Super Tuesday. Joe Biden îl depășește pe Bernie Sanders în alegerile primare democrate

×
Codul embed a fost copiat

Joe Biden, fostul vicepreședinte american, a câștigat 9 dintre cele 14 state americane unde s-au organizat alegeri primare pentru desemnarea candidatului Partidului Democrat în cursa pentru Casa Albă.

 

Totuși, conform datelor de până acum, senatorul de stânga Bernie Sanders pare să fie victorios în statul cu cea mai mare populație, California. După toate calculele, unul dintre cei doi îl va înfrunta pe președintele Trump în alegerile prezidențiale din noiembrie.

„Iată, suntem cât se poate de vii” - le-a spus Joe Biden simpatizanților săi din Los Angeles, avându-le alături, pe podium, pe soția și sora lui.

Joe Biden: „Suntem mai buni decât președintele pe care îl avem acum. Să ripostăm și să ne recâștigăm țara, Statele Unite ale Americii. Totul stă în puterea noastră!”

Citește și
alegeri sua
Alegerile din SUA, în pericol de a fi influențate de actori străini. Anunțul Guvernului
„Decizia a fost deja luată”. Care e planul lui Putin de a ataca NATO, potrivit oficialilor militari și experți europeni din domeniul apărării

Câteva protestatare care se opun industriei lactatelor au întrerup discursul triumfal al fostului vice președinte american, care aspiră să primeasc mandatul Partidului Democrat, la Convenția din iulie, pentru a-l înfrunta pe președintele Trump în alegerile prezidențiale din noiembrie.

Cu seria de victorii din "Super-marțea" electorală, Biden a revenit în cursă, după ce cam ratase startul la începutul campaniei.

Totuși, rivalul sau, senatorul de stânga Bernie Sanders, ar putea să ia partea leului după maratonul electoral de marți.

Estimările îl dau câștigător în California, un stat dens populat și implicit cu o zestre importantă de delegați, așa-numiții mari electori.

Bernie Sanders: „Suntem pe cale să-l învingem pe cel mai periculos președinte din istoria acestei țări.”

Fostul primar al New Yorkului Michael Bloomberg a cheltuit mai mult de o jumătate de miliard de dolari din banii săi pentru campanie, dar nu a fost victorios nici măcar într-un stat din cele 14.

Cine câștigă în alegerile primare într-un stat federal american își asigura un anume număr de delegați, proporțional cu populația statului respectiv.

La urne au fost marți și multe staruri,care au postat apoi cu mândrie pe rețele sociale autocolantul cu înscrisul votat. Printre acestea - actrițele Laura Dern, Jennifer Aniston, Eva Longoria, Demi Moore. A votat până și Yoda, personajul din Star Wars, după cum a vrut să sugereze vedeta TV Jimmy Kimmel.

Joe Biden a salutat „o seară bună”

 

Joe Biden a salutat marţi o „seară bună”, pe calea de a fi „şi mai bună”, după primele rezultate ale Super Tuesday, care îi dau un avans în faţa rivalului său socialist Bernie Sanders, relatează miercuri AFP.

„Este o seară bună! Şi se pare că va deveni şi mai bună! Nu se numeşte degeaba Super Tuesday”, a declarat fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama în faţa susţinătorilor săi din Los Angeles, în California.

Joe Biden a câştigat marţi alegerile primare democrate şi în Massachusetts, fieful rivalei progresiste Elizabeth Warren în cursa pentru învestire, potrivit estimărilor presei americane.

Fostul vicepreşedinte american a câştigat în nouă state din 14 în care a avut loc Super Tuesday: Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Arkansas, Tennessee, Alabama, North Carolina, Virginia și Maine.

Pentru senatoarea de Massachusetts Elizabeth Warren a fost în schimb o înfrângere uriaşă în mijlocul unei seri eşuate, ea clasându-se pe locurile trei sau patru.

Împreună cu Mike Bloomberg, „ea este marele perdant în această seară. Nici măcar nu s-a apropiat de victorie la ea acasă”, a scris cu o notă ironică pe Twitter preşedintele republican Donald Trump.

Super Tuesday a început în SUA, unde 14 state votează pentru a-i departaja pe favoritul Bernie Sanders şi fostul vicepreşedinte Joe Biden, care are succes după ce şi-a raliat tabăra moderată în cursa pentru Casa Albă, notează AFP.

Voturile de marţi, de la un capăt la celălalt al Americii, vor duce la atribuirea a peste o treime dintre delegaţii necesari învestirii finale la convenţia democrată din iulie.

Sanders îşi declară „încrederea absolută” în victoria sa finală

 

Senatorul socialist Bernie Sanders şi-a declarat marţi seara „încrederea absolută” în victoria sa finală în alegerile primare democrate, în pofida primelor rezultate de la Super Tuesday care dau câştig de cauză rivalului său Joe Biden, relatează AFP.

„Vă spun cu încredere absolută, vom câştiga nominalizarea democrată şi vom învinge cel mai periculos preşedinte din istoria ţării noastre”, a declarat candidatul în cursa pentru Casa Albă în faţa susţinătorilor din fieful său Vermont.

Bernie Sanders a câştigat marţi alegerile primare democrate în statul Utah, potrivit proiecţiilor presei americane. El s-a impus și în Vermont şi Colorado.

Marele favorit până acum în cursa pentru nominalizarea democrată este vicepreşedintele Joe Biden, care a câştigat în opt state.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Caz de Dosarele X. Superba italiancă a dispărut și nimeni nu mai știe de ea
Caz de Dosarele X. Superba italiancă a dispărut și nimeni nu mai știe de ea
Citește și...
Super Tuesday în Statele Unite. Ce este și ce importanță are pentru alegerea președintelui
Super Tuesday în Statele Unite. Ce este și ce importanță are pentru alegerea președintelui

Bernie Sanders şi Joe Biden sunt consideraţi favoriţi înainte de Super Tuesday (super-marţi), ziua în care 14 state americane îşi desemnează favoritul pentru nominalizarea candidatului la preşedinţia SUA din partea Partidului Democrat, conform AFP.

Alegerile din SUA, în pericol de a fi influențate de actori străini. Anunțul Guvernului
Alegerile din SUA, în pericol de a fi influențate de actori străini. Anunțul Guvernului

Mai multe departamente şi agenţii din guvernul Statelor Unite au emis un comunicat neobişnuit, prin care au avertizat că unii actori străini încearcă să se implice în alegerile prezidențiale, conform dpa.

Pete Buttigieg, primul homosexual intrat în cursa pentru președinția SUA, s-a retras
Pete Buttigieg, primul homosexual intrat în cursa pentru președinția SUA, s-a retras

Pete Buttigieg, primul homosexual declarat care a participat în campania pentru nominalizarea drept candidat al democraţilor în alegerile prezidenţiale din SUA, a renunţat duminică la cursă, informează CNN.

Recomandări
EU YES LA VOT. Cum a ajuns un spital din Buzău, propus spre desființare, etalon în tratamentul pacienţilor cu boli cronice
EU YES LA VOT. Cum a ajuns un spital din Buzău, propus spre desființare, etalon în tratamentul pacienţilor cu boli cronice

În România există un deficit uriaș privind serviciile de recuperare. Astfel de unități sunt închise din cauza incompetenței autorităților, iar în unele județe nu există.

A început, oficial, campania electorală. Politicienii au voie să se promoveze doar prin afișe și pliante
A început, oficial, campania electorală. Politicienii au voie să se promoveze doar prin afișe și pliante

De vineri, timp de 30 de zile politicienii sunt în campanie electorală. Autoritatea care supraveghează desfășurarea alegerilor le-a interzis să mai organizeze spectacole, bâlciuri, focuri de artificii ori să le ofere alegătorilor orice fel de cadouri.

Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete. Au fost cumpărate de la americani
Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete. Au fost cumpărate de la americani

Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete cumparate de la americani.