Teroare in Africa. Zeci de femei salvate de cruzimea gruparii Boko Haram au fost violate de oficiali ai guvernului Nigeriei

Ultima actualizare: 09-11-2016 00:33
Nigeria

Oficiali din Nigeria au declansat o investigatie pentru a verifica daca sunt adevarate acuzatiile potrivit carora reprezentanti ai Guvernului ar fi violat si abuzat sexual de tinere si femei care au supravietuit violentelor comise de Boko Haram.

Potrivit CNN, aceasta masura vine la scurt timp dupa ce organizatia Human Rights Watch a publicat un raport in care se afla declaratii ale femeilor si tinerelor care au suferit din cauza cruzimilor oficialilor guvernamentali din Nigeria.

Victimele sustin ca au fost violate sau abuzate sexual de catre lideri ai taberelor de refugiati, de catre membri ai gruparilor paramilitare, politisti si soldati la taberele din capitala statului Borno State, Maiduguri.

Aceste tabere au fost construite pentru a oferi ajutor refugiatilor veniti din nord-estul Nigeriei, care si-au parasit locuintele din cauza conflictelor armate.

Inspectorul general al Politiei Nigeriene, Ibrahim Idris, a ordonat formarea unei echipe care sa investigheze aceste acuzatii.

Unele dintre victime au scapat din captivitatea in care au fost tinute de gruparea terorista Boko Haram, dupa care au nimerit in ghearele celor din taberele nigeriene - se arata in raportul organizatiei pentru apararea drepturilor omului. Iar multe dintre acestea au ramas insarcinate, in urma abuzurilor sexuale.

De asemenea, unele dintre victime au fost drogate inainte sa fie supuse violentelor sexuale. In total, este vorba despre 43 de astfel de cazuri.

In comunicatul politiei Nigeriene se arata ca au fost dispuse masuri sporite de securitate la taberele de refgiati si se afirma faptul ca orice incalcare a legilor in vigoare de catre indivizi sau grupuri organizate vor fi sanctionate conform prevederilor legale.

La randul sau, guvernatorului Statului Borno, Kashim Shettima, a declarat ca va cere fortelor de politie sa aduca ofiteri sub acoperire, femei si barbati, care sa se infiltreze in aceste tabere.

"Intr-adevar, este trist si foarte trist ca aceste tabere pentru refugiati au devenit scena unor povesti ingrozitoare despre sclavie sexuala, retele de prostitutie, trafic de droguri si alte vicii sociale. Hartuirea sexuala a femeilor din aceste tabere arata ca exista o situatie disperata. Nimeni dintre noi nu ar sta cu bratele incrucisate daca ar fi vorba despre fiica sa sau daca ar fi victima unei hartuiri sexuale, asa ca trebuie sa actionam imediat", - a declarat el.

Boko Haram este considerat cea mai periculoasa grupare terorista din lume. Membrii sai au lansat atacuri asupra Nigeriei in urma cu cativa ani. Peste 20.000 de oameni au fost ucisi din 2009 cand a inceput teroarea si pana astazi, iar aproximativ 2,5 milioane de persoane si-au parasit locuintele.

Boko Haram, care in dialectul local inseamna "educatia occidentala este un pacat", vrea sa instaureze o forma severa a legii Sharia in Nigeria.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO