai fi izolate din martie

Ultima actualizare: 19-01-2022 19:53
parlament, marea britanie
Getty

Premierul Boris Johnson a anunţat că la 27 ianuarie va pune capăt majorităţii măsurilor introduse pentru a limita răspândirea variantei Omicron a coronavirusului, urmând ca din martie să se renunţe la izolarea persoanelor testate pozitiv.  

Începând de joi, 27 ianuarie, purtarea măştii nu va mai fi obligatorie, telemunca nu va mai fi recomandată oficial, iar pentru accesul în cluburi sau la anumite mari întruniri nu va mai fi necesar un certificat sanitar, a anunţat Boris Johnson în parlament.

În condiţiile în care COVID devine endemic, trebuie să înlocuim obligaţiile legale prin sfaturi şi recomandări”, a explicat el.

Şeful guvernului britanic a afirmat că nu va mai prelungi regula ce impune izolarea persoanelor cu test pozitiv la coronavirus, atunci când măsura va expira la 24 martie, însă decizia ar putea fi chiar devansată.

Nu obligăm legal oamenii să se izoleze dacă au gripă”, a explicat el.

În Marea Britanie, unde mai mult de 152.000 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au decedat, cele mai recente date disponibile arată o scădere cu aproape 40% a numărului de cazuri noi săptămânale şi o stabilizare a numărului de pacienţi spitalizaţi. Concomitent scade şi numărul celor aflaţi la terapie intensivă, aflat oricum la un nivel redus în timpul valului Omicron.

Această relaxare a unor măsuri considerate de către o parte a majorităţii conservatoare ca îngrădind libertăţile survine mai devreme decât se aştepta şi într-un context de criză fără precedent pentru Boris Johnson, adâncit în scandalul petrecerilor de la reşedinţa sa din Downing Street în timpul perioadelor de lockdown.

În Regatul Unit, fiecare naţiune constitutivă îşi decide politica în materie de sănătate.

Marţi, guvernul scoţian a anunţat ridicarea majorităţii restricţiilor începând de lunea viitoarea. Discotecile se vor putea redeschide, iar capacităţile de primire ale sălilor de spectacole vor fi crescute.

Până acum, doar trei familii diferite puteau să se întâlnească în spaţii închise, dar această limită va fi la rândul ei anulată.

Totuşi, telemunca rămâne recomandată.

La rândul său, guvernul Ţării Galilor, unde valul Omicron a trecut de vârful de cazuri, a anunţat săptămâna trecută o ridicare treptată a restricţiilor.

Scoția relaxează majoritatea restricțiilor

 

Majoritatea restricţiilor anti-COVID-19 din Scoţia vor fi relaxate începând de lunea viitoare, a anunţat guvernul scoţian marţi, după "o scădere importantă" a numărului de infectări noi provocate de noul coronavirus.

Creşterea numărului de cazuri de COVID-19 provocate de varianta Omicron a culminat în prima săptămână a lunii ianuarie, iar noi ne aflăm acum pe panda descedentă a acestui val de îmbolnăviri”, a declarat prim-ministrul Scoţiei, Nicola Sturgeon, în Parlamentul scoţian.

Ea a anunţat anularea restricţiilor aflate încă în vigoare, dar a îndemnat totodată populaţia la prudenţă.

Începând de luni, discotecile vor putea să se redeschidă, iar capacităţile de primire ale sălilor de spectacole vor fi crescute.

În prezent, doar membrii din trei familii diferite puteau să se întâlnească în spaţii închise, iar această limită va fi la rândul ei anulată.

Nicola Sturgeon a subliniat totuşi că "în pofida ameliorării situaţiei, nivelul cazurilor de COVID-19 în rândul populaţiei este încă ridicat". "Deci, pentru a minimaliza riscul de a contracta virusul, ar fi înţelept să rămânem cu toţii prudenţi în interacţiunile noastre sociale în acest stadiu", a adăugat ea.

Munca la domiciliu va fi în continuare recomandă acolo unde este posibilă, iar măştile sanitare vor rămâne obligatorii în spaţiile publice închise şi în transportul în comun.

În Marea Britanie, fiecare naţiune constituentă decide propria politică în materie de sănătate. Guvernul galez a anunţat şi el săptămâna trecută o relaxare progresivă a restricţiilor asociate noului coronavirus, după ce Ţara Galilor a depăşit vârful valului de infectări cauzate de Omicron, iar numărul cazurilor de COVID-19 continuă de atunci să scadă.

Ministrul britanic al Sănătăţii, Sajid Javid, s-a declarat marţi "prudent de optimist" în legătură cu faptul că restricţiile asociate COVID-19 - printre care telemunca şi paşaportul sanitar în anumite spaţii - vor putea fi "puternic reduse" în Anglia începând de săptămâna viitoare.

Sajid Javid a declarat în faţa deputaţilor englezi că este posibil ca vârful numărului de spitalizări să fi fost deja atins.

Peste 152.000 de persoane au murit în Marea Britanie în primele 28 de zile după ce au fost depistate pozitiv cu COVID-19. Cele mai recente statistici disponibile arătau luni că numărul noilor cazuri săptămânale a scăzut cu 41,7% în raport cu săptămâna precedentă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO