Țara care se pregăteşte deja de al doilea val al noului coronavirus

coronavirus

Săli mari şi goale urmează să să fie transformate într-un spital, în câteva săptămâni, la Berlin, iar şantierul din centrul de expoziţii continuă, în pofida faptului că, în paralel, ţara iese din izolare, relatează AFP.

 

Încă nu este totul gata, cabluri atârnă în continuare din tavan, iar paravanele albe nu sunt instalate încă totate acolo unde urmează să fie primiţi până la 1.000 de pacienţi, transmite News.ro.

Militari din cadrul Bundeswehr au asamblat săptămâna trecută mobilierul acestei structuri improvizate care urmează să permită absorbirea valului de pacienţi cu Covid-19 - al doilea val de care Germania se pregăteşte deja, o ţară citată adesea ca un model în tratarea primului val.

Această temere a fost subliniată săptămâna aceasta de către cancelarul Angela Merkel, care şi-a ieşit din fire şi a denunţat ”orgia” discuţiilor despre întoarcerea la normal şi uşurinţa cu care o fac populaţia şi liderii politici.

Există un ”pericol fundamental” ca infecţiile să repornească, ”dacă toate măsurile restrictive sunt suprimate în mod precoce”, declara marţi Lars Schaade, adjunctul directorului Institutului Robert Koch, agenţia însărcinată cu controlul bolilor.

La Spitalul Universitar din Aachen, care a primit primii bolnavi de Covid-19 în Germania, zeci de paturi aşteaptă goale.

”Suntem pregătiţi să reacţionăm în mod dinamic”, dă asigurări Gernot Marx, directorul secţiei de terapie intensivă.

În prezent, aproape 13.000 de paturi la terapie intensivă sunt libere, din totalul de 32.000 din ţară.

”Germania este pregătită de un posibil al doilea val”, dă asigurări Gerald Gass, preşedintele Societăţii Germane a Spitalelor (DKG).

Cu 33,9 paturi la terapie intensivă la 100.000 de locuitori - faţă de 8,6 în Italia şi 16,3 în Franţa, Germania era încă de la început bine pregătită de pandemie. Ea şi-a multiplicat între timp aceste capacităţi şi depistarea.

Germania afişează în prezent o rată a mortalităţii de peste 3% - în creştere, dar în continuare sub cea a majorităţii celorlalte ţări.

De la apariţia sa în decembrie în China, pandemia a ucis peste 189.000 de oameni în lume, dintre care 5.321 în Germania, care numără peste 150.000 de contaminări înregistrate oficial.

Prin comparaţie, 25.000 de oameni au murit în Italia şi aproape 22.000 în Franţa, la 190.000 şi, respectiv, 158.000 de cazuri declarate.

Sistemul sănătăţii germane rezistă şi nu a fost deloc supraaglomerat.

În lunile următoare, ”ne gândim să păstrăm 20% din paturi cu asistenţă respiratorie disponibilă”, declară pentru AFP Gass. Alte 20% urmează să fie mobilizate ”în 72 de ore, în cazul în care vine un al doilea val, iar infecţiile repornesc amplu”.

El pledează în favoarea unei reluări treptate a unei activităţi spitaliceşti normale, în contextul în care operaţiile neesenţiale au fost anulate în vederea degajării serviciilor.

”În general, spitalele noastre sunt mai puţin ocupate acum decât în mod normal în acest sezon sau acum un an”, declară el.

”Dacă luăm cu uşurinţă” începutul ieşirii din izolare, ”vom avea un al doilea val care va fi mai dur ca primul”, consideră virusologul Melanie Brinkmann într-un interviu acordat revistei Der Spiegel.

”Poate că suntem pe cale să ne pierdem avansul” asupra virusului, a avertizat la postul public NDR virusologul Christian Drosten de la Spitalul Charité de la Berlin, avertizând cu privire la o nouă pornire simultană a cazurlor de covid-19 ”peste tot în acelaşi timp”.

Berlinul mizează pe o revenire treptată la normal dublată de sute de mii de teste pe săptămână, iar purtarea măştii devine în mod treptat obligatorie în mijloacele de transport în comun şi - în anumite regiuni - în magazine.

Urmărirea telefonică a contactelor persoanelor urmează, de asemenea, să fie consolidată cu ajutorul unei aplicaţii, ca în Asia.

”O evoluţie dinamică a infecţiilor înseamnă imediat o sarcină sporită asupra sistemului sănătăţii, ceea ce înseamnă o identificare foate devreme, cu ajutorul multor teste, a efectelor ieşirii din izolare”, avertizează dr. Gass.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Cronologia unei pandemii. Un virus apărut în China a băgat o întreagă planetă în ”shutdown”
Cronologia unei pandemii. Un virus apărut în China a băgat o întreagă planetă în ”shutdown”

Mijlocul lunii decembrie 2019. Lumea occidentală alerga după cadouri de Crăciun, făcea bilanțuri și se pregătea pentru trecerea într-o nouă decadă. Nimic nu prevestea catastrofa care avea să urmeze.

Doi soți din Botoșani, asistenți medicali, au intrat în greva foamei:
Doi soți din Botoșani, asistenți medicali, au intrat în greva foamei: "Am fost cei mai proşti din lume"

Doi asistenți de la Spitalul Județean Botoșani, soț și soție, au intrat în greva foamei. Amândoi au COVID-19 și au fost internați pe secția de Boli Infecțioase, deși sunt asimptomatici.

Statele Unite nu vor participa la iniţiativa globală OMS pentru medicamente şi vaccinuri
Statele Unite nu vor participa la iniţiativa globală OMS pentru medicamente şi vaccinuri

SUA nu vor participa la lansarea iniţiativei globale a OMS privind dezvoltarea, producţia şi distribuţia de medicamente şi vaccinuri împotriva coronavirusului, a declarat un purtător de cuvânt al misiunii americane de la Geneva.

Cățelul care i-a cucerit pe americani. De ce stă trist pe balcon în fiecare zi
Cățelul care i-a cucerit pe americani. De ce stă trist pe balcon în fiecare zi

Un cățel a devenit imaginea tristeții provocate de izolare, în Statele Unite, scrie BuzzFeed News.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.