Țara care se pregăteşte deja de al doilea val al noului coronavirus
Săli mari şi goale urmează să să fie transformate într-un spital, în câteva săptămâni, la Berlin, iar şantierul din centrul de expoziţii continuă, în pofida faptului că, în paralel, ţara iese din izolare, relatează AFP.
Încă nu este totul gata, cabluri atârnă în continuare din tavan, iar paravanele albe nu sunt instalate încă totate acolo unde urmează să fie primiţi până la 1.000 de pacienţi, transmite News.ro.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Militari din cadrul Bundeswehr au asamblat săptămâna trecută mobilierul acestei structuri improvizate care urmează să permită absorbirea valului de pacienţi cu Covid-19 - al doilea val de care Germania se pregăteşte deja, o ţară citată adesea ca un model în tratarea primului val.
Există un ”pericol fundamental” ca infecţiile să repornească, ”dacă toate măsurile restrictive sunt suprimate în mod precoce”, declara marţi Lars Schaade, adjunctul directorului Institutului Robert Koch, agenţia însărcinată cu controlul bolilor.
La Spitalul Universitar din Aachen, care a primit primii bolnavi de Covid-19 în Germania, zeci de paturi aşteaptă goale.
”Suntem pregătiţi să reacţionăm în mod dinamic”, dă asigurări Gernot Marx, directorul secţiei de terapie intensivă.
În prezent, aproape 13.000 de paturi la terapie intensivă sunt libere, din totalul de 32.000 din ţară.
”Germania este pregătită de un posibil al doilea val”, dă asigurări Gerald Gass, preşedintele Societăţii Germane a Spitalelor (DKG).
Cu 33,9 paturi la terapie intensivă la 100.000 de locuitori - faţă de 8,6 în Italia şi 16,3 în Franţa, Germania era încă de la început bine pregătită de pandemie. Ea şi-a multiplicat între timp aceste capacităţi şi depistarea.
De la apariţia sa în decembrie în China, pandemia a ucis peste 189.000 de oameni în lume, dintre care 5.321 în Germania, care numără peste 150.000 de contaminări înregistrate oficial.
Prin comparaţie, 25.000 de oameni au murit în Italia şi aproape 22.000 în Franţa, la 190.000 şi, respectiv, 158.000 de cazuri declarate.
Sistemul sănătăţii germane rezistă şi nu a fost deloc supraaglomerat.
În lunile următoare, ”ne gândim să păstrăm 20% din paturi cu asistenţă respiratorie disponibilă”, declară pentru AFP Gass. Alte 20% urmează să fie mobilizate ”în 72 de ore, în cazul în care vine un al doilea val, iar infecţiile repornesc amplu”.
El pledează în favoarea unei reluări treptate a unei activităţi spitaliceşti normale, în contextul în care operaţiile neesenţiale au fost anulate în vederea degajării serviciilor.
”În general, spitalele noastre sunt mai puţin ocupate acum decât în mod normal în acest sezon sau acum un an”, declară el.
”Dacă luăm cu uşurinţă” începutul ieşirii din izolare, ”vom avea un al doilea val care va fi mai dur ca primul”, consideră virusologul Melanie Brinkmann într-un interviu acordat revistei Der Spiegel.
”Poate că suntem pe cale să ne pierdem avansul” asupra virusului, a avertizat la postul public NDR virusologul Christian Drosten de la Spitalul Charité de la Berlin, avertizând cu privire la o nouă pornire simultană a cazurlor de covid-19 ”peste tot în acelaşi timp”.
Urmărirea telefonică a contactelor persoanelor urmează, de asemenea, să fie consolidată cu ajutorul unei aplicaţii, ca în Asia.
”O evoluţie dinamică a infecţiilor înseamnă imediat o sarcină sporită asupra sistemului sănătăţii, ceea ce înseamnă o identificare foate devreme, cu ajutorul multor teste, a efectelor ieşirii din izolare”, avertizează dr. Gass.