"Super Tuesday" in SUA. Mitt Romney castiga preliminariile din Ohio: "Sunt in drum spre Casa Alba"

Mitt Romney

Conform ABC News, candidatul republican Mitt Romeny a castigat alegerile preliminarii din statul Ohio, in ziua supranumita "super tuesday". Ohio are o importanta simbolica in castigarea alegerilor prezidentiale ale SUA.

Candidatii prezidentiali din partea Partidului Republican Mitt Romney si Rick Santorum s-au confruntat intr-o lupta foarte stransa in alegerile preliminare in statul Ohio, diferenta dintre cei doi fiind de doar cateva mii de voturi.

Rezultatele alegerilor preliminarii din Ohio, dupa numararea a 99,40% din voturi:

-► Mitt Romney - 37,99%
-► Rick Santorum - 36,97%
-► Newt Gingrich - 14,62%
-► Ron Paul - 9,26%

Ohio are o importanta simbolica, deoarece niciun candidat republican nu a reusit sa devina presedinte al SUA fara sa castige "preliminariile" din acest stat. De altfel, Mitt Romney a declarat in Boston (Massachussets), in fata sustinatorilor sai ca este sigur de victoria sa in "super tuesday", astfel ca se afla deja "pe drumul catre Casa Alba".

Citește și
Mitt Romney
Alegeri in SUA. Mitt Romney a mai castigat un scrutin preliminar, in statul Washington
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Pana la aceasta ora, se cunoaste faptul ca Mitt Romney a castigat alegerile preliminare in urmatoarele state, in ziua de "super marti" ("super tuesday"): Ohio, Idaho, Massachusetts, Vermont si Virginia. In schimb, Rick Santorum si-a adjudecat statele Oklahoma, Dakota de Nord si Tennessee.

De asemenea, Newt Gingrich si-a declarat victoria in statul sau, Georgia - in timp ce in Alaska, la ora 08.00 (ora Romaniei), inca se vota, din cauza diferentei de fus orar, potrivit BBC News. Conform CNN, care a postat pe Twitter cateva informatii, in Alaska numarul de delegati era urmatorul, la ora 08.10 (ora Romaniei): Romney 424; Santorum 307; Paul 263; Gingrich 166

Cele zece state care participa la "Super Marti" - Georgia, Ohio, Tennessee, Virginia, Oklahoma, Massachusetts, Idaho, North Dakota, Alaska si Vermont - vor desemna peste 400 de delegati din cei 1.144 necesari pentru obtinerea investiturii. Dintre aceste zece state, Georgia cu 76 de delegati, Ohio cu 66 de delegati si Tennessee, cu 58, sunt cele mai importante.

Romney avea cel mai mare numar de delegati inainte de votul din cadrul "Super Marti", respectiv 173, in timp ce Santorum avea 74 de delegati, Ron Paul 37 si Gingrich 33, potrivit site-ului RealClearPolitics.

Delegatii isi vor reprezenta candidatul in cadrul Conventiei Nationale a partidului, care il va desemna in mod oficial in august, la Tampa (Florida), pe adversarul presedintelui Barck Obama in alegerile prezidentiale din noiembrie.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
"Super marti". Ziua in care republicanii ar putea afla cine va candida impotriva lui Barack Obama

In SUA, "super marti" se refera la ziua (din februarie sau martie) in care mai multe state americane organizeaza simultan alegeri preliminare pentru desemnarea candidatului care va intra oficial in cursa prezidentiala.

Alegeri in SUA. Mitt Romney a mai castigat un scrutin preliminar, in statul Washington
Alegeri in SUA. Mitt Romney a mai castigat un scrutin preliminar, in statul Washington

Moderatul Mitt Romney a castigat sambata caucus-ul republican organizat in statul Washington (vestul Statelor Unite), potrivit proiectiilor difuzate de presa americana.

Rezultate partiale in SUA: Mitt Romney castiga alegerile
Rezultate partiale in SUA: Mitt Romney castiga alegerile "la mustata" in Michigan si Arizona. VIDEO

Candidatul Mitt Romney a castigat marti seara alegerile primare republicane din statul cheie Michigan (nord), dupa ce a iesit invingator si in cele organizate in aceeasi zi in Arizona.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.