Sute de oameni au manifestat in Franta impotriva unei tabere de tigani


Ultimul update: Duminica 04 Noiembrie 2012 21:34
Data publicarii: Sambata 29 Septembrie 2012 16:58
Categorie: Stiri externe
Tigani

Aproximativ 700 de persoane au manifestat sambata dimineata pe strazile din Lille, Franta. Ei au cerut ca o tabara de romi, evacuata in august de la periferia orasului, sa nu se stabileasca pe teritoriul comunei Cysoing.

Coloana protestatarilor a fost condusa de catre o serie de alesi locali din Cysoing si din vecinatate. Marsul a fost organizat de catre organizatia "Pévèle-Mélantois en colère" (Pévèle-Mélantois furiosi), a constat o jurnalista AFP.

Pornita de la primarie, manifestatia a provocat tensiuni, manifestantii care alcatuiau coloana fiind calificati "rasisti" sau "fascisti" de catre trecatori si cativa antimanifestanti. "Va amintim ca aceasta este o manifestatie pasnica si non-rasista", a strigat in mai multe randuri adjunctul primarului din Cysoing la un megafon.

Membri ai partidului de extrema dreapta Frontul National (FN) au fost indepartati din randul manifestantilor de catre participanti, potrivit unei surse din cadrul politiei. "Ma opun total. Nu suntem aici pentru a sustine discursuri rasiste", a declarat primarul din Cysoing, Benjamin Dumortier, cand a fost intrebat de catre jurnalisti despre tentativa de participare a FN. "Din contra, militam pentru o solutie durabila si integrarea populatiilor" de romi, a adaugat primarul.

"Terenul este poluat. Cysoing este o mica comuna de 4.500 de locuitori care nu are capacitatile (necesare) gazduirii" in privinta scolarizarii si serviciilor sociale, a subliniat Benjamin Dumortier. "Daca vin la noi, ii vom expulza ca la Marsilia", a declarat un manifestant, un locuitor din Douai, afirmand ca este un fost militar. "Marsilia risca sa stabileasca jurisprudenta", a adaugat el.

La Marsilia, o serie de locuitori si de riverani au obligat joi seara familii de romi instalate in vecinatate sa fuga si au incendiat ceea ce a ramas din tabara, fara sa recurga la violente fizice. O serie de manifestatii au fost organizate, iar o petitie a strans peste 9.000 de semnaturi, potrivit primarului din Cysoing.

Martine Aubry, presedinta comunitatii urbane de la Lille, a declarat la 20 august ca lucreaza impreuna cu prefectul "pentru a gasi un teren in afara metropolei", in urma evacuarii a doua tabere in care locuiau aproximativ 200 de persoane in aglomeratia urbana de la Lille.

 

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO