Secretul Germaniei în lupta cu noul coronavirus: ”Este important ca pacienții să fie descoperiți în prima săptămână”
Germania este una dintre țările care a ținut cel mai bine sub control răspândirea Covid-19. În spatele strategiei adoptate de guvern a stat un medic în vârstă de doar 48 de ani, scrie ABC.
Christian Drosten lucrează în Berlin, unde este directorul Institutului de virusologie din cadrul spitalului Charite, unul dintre cele mai mari spitale universitare din Europa.
Drosten este cel care a cerut activarea protocoalelor încă de la finalul lui 2019, când abia apăruseră primele semne legate de virusul din China.
Medicul german era cunoscut doar în domeniul său de activitate, dar acum este una dintre cele mai influente persoane din Germania. El transmite mesaje zilnice la tv și este consultat de membrii guvernului.
”Motivul pentru care avem mult mai puține decese decât Italia sau Spania are legătură cu cantitatea de teste, care ne permite să tratăm pacienții încă din prima săptămână de la infectare, atunci când virusul poate fi combătut”, a spus Drosten.
Germania face 200.000 de teste în fiecare zi, în condițiile în care România a ajuns la 94.000 de teste de la începutul pandemiei.
La nivelul cazurilor descoperite, Germania are aproape 150.000 de persoane testate pozitiv. Dintre acestea, mai puțin de 5.000 și-au pierdut viața. Comparativ, Franța are aproape același număr de cazuri, dar de patru ori mai multe decese.
Drosten i-a avertizat pe germani că noul coronavirus se va extinde în toată țara pe parcursul verii, dar a încurajat renunțarea treptată la restricțiile sociale.
Medicul german spune că situația va fi sub control, dacă oamenii vor păstra o distanță de doi metri între ei atunci când vor ieși din case. Carantina a recomandat-o pentru cei care intră în contact cu persoane infectate sau care vin din zone cu multe cazuri de Covid-19.
Drosten a recomandat chiar și reluarea campionatului de fotbal, Bundeslga, dar fără spectatori.
”Suntem încântați să putem conta pe el”, au transmis reprezentanții guvernului.